Pho levesMit főzzünk ma?

2024. október 3., csütörtök, Szabadidő

Hozzávalók: 5–6 db marhacsont, 300–400 g hátszín vagy marhaszegy, 2–3 nagyobb darab gyömbér, 2–3 fej fokhagyma, 1 marék egész fekete bors, 1 teáskanál egész kömény, 1 teáskanál borókabogyó, 1 dl halszósz (elhagyható), 1 dl 10%-os ecet, 1 dl szójaszósz, 4 db hagyma, 6 db fahéjrúd, só, ételízesítő (elhagyható); a tálaláshoz: 1 csomag rizstészta, 2–3 db nyers piros csili, 1 csomag babcsíra, 1 db lime, 5–6 szál újhagyma, 1 csokor friss koriander (vagy lestyán, de a petrezselyem is tökéletes egy kis mentával), 4–5 gerezd fokhagyma.

Elkészítése. A marha csontos részeit egy nagy leveses fazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és nagy lángon felforraljuk. Ezzel a mozzanattal fogjuk megtisztítani a húsunkat, és ettől lesz szépen gyöngyöző a Pho leves a végén. A forrástól számítva kb. 10–15 perc múlva, amikor már nagyon habos, leöntjük róla a habos vizet és átöblítjük hideg folyó vízzel a csontos részeket, majd újra felöntjük hideg vízzel, és már csak közepes lángon feltesszük főni. Ha a klasszikus módon szeretnénk elkészíteni, a hátszínből vágunk néhány leheletvékony szeletet, amelyeket sózunk, kicsit beolajozunk és félretesszük a tálaláshoz.

Hosszanti irányban félbevágjuk a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát, majd egy tepsibe tesszük őket, vágott résszel felfelé, és maximum hőfokon megpirítjuk a sütőben kb. 5–10 perc alatt. Ezt a folyamatot serpenyőben is el tudjuk végezni. Nem baj, ha elkezd feketedni/szenesedni kicsit. Ez adja majd a titokzatos ötödik ízt, amelyet umaminak hívunk.

Közben száraz serpenyőben, közepes lángon, folyamatosan forgatva lepirítjuk a fűszereinket, hogy felszabaduljanak belőlük az illóolajok. Ha megvan, félretesszük.

Amikor minden fűszer és zöldség kellőképpen megpirult, ezeket is a levesünkhöz öntjük. Ezután mehet bele a szója-, illetve a halszósz, az ecet és egy kis ételízesítő. Végezetül pedig a maradék besózott egész hátszínt a tetejére tesszük. Kb. 2 óra után kivesszük a hátszínt, egy tányérra tesszük és letakarjuk, közben habozzuk, ha még kell, innentől számítva még minimum 3 órát főzzük az alaplevet. Amikor elkészült, egy szép sötétbarna, gyöngyöző levest fogunk kapni. Leszűrjük.

A rizstésztát 1–2 percre forró vízbe tesszük, aztán mehet rögtön a hideg víz alá.

Tálalás előtt előkészítjük a levesbetéteket: felvágjuk a csilit, az újhagyma zöld részét, beáztatjuk a babcsírát és a hagymát egy kevés vízbe, és felvágjuk a lime-ot. A fokhagymát, a csilit karikákra vágjuk és egy kis csészébe tesszük, amit felöntünk ecettel, ezzel fogja mindenki ízlésének megfelelően erősíteni és savanyítani a levesét.

Egy mély tálba szedünk a rizstésztából, jöhetnek a vízbe áztatott vöröshagymaszeletek, rá pár szelet főtt hátszín, utána a pár szelet nyers hátszín (ha vágtunk le belőle), nyakon öntjük a forró alaplével úgy, hogy a nyers szeletekre menjen először. Befejezésül pedig tetszőlegesen csili, újhagyma, babcsíra, friss koriander és a lime leve kerül rá.

Összesen minimum 4–5 órát kell hogy főjjön a Pho alaplé, de ha van rá lehetőségünk, akkor az ideális a 8–10 óra. Ha este készítjük, mehet egész éjszaka, nem lehet szétfőzni eléggé ezt a levest.

Elkészítési idő: 5–8 óra

Mennyiség: 5–6 személy

 

Megjelent a 100 dabasi recept férfiasan című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 816
szavazógép
2024-10-03: Család - :

Összetartozás (Személyes)

Szombaton a Benedek-mezőn ünnepelt egy közösség. Mint minden évben, most is a Szent Mihály-nap ünnepe hívott össze, de azt is ünnepeltük, hogy 30 éves a sepsiszentgyörgyi Waldorf. Jöttek a waldorfosok szép számban, ott volt az apraja-nagyja, gyerekek, szülők és pedagógusok – mint egy nagy család. Ezek a találkozások, ünnepek valóban annyira jelentőségteljesek, hogy nagy számban összehozzák a közösség tagjait.
2024-10-03: Belföld - :

Minden voksból mandátum lesz

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői tegnap benyújtották a Központi Választási Irodához a támogató aláírásokat a parlamenti, illetve az államelnök-választásokra. Az alakulat negyedik alkalommal jelöli elnökét, Kelemen Hunort az államfői tisztségre.