Új kulturális tér SepsiszentgyörgyönÉv végén átadják a Keresztes-házat

2024. szeptember 24., kedd, Közélet

Megmenekül egy műemlék épület és egy újabb hajlékkal bővül a sepsiszentgyörgyi művelődési élet. Év végéig befejezik a munkálatokat a Kós Károly tervezte Keresztes-háznál. A Sapientia Alapítvány tulajdonát képező épület kívül és belül is visszakapja a múlt század eleji eredeti formáját – közölte lapunk megkeresésére Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány elnöke.

  • Visszanyeri régi pompáját a Gróf Mikó Imre utcai Keresztes-ház. Fotó: Albert Levente
    Visszanyeri régi pompáját a Gróf Mikó Imre utcai Keresztes-ház. Fotó: Albert Levente

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2015-ben vásárolta meg a Keresztes-házat, majd a felújítási költségeket túlságosan megterhelőnek vélve 2021-ben eladta az épületet. Az új tulajdonos, a Sapientia Alapítvány vállalta a feltételeket, és nem csak a helyi művelődési életnek kíván új teret biztosítani benne, hanem az épület műemléki védelmét is biztosítja. Kató Béla lapunknak elmondta, a hatvanas-hetvenes években sok elvtárs váltotta egymást ebben a házban, akik alakítottak, sok mindent elrontottak, a Sapientia Alapítvány az eredeti állapotot állíttatja vissza, még a falak színe is a régi lesz.

Az egykor a lécfalvi Keresztes testvérek, Károly és István ügyvédi irodájának is helyet adó, saját megrendelésük alapján épült, Kós Károly tervezte lakóház mása két évvel ezelőtt bekerült a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum emblematikus erdélyi épületei sorába, az indoklás szerint azért, mert Kós Károly épületei közül leginkább ez illeszkedik a székely kisvárosi koncepcióhoz, nem önállóan, villaszerűen áll egy adott telken, hanem a város központjában helyezkedik el, utcai beépítésű, a sorházakhoz hasonló a tájolása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 325
szavazógép
2024-09-24: Közélet - Iochom István:

Újabb Vetró-dombormű a Borudvarban (Kézdivásárhely)

A közelmúltban újabb Vetró-dombormű került a kézdivásárhelyi Borudvar egyik falára. A plakettet Vetró András szobrász készítette Hegedüs Ferenc kultúrmecénás, a Borudvar tulajdonosa megbízásából Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulójára.
2024-09-24: Máról holnapra - Nagy D. István:

Mindent a főnökért

Nagy valószínűséggel a kora társadalmának igen erős görbe tükröt tartó Ion Luca Caragiale, a 19. század tán legfontosabb román dráma-, újság- és pamfletírója is elégedetten csettintene, ha élne, ha szem- és fültanúja lenne annak a szánalmas és egyben röhejes tüsténkedésnek, amit a Nemzeti Liberális Párt véghezvisz nem hivatalos, de mégiscsak igazi gazdájukért, Klaus Iohannis jelenlegi államfőért.