Minden voksból mandátum lesz

2024. október 3., csütörtök, Belföld

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői tegnap benyújtották a Központi Választási Irodához a támogató aláírásokat a parlamenti, illetve az államelnök-választásokra. Az alakulat negyedik alkalommal jelöli elnökét, Kelemen Hunort az államfői tisztségre.

  • Fotó: Facebook / Csép Éva Andrea
    Fotó: Facebook / Csép Éva Andrea

Jelölési iratcsomója benyújtásakor Kelemen Hunor azt nyilatkozta a sajtónak, rá akar mutatni Románia valós problémáira, amelyek minden polgárt foglalkoztatnak, nemzetiségtől függetlenül: a reményvesztettségre, a bizalom hiányára és a demográfiai problémákra. „Az első fordulóban mindenki a legjobb megoldást választhatja, nem kell két rossz közül a kisebbik rosszat választani” – fogalmazott.

Kijelentette, Klaus Iohannis államfőnek igaza volt, amikor azt mondta, hogy az állam „kudarcot vallott”, ugyanis az állam valóban nem képes megvédeni polgárait, és az állampolgároknak „nagyon sok visszaélést” kell elszenvedniük az állami intézmények és a bürokrácia miatt.

A kormányra kerülés lehetőségéről Kelemen azt mondta, egyelőre várja a szavazás eredményeit, de véleménye szerint maximum három-négy kombináció jöhet szóba a kormányalakításkor.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit nem tenne, ha megnyerné az államelnök-választásokat, Kelemen Hunor azt felelte, Traian Băsescutól és Klaus Iohannistól is azt tanulta meg, mit nem szabad tennie egy államfőnek. Példaként említette, hogy nem utazna olyan repülőgépen, amilyennel a jelenlegi államelnök utazik, és nem élne visszahúzódva a Cotroceni-palotában, hanem beszélgetne különféle társadalmi csoportokhoz tartozó emberekkel.

Kelemen Hunor azzal biztatta voksolásra a külföldön vagy szórványban élő magyar polgártársait, hogy Romániában arányos választási rendszer van, tehát bárhol szavaznak az emberek az RMDSZ jelöltlistáira, abból valahol parlamenti mandátum lesz. Hozzátette, az RMDSZ-nek az a célja, hogy megismételje a június 9-i önkormányzati választáson elért jó eredményt, hogy erős parlamenti frakciója legyen.

Megköszönte ugyanakkor a támogatói aláírásokat és csapata megfeszített munkáját. A Digi24 szerint arra a kérdésre válaszolva, hogy ki a legerősebb jelölt, akivel a második körben szembekerülhet, azt válaszolta, hogy „az előítéletek”.

Az RMDSZ által benyújtott iratcsomók több mint 270 ezer támogató aláírást tartalmaznak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 816
szavazógép
2024-10-03: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Pho leves)

Hozzávalók: 5–6 db marhacsont, 300–400 g hátszín vagy marhaszegy, 2–3 nagyobb darab gyömbér, 2–3 fej fokhagyma, 1 marék egész fekete bors, 1 teáskanál egész kömény, 1 teáskanál borókabogyó, 1 dl halszósz (elhagyható), 1 dl 10%-os ecet, 1 dl szójaszósz, 4 db hagyma, 6 db fahéjrúd, só, ételízesítő (elhagyható); a tálaláshoz: 1 csomag rizstészta, 2–3 db nyers piros csili, 1 csomag babcsíra, 1 db lime, 5–6 szál újhagyma, 1 csokor friss koriander (vagy lestyán, de a petrezselyem is tökéletes egy kis mentával), 4–5 gerezd fokhagyma.
2024-10-03: Belföld - :

A választási kampány számlájára írható (RMDSZ-es miniszterelnök)

A választásokon győztes pártnak kell elsőként esélyt kapnia a miniszterelnöki tisztségre – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedd este Sorin Grindeanunak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnökének egy korábbi kijelentésére reagálva, miszerint a következő miniszterelnököt akár az RMDSZ is adhatja.