Kaptár Dokumentumfilm-szemleÉrtékteremtők és értékmentők Székelyföldön

2024. október 23., szerda, Közélet

A székelyudvarhelyi Fecső Zoltán rendező Ahogy az óra jár című dokumentumfilmje kapta a vasárnap véget ért Kaptár Dokumentumfilm-szemle fődíját. A Székelyföld Napok részeként október 11–20. között lezajlott fesztiválra 16 új filmmel jelentkeztek az alkotók, azokat háromszéki, Hargita és Maros, valamint Brassó megyei szórványvidéki településeken vetítették. A díjátadó ünnepségnek a sepsiszentgyörgyi Művész mozi adott otthont szombat délelőtt.

  • Fecső Zoltán (jobbról) és Vargyasi Levente a díjátadó ünnepségen. Fotók: Toró Attila
    Fecső Zoltán (jobbról) és Vargyasi Levente a díjátadó ünnepségen. Fotók: Toró Attila

A negyedik alkalommal megszervezett Kaptár Dokumentumfilm-szemle díjátadó ünnepségére eljött néhány filmes is, jobbára a szomszédos Hargita megyeiek. A Művész moziban Fekete Hunor nagyajtai citeraművész fogadta zenével az érkezőket, igen egyedi hangulatot teremtve. Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója köszöntőjében meg is jegyezte, a citera, illetve a citerajáték olyan ritkaságnak számít napjainkban, akárcsak a dokumentumfilm. Azokat az értékteremtő embereket ünnepeljük, fogalmazott, akik ezeket a filmeket létrehozzák, de ők egyben értékmentőknek is tekintendők. Emlékeztetett, hogy a Kaptár előtt két alkalommal megszervezték a Székelyföldi Dokumentumfilm-szemlét – annak kezdeményezője a most is jelen lévő székelyudvarhelyi Szabó Károly volt, így a mostani fesztivál valójában már a hatodiknak számít. Ugyanakkor megköszönte Vargyasi Levente fő szervezőnek, sepsiszentgyörgyi filmes-fotográfusnak, hogy szíve, lelke, motorja ennek a rendezvénynek.

A háromtagú zsűri képviseletében Popa Anna Mária, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház vezetője elmondta: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy értékelhette a dokumentumfilmeket, az a pár nap, amíg az alkotásokat megtekintette, óriási örömöt, igazi vakációt jelentett. Nem tudta abbahagyni a filmnézést, a benevezett filmek ugyanis kivétel nélkül minőségi alkotások, nagyon érdekes és releváns témákat mutatnak be. Számára az is fontos volt, hogy amíg nézte a filmeket, folyamatosan tanult valami újat, ezért köszöni az alkotóknak, hogy olyan filmeket készítettek, amelyek az elkövetkező generációk számára is fontosak lesznek, szerinte sokat fogunk még beszélni ezekről a filmekről.

Az idei szemlére benevezett tizenhat alkotást a zsűri másik két, budapesti tagja is rangsorolta. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia film- és fotóművészeti tagozatának vezetője és Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező videóüzenetben fejtette ki véleményét a három díjazott produkcióról, majd ezt követően a szervezők átadták a díjakat.

Harmadik helyezést ért el a Szépvizen élő Daczó Katalin Vándorúton kamerával című filmjével, második helyen végzett a szemle egyedüli magyarországi filmese, Szarka Nóra Olimpiai álom Erdélyben című alkotásával (az elismerést a filmben meghatározó szerepet vállaló kolozsvári sporttörténész, Kilyéni András vette át), míg a Kaptár Dokumentumfilm-szemle első díját a szervezők a székely­udvarhelyi Fecső Zoltánnak adták át Ahogy az óra jár című alkotásáért.

 

Daczó Katalin és Imreh István

 

A mustrára benevezett filmeket több vidéki művelődésszervező is bemutatta a helyi közönségnek, emlékeztetnek közleményükben a szervezők, megjegyezve, hogy emellett szombat délután a sepsiszentgyörgyi Művész mozi is műsorra tűzött öt filmet, így a Kaptár Dokumentumfilm-szemle alkotásait Brassó, Kovászna, Hargita és Maros megye tizenöt településén, összesen 49 alkalommal vetítették. A fesztivál szervezője Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, társszervezője pedig a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont volt.
 

A díjazott filmekről

A Kaptár szervezői a három díjazott filmről az alábbi ismertetőket közölték. Vándorúton kamerával: Zsigmond Zsolt Franciaországban élő, erdélyi származású elektromérnök és feltaláló az 1960-as évek közepétől készít amatőr filmfelvételeket. A dokumentumfilm ezen felvételek felhasználásával villantja fel pályáját, a kolozsvári éveket, a csíkszeredai Vasúti és Építőanyag-ipari Vállalatnál végzett tevékenységét egészen disszidálásáig. A ritka felvételek egyik legértékesebbje az az ötperces némafilm, amely Márton Áron püspök 1973-as málnásfürdői és mikóújfalusi látogatása alkalmával készült.

Olimpiai álom Erdélyben: bízva abban, hogy megrendezheti az 1948-as téli olimpiát, Magyarország a világháború alatt folyamatosan építette a Téli Olimpiai Síközpontot Borsafüreden, a Radnai-havasokban. 1944-re elkészültek a szállodák, az olimpiai lesiklópálya és az ugrósánc is. A film a meg nem valósult erdélyi téli olimpia ötletét mutatja be, a terveket és vele együtt Borsafüredet.

Ahogy az óra jár: a dokumentumfilm a székelyudvarhelyi egykori zsidó közösség történetéről szól. A fénykorában több mint 300 fős közösség tagjai komoly nyomot hagytak Székelyudvarhely kulturális életén, egykori lakóházaik ma is ékességei a városnak.

További részletek a Kaptár Dokumentumfim-szemle Face­book-oldalán olvashatók.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1310
szavazógép
2024-10-23: Közélet - Fekete Réka:

Csak akkor építsünk, ha a régi nem menthető (Török Áron építész asztalánál)

Jelenleg nem elég az építésznek alkotónak lenni, sokféle elvárásnak kell megfelelni, a fenntarthatóságot, energiatakarékosságot is biztosítani kell, amihez mérnöki gondolkodásra is szükség van – állítja Török Áron. Szerinte manapság kevés az olyan műhely, ahol csapatban dolgoznak és együtt rálátásuk van egy folyamatra az elejétől a végéig. Az elismert sepsiszentgyörgyi műépítésszel a szeptember közepén tartott Human ± Nature elnevezésű Arhitectura.6 bien­nálé, valamint az építeszeti világnap (október 7.) alkalmából beszélgettünk.
2024-10-23: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tartalmas programok, rangos meghívottak (II. Székelyföldi Animációs Filmfesztivál)

Filmvetítések, műhelymunkák és közönségtalálkozók mellett konferencia és szakmai vita is része a csütörtökön rajtoló Székelyföldi Animációs Filmfesztivál második kiadásának, melyre a szervezők elismert szakembereket is meghívtak. Az október 24–26. között zajló rendezvény az animációs filmek iránt érdeklődő közönségnek friss, tartalmas programot kínál, míg a meghívott szakmabeliek számára a kapcsolatépítést, egymás munkáinak megismerését teszi lehetővé.