A Mikó család tárgyi emlékei Veszprémtől SepsiszentgyörgyigMegnyitották a Székely Mikó Kollégium felújított múzeumtermét

2024. október 18., péntek, Közélet

Ezüst és aranyozott teás- és kávéskészlet darabjai, elefántcsont kürt, különféle szelencék, kőberakásos ruhadíszek, rézveretes faládika, a családtagok portréi, tárgyfotók, gróf Mikó Imre nagyenyedi kollégiumi bizonyítványa 1824-ből, ízlésesen berendezett tárlók alatt megannyi tárgyi emlék, néhány bútordarab az iskolaalapítók idejéből. Egyszerre korkép és a Mikó család előtti tisztelgés az a kiállítás, amellyel szerdán délután megnyitották a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium felújított múzeumtermét.

  • Az új kazettás mennyezet a kollégium címerével. Fotók: Albert Levente
    Az új kazettás mennyezet a kollégium címerével. Fotók: Albert Levente

A Dombora Anna vezette iskolakórus a magyar himnusszal nyitotta meg rövid ünnepi műsorát és a Szózattal zárta. Október 23-án a mikós diákok a Rákóczi Szövetség meghívására a budapesti Bem téren éneklik majd ugyanezeket a dalokat.

Házigazdaként Sztakics Éva iskolaigazgató köszöntötte a jelen lévő meghívottakat, nyugdíjas és mostani pedagógusokat, a szülői bizottság és a diáktanács tagjait. Jelezte, Veszprém Sepsiszentgyörgy legrégebbi testvérvárosa, és hangsúlyozta, akkor jó egy testvérvárosi kapcsolat, ha nem csak önkormányzati szinten működik, hanem az intézmények között is él. Ennek jó példája ez a kiállítás. A veszprémi Lackó Dezső Múzeum tárgyaiból, valamint a Kolozsvári Történeti Múzeum tárgyfotóiból összeállított, korábban Kolozsváron bemutatott kiállítás sepsiszentgyörgyi bemutatása nem jöhetett volna létre Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője nélkül – hangsúlyozta az iskolaigazgató. A tárlat kurátora Somogyi Gréta, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának tudományos munkatársa, társkurátor Szebeni Zsuzsa mellett Tevesz Mária művészettörténész, a Lackó Dezső Múzeum muzeológusa és Mitu Melinda, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum muzeológusa.

 

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere megköszönte az ötletgazdáknak és a kivitelezőknek, hogy lehetővé tették ennek a gazdag tárgyi emléknek a Sepsiszentgyörgyre hozatalát és kiállítását, valamint hangsúlyozta: fontos, hogy intézményeink ne csak falak, patinás épületek legyenek, hanem ezekből az épületekből élet, erő és remény sugározzék. Gróf Mikó Imre büszke lenne arra, amit ma a Székely Mikó Kollégiumban látna, mert ez az intézmény az elmúlt évtizedekben, évszázadban kitermelte azt az értelmiségi elitet, amely nem csak Székelyföldön, hanem Erdélyben, az egész Kárpát-medencében értékeket alkot – mondotta.

A múzeumterem felújított kazettás mennyezetéről Pál Tünde pasztorálpszichológus, bútor- és mennyezetfestő szakember beszélt, kiemelve: csapatával egyszerre kívántak a hagyományos háromszéki mennyezetfestő központok munkásságába betekintést nyújtani és hű maradni a Székely Mikó Kollégium szellemiségéhez.

 

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület megalapítója, az Erdélyi Gazdasági Egyesület újraszervezője, a Kolozsvári Tudományegyetem, a Székely Mikó Kollégium megalapításának mecénása mögött egy sok megpróbáltatást elszenvedő apa, férj élete rajzolódik ki gróf Mikó Imre levélhagyatékából. Somogyi Gréta nem csak ezeket kutatta, értelmezte, hanem aprólékosan tanulmányozta a Mikó Imre-hagyaték útját, a kéziratos anyagok, fotók, levelek, útinaplók, feljegyzések, személyes tárgyak történetét is, ebből nyújtott kis ízelítőt egy dokumentarista jellegű beszámolóban, ezzel mintegy közel hozván a hallgatóhoz a Mikó-család személyes vonatkozásait.

Az iskola múzeumtermének megnyitója méltó zárásaként középiskolás diákok mutatták be A mi kezünknek munkáját tedd állandóvá nekünk (Zsoltárok, 90:17) című műsorukat (felkészítő tanárok: Dobra Judit és Tókos Ibolya), amelyben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején lerombolt erdélyi református kollégiumokért és a Székely Mikó Kollégium alapításáért, épületének létrejöttéért folyó közösségi összefogás és ebben gróf Mikó Imre szerepét idézték korabeli szövegek alapján.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2024-10-18: Jegyzet - Kuti János:

Elnökjelöltek zarándoklata (Kármentő)

Az elnökválasztáson nagyobbacska eséllyel indulók mind elmentek a jászvásári búcsúba udvarolni Sfânta Paraschevának, azaz Szent Piroskának. A búcsún körülbelül 300 ezren vettek részt, és volt, aki hét kilométeres sort állt ki, több mint 16 órán át, a szent ereklyékig. A zarándokoknak biztosan megérte, de azt nem lehet tudni, hogy az elnökjelölteknek megérte-e, mert csak egyikükből lesz elnök, és a többiek a végén még lehet, megbánják, hogy drága idejükből annyit eltöltöttek potyára Jászvásáron. (Kelemen Hunor és a magyar politikusok leginkább a csíksomlyói búcsúba járnak.)
2024-10-18: Közélet - Hecser László:

Élmény kicsiknek és nagyoknak (Bod Péter Megyei Könyvtár)

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár megyei intézménnyé válásának fél évszázados évfordulóját a héten az őket gyakran felkereső gyerekekkel és ötvenedik születésnapjukat töltő felnőttekkel ünnepelte. A hűséges olvasóvá nyilvánított gyerekek és családtagjaik felolvasómaratonon oszthatták meg a többiekkel kedvenc olvasmányaikat, akinek kedve volt, a könyvtári munkával is megismerkedhetett.