Bemutató a Tamási Áron SzínházbanVihart rendezett Sepsiszentgyörgyön Bodó Viktor

2024. október 2., szerda, Közélet

Bodó Viktor, az egyik legelismertebb magyarországi rendező irányításával készült a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház legújabb előadása William Shakespeare A vihar című darabjából, a bemutató előadásokat ma és holnap este 7 órától tartják a nagyteremben, színpadra épített nézőtér előtt. Giorgio Strehler, a múlt század egyik leghíresebb színházi alkotója szerint ez a mű az európai színjátszás szíve, kiölhetetlen magja, „az élő bizalom, hogy a színház képes visszaadni az emberi közösségnek azt, amit annyiszor elveszíteni látszott: a létezés és az emberi együttélés értelmét”.

  • Fotók: Barabás Zsolt
    Fotók: Barabás Zsolt

Prosperót, Milánó uralkodóját hataloméhes öccse letaszítja a trónjáról és elűzi. Kislányával, Mirandával együtt egy elhagyatott, távoli szigetre sodródik, és ott él, uralma alá hajtva a helyi szellemeket. Tizenkét év múltán, amikor Miranda már felserdült, a véletlen úgy hozza, hogy a közelben hajózik el mindenki, akinek Prospero egyrészt a bukását, másrészt a túlélését köszönheti. Varázserejével hatalmas tengeri vihart kavar, amely a sziget partjaira veti a hajót, s hajótöröttként sok ellenségét és néhány barátját. A vihart követő három óra alatt – ami egyben az előadás ideje is –, a hajótöröttek és a sziget lakóinak élete mindenestől megváltozik.

Egész életművét betetőző darabjában Shakespeare azt kutatja, vajon volt-e értelme mindannak, amit ezen a különös szigeten, a valóságot leképező színpadon tett? Föl-alá járkált az időben, végigélt korokat, jellemeket, magára próbált minden maszkot, de bármilyen sok mindent tudott hatalomról, szerelemről, történelemről, emberlétről, semmit sem tudott megváltoztatni, a természet erőivel szemben tehetetlen maradt. Vajon mennyi esélye van a művészetnek megváltoztatni a világot? Van-e értelme feláldozni életünket az alkotás oltárán? Megtalálhatja-e az ember a boldogságot, ha menekül a valóság elől? Tudjuk-e, hogy hol a határ az életünkben a valóság és képzelet között?

 

 

Bodó Viktor (Budapest, 1978) sokoldalú színházi alkotó, Jászai Mari-díjas színész, nemzetközi hírű rendező, díszlettervező. Jelenleg többnyire német nyelvterületen dolgozik. Pál-Ferenczi Gyöngyi, a Tamási Áron Színház igazgatója lapunknak elmondta, máig meghatározó színházi élmény számára a 2008-ban Sepsiszentgyörgyön látott Ledarálnakeltűntem című előadás, melyet a Katona József Színházban rendezett Bodó Viktor. Tavaly ugyanilyen felkavaró hatással volt rá A kastély című nagy lélegzetű előadása, melyet a budapesti Vígszínházban látott, és a Reflex fesztiválra is meghívtak, de a vendégjáték végül technikai okok miatt meghiúsult. Mint fogalmazott, lenyűgöző előadásaiban a valóság és a szürreális közti lebegés, ahogy kibontja a humor és a mélység finom rétegeit. Hasonló varázslat volt az Egy őrült naplója is, melyet több ízben is láthatott a sepsiszentgyörgyi közönség a Reflexen Keresztes Tamás előadásában.

Színházvezetőként egyik legfontosabb célja olyan vendégrendezőket hívni a társulathoz, akikkel kihívást jelent a munka, akikkel fejlődhet az együttes. „Színházunk repertoárjában ez idáig sosem szerepelt még A vihar, mely a bosszú és a megbocsátás témáját járja körül, tehát mindannyiunkat érintő lényeges kérdésekre keresik a válaszokat az alkotók. Nem volt felhőtlen a munka, sajnos egészségi problémák nehezítették a próbafolyamatot, de a társulat megindító odaadással dolgozott, mindent megtett azért, hogy a bemutató időben meg tudjon születni” – mondta az új előadásról Pál-Ferenczi Gyöngyi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 802
szavazógép
2024-10-02: Közélet - Fekete Réka:

Három kar közös tanévnyitója

Az egyetem nem csupán az előadásokra, szemináriumokra, vizsgákra korlátozódik, fontos, hogy a hallgatók használjanak ki minden szakmai lehetőséget és vegyenek részt a hallgatói önkormányzat munkájában – hangsúlyozta Fosztó Mónika tegnap a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata tanévnyitóján. Az igazgató ismertette: a 2024/2025-ös tanév 282 hallgatóval indul, közülük 65-en elsőévesek.
2024-10-02: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A maszlag marad

Szebbek lesznek a román falvak, mint Nyugaton, irigyelni fognak Svájcban – ígérte Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt egyik volt elnöke 2019-ben. Akkor is választási év volt, és akkor is ugyanez a párt kormányzott, hat éve már, ha a „független” – de valójában a szociáldemokrata többség által uralt parlamenttől függő – Cioloș-kormány egy évét nem számítjuk.