Hírsaláta

2024. október 2., szerda, Belföld

MAGYAR MINISZTERELNÖK? Lehetségesnek nevezte a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ közötti koalíció létrehozását a választásokat követően a nagyobbik román kormánypárt első alelnöke, Sorin Grindeanu az Antena3 hírtelevízió hétfő esti adásában, aki szerint az is megtörténhet, hogy a magyar alakulat adja a miniszterelnököt ebben a felállásban.

  • Fotó: Facebook / Sorin Grindeanu
    Fotó: Facebook / Sorin Grindeanu

A közlekedési minisztériumot irányító politikus leszögezte, hogy a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) kizárják az együttműködést. Hozzátette, nem biztos abban, hogy folytatni tudják a jelenlegi együttműködést a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), közösen kormányozhatnának azonban szerinte az RMDSZ-szel. „De ha folytatódik is a kormányzás a PNL-vel, fontos lenne, hogy helyet kapjon ebben a koalícióban az RMDSZ is, mégpedig a stabilitás érdekében. Adhatnák ők a miniszterelnököt is, ha Marcel Ciolacut államfővé választják” – jelentette ki Sorin Grindeanu. (kronikaonline.ro)

KORONAVÍRUS-GÓC CSÍKSZEREDÁBAN. A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kedden bejelentette, hogy a kardiológiai osztályán Covid-19-járványgóc alakult ki, ezért a beteglátogatásokat és a krónikus betegek felvételét egy hétre felfüggesztik, csak az akut és a sürgősségi eseteket látják el. Országszinten a koronavírusos megbetegedések csökkenő tendenciát mutatnak, az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint múlt héten tíz százalékkal kevesebb megbetegedést igazoltak, mint az előző héten. Romániában eddig összesen 3 576 833 koronavírusos esetet jegyeztek, 69 175 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. (Agerpres)

EURÓ KÉSŐBB. Keddi parlamenti szakbizottsági meghallgatásán Mugur Isărescu kijelentette, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) jelenleg nem tartja megvalósíthatónak az euró bevezetését. A jegybank újabb mandátumra megválasztott kormányzója elmondta, hogy Románia csatlakozása az euróövezethez akkor lesz lehetséges, ha sikerül 3 százalék alá szorítani a költségvetési hiányt. „Ha ez négy, öt vagy hét éven belül sikerül, valószínűleg akkor vezetjük be az eurót, korábban nem lehet” – jelentette ki. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 787
szavazógép
2024-10-02: Világfigyelő - :

Betört Libanonba az izraeli hadsereg

Heves összecsapások folytak tegnap az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve „korlátozott hadműveletet” indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket – közölte az izraeli hadsereg (IDF). Ugyanakkor Izrael felszólította húsz dél-libanoni település lakosait, hogy a Hezbollah síita milíciával várható szárazföldi harcok elől meneküljenek északra.
2024-10-02: Belföld - :

Adóemelés várható

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy jövőre adóemelések lesznek Romániában a költségvetési hiány mérséklésére – jelentette ki tegnap Claudiu Năsui volt gazdasági miniszter.