Șoșoacă nézeteit az ügyészség is vizsgálja

2024. október 8., kedd, Belföld

Másodszor is elutasította a Központi Választási Iroda (BEC) Diana Şoşoacă elnökjelöltségének iktatását. Az S. O. S. Románia párt elnöke, akit júniusban EP-képviselőnek is megválasztottak, 24 órán belül fellebbezhet az alkotmánybíróságon.

  • Fotó: Facebook / SOS România
    Fotó: Facebook / SOS România

A BEC vasárnapi esti közleménye szerint a testület megállapította, hogy Şoşoa­că október 5-én 23 óra 50 perckor (tíz perccel a jelölési határidő lejárta előtt) ugyanazokat az iratokat nyújtotta be, mint október 3-án, de nem csatolta a támogató aláírásokat és a választási logóját, ezért befogadhatatlanként elutasította jelölésének iktatását. Mellette kilenc másik személy (Răzvan-Nicolae Constantinescu, Elena Tufecciu, Gheorghe Ghelcea, Ion Popa, Cristina Tufănoiu, Oana Creţu, Ciprian Romeo Mega, Petru Mîndru, Maria Marcu) elnökjelöltségének iktatását is elutasította a testület. Iktatta viszont nyolc olyan politikus elnökjelöltségét, akik a szombat éjfélkor lejáró határidőt megelőző 48 órában nyújtották be jelölési iratcsomójukat. A BEC közleménye szerint ezek a jelöltek a következők: Cristian Diaconescu, Cristian Terheş, Ana Birchall, Marcel Ciolacu, Silviu Predoiu, Ludovic Orban, Sebastian-Constantin Popescu és Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru. Jelenleg tehát 13 elfogadott elnökjelölt van Romániában (köztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnök), 11 jelölést pedig elutasítottak. Az államfőválasztás menetrendje szerint az elnökjelöltségek október 10-én válnak véglegessé, addig megóvhatók az alkotmánybíróságon.

Diana Șoșoacă kizárását az elnökjelöltek közül két magánszemély óvásának helyt adva döntötte el szombaton az alkotmánybíróság, a határozat és ennek indoklása azonban még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A spotmedia.ro értesülései szerint a jelentést Varga Attila alkotmánybírónak (akit az RMDSZ javaslatára neveztek ki a taláros testületbe) kellett volna összeállítania, ő azonban elutazott Bukarestből.

A kilenctagú alkotmánybíróságból öten szavaztak Șoșoacă kizárására (a PSD által javasolt négy alkotmánybíró és Varga Attila), ketten ellenezték ezt (a PNL és Klaus Iohannis emberei), ketten pedig hiányoztak a szombati ülésről, amikor a jelöltekről döntöttek.

Közben a főügyészség hivatalból vizsgálatot indított Diana Șoșoacă ellen, aki szombati kizárása után a YouTube csatornán a fasiszta legionárius mozgalmat és annak egykori vezetőjét, Corneliu Zelea Codreanut éltette, és (megszokott útszéli modorában) a zsidókat okolta elnökjelöltségének érvénytelenítése miatt. A népirtással és háborús bűnökkel vádolt személyek népszerűsítését, valamint a fasiszta, legionárius, rasszista vagy xenofób eszmék terjesztését azonban törvény tiltja, és három hónaptól három évig terjedő börtönnel, illetve bizonyos jogok megvonásával bünteti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-10-08: Belföld - :

Hírsaláta

IOHANNIS UTAZÁSAI. Két év alatt 25 millió eurónál többet költött külföldi utazásokra Klaus Iohannis, akinek két mandátuma alatt közel négyszeresére nőtt az államelnöki hivatal költségvetése. Első államfői évében a volt nagyszebeni polgármester külföldi útjai 8,5 millió lejbe kerültek, utána három évig 6–6 millió körüli összegekbe, az ötödik évben viszont hirtelen felugrottak 10 millióra.
2024-10-08: Belföld - :

A szabadságot tanítani kell (Megemlékezés Aradon)

A szabadság romlandó termék, ha nem gondozzák, elpusztul, ezért ápolni kell, tanítani minden nemzedéknek – jelentette ki Kelemen Hunor vasárnap az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Aradon. Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere is.