Elhazudott igazság

2024. szeptember 25., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Szinte elsikkadt a hír az elnökjelöltek körében tapasztalt visszásságokat taglaló vagy gazdasági válsággal riogató információözönben, hogy a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék ismét visszaküldte az ügyészségnek a forradalom pereként elhíresült iratcsomót. Majd’ harmincöt év telt el az emlékezetes 1989-es események óta, ám mai napig nem tudhatjuk egyértelműen, mi történt pontosan a december végi, január eleji „forradalmi” napokban, miért haltak meg emberek, ki lőtt, ki adta ki a parancsot, megfékezhette volna valaki a vérontást?

Ki szabotálja az igazság kiderítését? A bíróság akadékoskodik ok nélkül, hogy ne kelljen ítéletet mondania az egykori államelnök, Ion Iliescu fölött, hisz e perben őt is a vádlottak padjára citálták? A román ítészek elmúlt évtizedekbeli ténykedése alapján hihető e feltételezés, csakhogy ez esetben úgy tűnik, az ügyészek, a nyomozó hatóságok sem végeztek megfelelő munkát. Több ízben visszadobták már térfelükre a vádiratot, legutóbb június 14-én a Legfelsőbb Bíróság egy másik testülete találta szabálytalannak azt, és új határidőt adott a javítására, kiegészítésre. Mivel a vádhatóság ennek nem tett eleget, a Legfelsőbb Bíróság most pénteken úgy döntött, hogy visszautalja a vádiratot a katonai ügyészeknek, hogy indítsák el újra a nyomozást.

Nehéz eligazodni ebben a zűrzavarban, eldönteni, ki nem végzi a munkáját, ki akadályozza a valóság napfényre kerülését. Andrei Ursu, a Securitate által meggyilkolt Gheorghe Ursu fia, számos könyv szerzője, aki évtizedek óta komoly kutatókkal karöltve próbálja kideríteni az igazságot, most is ott ült a tárgyalóteremben, és úgy véli, a bíró nem tehetett mást, az ügyészek rendkívül felszínes munkát végeztek, összetákolt vádiratuk alapján nem lehet tárgyalni az ügyet. Elmélete szerint – melyet, mint hangoztatja, alapos kutatások igazolnak – a diktátor elmenekülése és elfogása után a hátrahagyott szeku ültette életbe előre kidolgozott diverziós tervét, melynek lehetővé kellett volna tennie Nicolae Ceaușescu visszatérését. Ők lövöldöztek, gyilkoltak, majd később az új rendszerbe átmentett hatalmuk révén ők akadályozták a titok felfedését. Ursu szerint a vádiratból alapvető tények hiányoznak, a katonai ügyészek a legszükségesebb vizsgálatokat sem végezték el, vagy nem iktatták következtetéseiket például arról, hogy milyen fegyvereket, lőszereket használtak a „terroristák”, nem vizsgálták meg sem akkor, sem később a helyszíneket, nem hallgatták ki a túlélő áldozatokat, szemtanúkat. Sok minden ma már nem is kideríthető, van, ami azonban igen.

Nem tudhatjuk, Andrei Ursunak igaza van-e, Ceaușescut szolgálták a december utolsó napjaiban lövöldözők, vagy Iliescuék próbálták ily módon bebetonozni hatalmukat. Bármelyik a valóság, még mindig vannak, akik tesznek róla, hogy ne tudhassuk meg. Valakiknek érdeke, hogy a katonai ügyészek ne végezzenek tisztességes munkát, a bírák ne mondhassanak ítéletet. Történészek kutatják az akkori eseményeket, könyvek, visszaemlékezések garmadája jelent meg, számtalan különböző elmélet kering, de harmincöt év után sincs egyetlen egyértelmű igazság. Elveszett a hazugságok ködében a forradalom, a tények kiderítését halogatja az igazságszolgáltatás, a politikum, és egyre inkább úgy tűnik, amíg élnek az akkori események főszereplői, esélyünk sincs a tisztánlátásra.

 

Áldozatok Kolozsváron. Fotó: Wikipédia / Răzvan Rotta

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-09-25: Közélet - Fekete Réka:

Minden kő számít, ha erős várat akarunk építeni

„Legyetek értelmiségi létre törekvő, művelt, a családjukért, szűkebb környezetükért és nemzetükért tenni akaró és tenni tudó emberek, legyetek határozottak, erősek a célra törekvésben, de szelídek a kivitelezésben, építsetek karriert, de legyetek tekintettel embertársaitokra” – köszöntötte az elsőéveseket Náhlik András, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Karának dékánja tegnap a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Sepsiszentgyörgyi Képzőművészeti Tanszékével együtt tartott tanévnyitó ünnepségen.
2024-09-25: Közélet - Bodor János:

Iskolai fogászati rendelő létesítéséről döntöttek (Kovászna)

A kovásznai városi tanács legutóbbi rendes havi ülésén többek között egy iskolai fogászati rendelő létrehozásáról döntött.