Bakonyi sertésszelet juhtúrós galuskávalMit készítsünk ma?

2024. október 10., csütörtök, Szabadidő

Hozzávalók: 12 szelet sertéskaraj csont nélkül, 20 dkg kolozsvári szalonna, 80 dkg gomba, 1 fej hagyma, 3 kicsi fej salottahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb paradicsom, 2 db paprika, só, bors, 2 ek. pirospaprika, 1 ek majoránna, 3 db babérlevél, 4 kanál mustár, 2 kanál gulyáskrém, 3 dl tejföl, 4 kanál liszt.

A galuskához: 2 tojás, liszt, 10 dkg juhtúró, 3 szál kapor, só.

Elkészítése. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. A gombát megtisztítjuk, a szárát kivesszük, nem túl apróra feldaraboljuk. Egy nagyobb wokot felforrósítunk, abban feltesszük a gombát: zsiradék nélkül, mivel enged egy kis vizet, abban pirítjuk. A kolozsvári szalonnát felkockázzuk és egy serpenyőben zsírjára sütjük, majd kiszedjük. A besózott húsokat lisztbe forgatjuk, és a szalonna zsírjában kérget sütünk rá, majd kiszedjük. Ha szükséges, a zsírt pótoljuk a sütéshez. A hagymákat megtisztítjuk és kis kockára vágva a szalonna zsírján megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot. A lecsós alapra rányomjuk a fokhagymát, majd visszatesszük a pirított szalonnát és tovább pirítjuk az egészet. Megszórjuk pirospaprikával, majd kicsit később felöntjük 2 dl vízzel, visszatesszük a húsokat, majd hozzákeverjük a mustárt, gulyáskrémet, és megfűszerezzük: só, bors, babérlevél, majoránna kerül belé. Lefedve 40–50 percet főzzük. Kb 20 perc után hozzátesszük a gombát is, elkeverjük, és együtt főzzük tovább. A végén a tejföllel és liszttel habarást készítünk.

A galuskához a kaprot a száráról leszedjük, apróra vágjuk. A tojást villával felverjük, megsózzuk, annyi lisztet szórunk bele, amennyit felvesz, beletesszük a kaprot és a juhtúrót, eldolgozzuk, és forró vízbe szaggatjuk. Mikor feljön a víz tetejére leszűrjük és a szaftos hússal tálaljuk.

Elkészítési idő: 2 óra

Mennyiség: 6–8 személy

 

Megjelent a 100 dabasi recept férfiasan című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban és a Háromszék lapárudáiban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-10-10: Család - :

Gyermekeink

2024-10-10: Szabadidő - :

A nap fotója