Ukrán tengerészgyalogosok

2024. október 2., szerda, Belföld

Tegnap a parlament plénuma jóváhagyta az államfőnek azt a kérését, hogy Románia hozzon létre kiképző központot az ukrán tengerészgyalogosok számára.

  • Fotó: Facebook / MAPN
    Fotó: Facebook / MAPN

Klaus Iohannis kérése 233 támogató, 18 elutasító szavazatot kapott, 25 képviselő és szenátor tartózkodott. A parlamenthez intézett levelében az államfő többek között azzal érvelt, hogy az Oroszország ellen vívott honvédő háborúban az ukrán hadseregnek képzett katonákra és a fegyveres erők diverzifikálására van szüksége. Közlése szerint Románia ehhez az ukrán tengerészgyalogosok kiképzésével kíván hozzájárulni. Iohannis levele szerint a létesítmény két évig működne, de Románia fenntartja a jogot arra, hogy korábban bezárja. Levelében Klaus Iohannis arról is tájékoztatta a parlamentet, hogy a kiképző központ létrehozását és működtetését teljes egészében Nagy-Britannia finanszírozná. A képviselők jóváhagyták az államfőnek azt a kérését is, hogy a román hadsereg vegyen részt a NATO Biztonsági segítségnyújtás és kiképzés Ukrajnának (NSATU) elnevezésű missziójában egy logisztikai csomópont létrehozásával az aranyosgyéresi légibázison.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 798
szavazógép
2024-10-02: Belföld - :

Adóemelés várható

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy jövőre adóemelések lesznek Romániában a költségvetési hiány mérséklésére – jelentette ki tegnap Claudiu Năsui volt gazdasági miniszter.
2024-10-02: Közélet - Szekeres Attila:

Súlyos könyv az első világháborúról

Szalay-Berzeviczy Attila A nagy háború százéves nyomában – Szarajevótól Trianonig című, az MCC Press gondozásában idén megjelent kétkötetes könyvét mutatták be hétfő délután Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban. Súlyos könyv, nemcsak a szó szoros – több mint hat kilót nyom –, hanem átvitt értelmében is.