RMDSZ-es miniszterelnökA választási kampány számlájára írható

2024. október 3., csütörtök, Belföld

A választásokon győztes pártnak kell elsőként esélyt kapnia a miniszterelnöki tisztségre – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedd este Sorin Grindeanunak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnökének egy korábbi kijelentésére reagálva, miszerint a következő miniszterelnököt akár az RMDSZ is adhatja.

  • Fotó: Facebook / Kelemen Hunor
    Fotó: Facebook / Kelemen Hunor

„Az elv az, hogy az kap elsőként esélyt a többség kialakítására, aki a legtöbb mandátumot szerzi, és én ebből a szabályból indulok ki. Persze, ezt a szabályt nem mindig tartották be (...), de ez a szabály és az elv, amiből ki kell indulnunk. Persze, lehet azt mondani, hogy „megosztjuk a hatalmat”, ahogyan Marcel Ciolacu mondja, lehet azt mondani, hogy a miniszterelnök egy másik pártból, egy kisebb pártból érkezik, de én nem támaszkodom az ilyen kivételes helyzetekre. Úgy gondolom, hogy a választások után annak kell elsőként esélyt kapnia a többség kialakítására, aki a legtöbb mandátummal rendelkezik” – nyilatkozta Kelemen Hunor a B1 TV-ben.

Hozzátette: az RMDSZ-nek jelenleg legalább öt olyan politikusa van, „aki képes lenne vezetni egy koalíciós kormányt”, de nyomatékosította, hogy a szövetség nincs ebben a helyzetben, és valószínűleg 2024 végén sem lesz.

Kelemen szerint Sorin Grindeanu kijelentése, bár „kollegiális és szép gesztus”, a választási kampány számlájára írható, és szerinte az államelnöknek be kellene tartania az állampolgároknak a választásokon kifejezett akaratát akkor, amikor kormányalakításra kér fel egy pártot.

Arra a kérdésre, hogy a választások után az RMDSZ eleget tenne-e egy esetleges PSD–PNL-koalíció meghívásának, hogy kormányra lépjen, Kelemen azt válaszolta, hogy „ez a körülményektől és a matematikától függ”.
Sorin Grindeanu, a PSD első alelnöke hétfő este az Antena 3 televízióban kijelentette, hogy a PSD elutasítja a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) való kormányzás lehetőségét: „Szó sem lehet róla. Meglátjuk, lehet, lesz egy PSD–RMDSZ koalíció (...) Fontosnak tartom, hogy az RMDSZ is csatlakozzon ehhez a koalícióhoz, mert egy szélesebb többségre van szükségünk a parlamentben”. Arra a kérdésre, hogy melyik párt adja a következő miniszterelnököt, Grindeanu így válaszolt: „Adhatja akár az RMDSZ”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 818
szavazógép
2024-10-03: Belföld - :

Minden voksból mandátum lesz

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői tegnap benyújtották a Központi Választási Irodához a támogató aláírásokat a parlamenti, illetve az államelnök-választásokra. Az alakulat negyedik alkalommal jelöli elnökét, Kelemen Hunort az államfői tisztségre.
2024-10-03: Belföld - :

Pénz fejlesztésekre

A kormány csaknem kétmilliárd lejt hagy jóvá a helyi fejlesztések országos programja (PNDL) és az Anghel Saligny közművesítési program keretében elindított projektekre – közölte a kabinet tegnapi ülésének elején a miniszterelnök.