Mi, hol, mikor

2009. február 26., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Jótékonysági est

Az Eventus Plus Egyesület és az Erdélyi Magyar Ifjak pénteken 18 órára jótékonysági estet szervez a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban a nagybaconi ötéves leukémiás Szőcs Ferike javára. Fellép: Szilágyi Zsolt, Szélyes Margit, Szilágyi Zsolt Herbert, a Vox Humana kamarakórus, a Pro Musica, a Mikes Kelemen Főgimnázium, a Székely Mikó Kollégium és a Református Kollégium diákkórusa, az Üzenet együttes, Puki bácsi, valamint az Evil Mind zenekar. Az előadás után a megye művészei által felajánlott műtárgyakat árverezik.

Mozi

A kézdivásárhelyi Vigadó Uránia filmklubja a kisteremben ma 19 órától Jacques Audiard A számat figyeld című, 2001-es francia thrillerét vetíti. Főszerepekben: Vincent Cassel, Emmanuelle Devos, Olivier Gourmet és Olivier Perrier.

Divatbemutató

Az Árkosi Művelődési Központban pénteken 18 órától divatbemutató és ruházati kiállítás lesz. György Eszter ruhadizájner, Salat-Zakariás Csaga ékszer-, Benedek Ágnes pedig diadémkollekcióját mutatja be. Sepsiszentgyörgyről a színház elől 17.30 órakor autóbusz indul.

Jégrevü

A csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán pénteken 20 órától Moszkva csillagai a jégen címmel tartanak előadást harminchárom műkorcsolyázó részvételével. A program első részében A hattyúk tava látható, a második részben, a Bajnokok gáláján orosz világ-, olimpiai, európai és nemzeti bajnokok lépnek fel, többek között Natalija Besztyemjanova, Andrej Bukin és Igor Bobrin.

Röviden

Kézműves-foglalkozás. A Guzsalyas Alapítvány ma 17.30 órától a Míves Házban kézműves-foglalkozásra vár gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket: nemezkészítés, agyagozás.

Nők Órája. A klub mai rendezvényén 18 órától az új székhelyen, a kézdivásárhelyi Apor Péter Iskolaközpontban dr. Fülöp Török Réka kardiológus szakorvos tart előadást a szívinfarktus első tüneteiről és az elsősegélynyújtásról. Megbeszélik a március végére a Csíki Székely Múzeumba, a Tatárjárás című kiállításra tervezett kirándulás részleteit is.

Hobbi Cserebereklub. A kézdivásárhelyi Vigadóban a Beke Ernő által irányított klub ma 16 órakor kezdődő találkozóján csabacsüdi (Magyarország) gyűjtőket látnak vendégül. A találkozón a helyiek mellett sepsiszentgyörgyi, kovásznai és csernátoni gyűjtők is részt vesznek. (d.)

Elmarad a klubtalálkozó. A sepsiszentgyorgyi városi művelődési házba mára meghirdetett Terefereklub a meghívott, Ötvös Mózes elfoglaltsága miatt elmarad.

Idősgondozói tanfolyam. A Vöröskereszt megyei szervezete házi idősgondozói tanfolyamot indít. A sikeresen vizsgázóknak hiteles oklevelet adnak. A tanfolyam három hónapos, jelentkezni folyamatosan lehet. Bővebb felvilágosítással munkanapokon 9―13 óráig szolgálnak a Vö­röskereszt Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám alatti székhelyén (a múzeummal szemben), telefon: 0267 313 802, 0367 802 185, 0728 153 016.

Méhészgyűlés. A Kovászna Megyei Méhész Egyesület szombaton 10 órától a sepsiszentgyörgyi kultúrpalotában tartja tisztújító közgyűlését. Meghívott: Eugen Zorici és Petre Moraru, az országos egyesület elnöke, illetve alelnöke.

E-lomtalanítás. A sepsiszentgyörgyi Tega pénteken 12 és 18 óra között lomtalanít, gyűjt elektromos és elektronikus háztartási készülékeket. Kérik, úgy helyezzék ki a fölösleges elektromos háztartási eszközeiket, hogy ne akadályozzák az autós- és gyalogosforgalmat. Az e-hulladékok elszállítását kérhetik a köztisztasági diszpécser-szolgálatnál is. Telefon: 0267 310 123.

Fogadóóra. A baróti RMDSZ-irodában szombaton 11 órától Albert Álmos szenátor tart fogadóórát. Érdeklődni és iratkozni a 0267 377 773-as telefonon lehet. * Dénes István ma 13 órá­tól fogadóórát tart az RMDSZ sepsiszentgyörgyi, Martinovics utcai székházában.

Tanfolyam. A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátó-ipari Egységek Szövetsége értesíti azokat, akik feliratkoztak a turisztikai menedzsertanfolyamra, hogy az órák március elején kezdődnek, és a szükséges iratokat szíveskedjenek beadni a szövetség székhelyén.

Torkos csütörtök, amikor még a néphagyomány szerint a megmaradt húsételek megehetőek a böjt kezdete előtt. Napjainkban a szokás megújult, Magyarországon ezen a napon több mint ezer vendéglátóhely kínálja ételeit fél áron.

Könyvbemutató

Csíkszeredában a Sapientia EMTE Szabadság tér 1. szám alatti épületének 4-es termében pénteken 16 órától bemutatják a Neveléspolitika és pedagógiai gyakorlat a többnyelvűség kontextusában című konferencia kötetét, amely a kolozsvári Limes Kiadó gondozásában jelent meg.

Hitvilág

A Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend az egyházmegye millenniumi rendezvényei keretében zarándoklatot szervez Sükösdre. Indulás március 26-án, csütörtökön, visszaindulás szombaton. Irányár: 160 lej. Érdeklődni, jelentkezni naponta 19―21 óráig a 0267 343 922-es vagy 0756 125 472-es telefonon.

Színielőadás

A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Visky Árpád Színjátszó Köre a kovásznai városi művelődési házban szombaton 19 órától bemutatja Thomas Brandon Charley nénje című háromfelvonásos vígjátékát. Rendezte: László Ká­roly, a Tamási Áron Színház színművésze.

Tűz! Tűz!

* Kedden déltájt a bodzafordulói tűzoltóknak két Bárkány községi gazdaságban keletkezett tüzet kellett eloltaniuk. Az elsőnél leégett a lakóház és az istálló tetőzete, a csűr teljesen, 1500 kg takarmány, 3000 kg gabona és a tűzifa, a második gazdaságban az istálló tetőzete és 800 kg takarmány. Megrongáló­dott egy villamos malom, egy körfűrész és kb. 400 kg takarmány. A tüzet valószínűleg hibás világítótestben keletkezett rövidzárlat okozta. A tűzoltók munkáját nehezítette a nagy mennyiségű takarmány, gabona és tűzifa.

* A Mihai Viteazul Készenléti Felügyelőségnél pénteken 11 órától a polgárvédelmi nap alkalmából a Nyitott kapuk napját tartják.

Kék fény

Fatolvajok. A Kovászna megyei rendőrök folytatják az akciókat az erdőfosztás megakadályozására. Múlt csütörtökön a baróti rendőrök tetten érték S. Áron és P. Gheorghe nagyajtai lakosokat, akik szekerükön négy méter fát szállítottak iratok nélkül. Mint kiderült, nyolc bélyegezetlen és egy bélyegezett kocsányos tölgyet vágtak ki a százarajtai református parókia erdejéből. A fát elkobozták, visszaadják a tulajdonosnak, és eljárás indult. * Hétfőn a sepsiszentgyörgyi rendőrök és az erdészek közös akciójuk során tetten érték D. Ferenc (25) és G. Lajos (54) helybeli lakosokat, akik a 13-as erdészeti kerületből fél köbméter fát vittek el engedély nélkül. 120 lejre bírságolták őket, a fát elkobozták. Kedden F. Vasilét (29) kapták el, aki két gyertyánfát vágott ki a sepsiszentgyörgyi városháza erdejéből. * A vargyasi rendőrök kedden az olaszteleki erdészet dolgozóival razziáztak az erdőben. A 131-es megyei út melletti Csorgó részen egy köbméternyi, méteresre vágott bükk- és tölgyfát találtak. Kinyomozták, hogy a fát négy kilométernyire vágták ki, ahol két tölgy- és egy bükktönköt azonosítottak. A gyanúsítottak is előkerültek: S. Máté és S. Ida. A nyomozás befejeztéig a fát átadták a közbirtokosságnak megőrzésre. Az ellenőrzés tovább folytatódik minden helységben, ahol erdő van.

(Rendőrségi tájékoztató)

Botrány. Pénteken délelőtt tízkor a sepsiszentgyörgyi Szemerja negyedben egy nő megállította a csendőrjárőrt, hogy a tömbházuk előtt két férfi verekedik. Amikor a csendőrök a jelzett helyre értek, a botrány már az egyik férfi nővérének lakásába költözött. K. József (31) és T. Lehel (21) helybeli lakosok kaptak össze, előbbi most már a családot is fenyegette, melynek a lakásába engedély nélkül behatoltak. Motozáskor a csendőrök mindkét férfinél tíz centinél hosszabb pengéjű kést találtak, amit elmondásuk szerint mindig maguknál hordanak. A perpatvar okáról T. Lehel elmondta, hogy K. József már hosszabb ideje tartozik neki. Mindkettejüket fehérfegyver-viseléssel, K. Józsefet magánlaksértéssel is vádolják — tájékoztatott a csendőrség.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy egészségügyi asszisztens (technikum), társadalmi beilleszkedési és megfigyelői tanácsos (felsőfokú végzettség— ff.), könyvelő (középfokú végzettség — kf.), láncfűrész-kezelő (szakképzett — szk.), építőipari villanyszerelő (szk.), számlázó (kf.), szakmai-képző (ff.), textilipari laboráns (líceum), mozaikozó (szk.), szakképzetlen munkás szilárd és félszilárd anyag csomagolására, számítógép- és számítógépesrendszer-operátor (kf.), édesipari operátor (szk.), őr (kf.), anyag- és szerszámkiadó (kf.), titkárnő (kf.), számítógép- és számítógépesrendszer-technikus (kf.), két-két báros (szk.), varga (szk.), rakodómunkás, raktárnok (kf.), textíliafehérítő operátor, textíliafestő operátor, pincér (kf.), takarító- és karbantartó személyzet, kamionsofőr (kf.), egyetemes asztalos, három cukrász (szk.), négy elárusító (szk.), öt textilkonfekciós, hat szakképzetlen munkás por- és szemcsés anyag csomagolására, hét-hét biztosítási ügynök (kf.), kereskedelmi dolgozó (kf.), húsz reklámügynök (kf./ff.), huszonhét szakképzetlen konfekciós munkás, harminc textilkonfekció-összeállító (szakiskola v. tanfolyam).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-02-25: Magazin - x:

Bilincsért kilincselt

Bilincsért kilincselt egy férfi az Egyesült Államokban a rendőrkapitányságon: kérte, hogy vegyék le róla, mert nővére viccből kattintotta rá.
2009-02-26: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy türelemmel viselt, hosszas betegség után 2009. február 25-én életének 45. évében elhunyt
ifj. TUSA JOLÁN
kovásznai lakos.
Temetése 2009. február 27-én du. 2 órakor lesz a székelytamásfalvi szülői háztól.
A gyászoló család
4217768