Brandenburgban is előretört az AfD

2024. szeptember 24., kedd, Világfigyelő

Csekély különbséggel a szociáldemokraták végeztek első helyen a vasárnap tartott brandenburgi tartományi választásokon, megelőzve az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali pártot. Az egykori NDK-s tartományban az SPD a szavazatok 30,9 százalékát szerezte meg, az AfD pedig 29,2 százalékát – írja a hirado.hu.

  • Dietmar Woidke, a brandenburgi tartomány szociáldemokrata kormányfője.  Fotó: Facebook / Dietmar Woidke
    Dietmar Woidke, a brandenburgi tartomány szociáldemokrata kormányfője. Fotó: Facebook / Dietmar Woidke

Ez az egyetlen olyan keletnémet tartomány, amelyet 1990 óta folyamatosan a szocialisták kormányoztak. A Politico elemzése szerint az AfD előretörése a német kancellár vesztét is jelentheti – számolt be róla az M1 híradó.

Megkönnyebbült ujjongással és tapssal fogadta az urnazárás után közzétett exit poll eredményeket a szociáldemokraták potsdami székházának udvarán összegyűlt tömeg. Dietmar Woidke szociáldemokrata kormányfő, aki 2013 óta különféle koalíciók élén vezeti Brandenburgot, óvatos derűlátással kommentálta az előrejelzést. „Mint a történelemben annyiszor, a szociáldemokraták a jelek szerint ismét megakadályozták, hogy a szélsőségesek hatalomra jussanak”– mondta.

Nagy volt az öröm a jobboldali AfD székházában is. A bevándorlásellenes párt rendkívül szoros versenyben, alig néhány százalékkal lemaradva lett a második legnagyobb erő a helyi törvényhozásban. „Ne feledjétek, hogy a kampányban rengeteg fiatal támogatónk volt. Mi vagyunk a jövő pártja. Az SPD és a CDU a múlt, az ő idejük lejárt” – jelentette ki az AfD miniszterelnök-jelöltje.

Az AfD nem csak Brandenburgban erősödött: szeptember elején – történetében először – megnyert egy tartományi választást Türingiában, Szászországban pedig szoros versenyben lett a második.

Az index.hu összesítése szerint a brandenburgi szavazatok megszámlálása után így fog kinézni a 88 fős potsdami parlament: szociáldemokrata SPD – 30,9 százalék, 32 mandátum; szélsőjobboldali AfD – 29,2 százalék, 30 mandátum; szociálisan konzervatív, szélsőbaloldali-populista BSW – 13,5 százalék, 14 mandátum; jobbközép-kereszténydemokrata CDU – 12,1 százalék, 12 mandátum. Kiesett a parlamentből a baloldali Zöldek (a szavazatok 4,1 százalékát kapta), valamint a pártszakadáson áteső, egykori állampárt utódpártja, a Die Linke, amelyre a szavazók mindössze 3 százaléka voksolt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 319
szavazógép
2024-09-24: Belföld - :

Megtérítik az aszálykárokat

Több mint 21 millió euró támogatást kapnak azok a romániai gazdák, akiknek az őszi termését károsította az aszály – számolt be tegnap Facebook-oldalán a mezőgazdasági miniszter.
2024-09-24: Világfigyelő - :

Ilham Tohti szabadon bocsátását kéri (Borell az ujgurok jogaiért emel szót)

Az Európai Unió Ilham Tohti életfogytig tartó elítélésének tizedik évfordulóján ismételten felszólít a bebörtönzött, Szaharov-díjas ujgur egyetemi tanár, valamint más emberijog-védő és minden Kínában önkényesen fogva tartott értelmiségi azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő tegnap.