Törvénytelen az új utászszakszervezet — Demeter J. Ildikó

2009. február 18., szerda, Közélet

Újabb pert nyert tegnap a megyei Út- és Hídépítő Rt. régi szakszervezete: a sepsiszentgyörgyi törvényszék kimondta, hogy az új szakszervezet törvénytelenül alakult meg, jogtalanul használt pecsétet és kezelt pénzeket (ez ügyben még folyik a rendőrségi és ügyészségi vizsgálat), szabályszerű érdekképviseletet továbbra is a régi bizalmik láthatnak el.

Az ügy a tavaly júniusban kirobbant sztrájkkal kezdődött: a cégvezetés akkor nyolc alkalmazott — közöttük Máthé István szakszervezeti elnök — menesztésével vágta el a hosszabb ideje tartó bérkövetelési vitát, októberben pedig új szakszervezet alakult a vállalatnál. Közben a régi sorra nyerte a pereket: előbb a sztrájk törvényességét szentesítő ítélet született meg, azután a munkaszerződések felbontása bizonyult jogtalannak (ez is inkább erkölcsi győzelem, a megüresedett állásokat ugyanis részben felszámolták, részben betöltötték másokkal), most pedig az új szakszervezet működése. Máthé István szerint a céget terhelő perköltségek, az elmaradt bérek (amit munka nélkül is ki kellett fizetni az utcára tett embereknek), végkielégítések és egyebek összege már meghaladja a 150 000 lejt (régi pénzben másfél milliárdot), amit bizonyára jobb célokra is elkölthetett volna a tulajdonos megyei tanács; ha másra nem, a tavaly kért fizetésemelésekre, ígért fejlesztésekre is futotta volna belőle.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2009-02-18: Közélet - x:

Bemutató az M Stúdiónál — Farcádi Botond

Újabb bemutatót tart a sepsiszentgyörgyi M Stúdió mozgásszínházi műhely: ma este hét órától a Törékeny című előadást láthatják az érdeklődők. A Goda Gábor, a magyarországi Artus társulat vezetője által rendezett előadás fő témája a törékenység, ami más előadásokban motívumként fordult elő.
2009-02-18: Közélet - x:

Újratárgyalják a Mikó tulajdonjogát

Még mindig nem rendeződött a Székely Mikó Kollégium volt tanári lakásainak birtokjoga: az egykori bérlők által már megvásárolt ingatlanokat a neves sepsiszentgyörgyi iskola részeként a református egyház is magának követeli, ám a végleges bírósági döntés egyre késik.