Mi, hol, mikor

2009. április 17., péntek, Mi, hol, mikor?

Sepsi BC—Govora

Ma 18 órakor kezdődik a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban a továbbjutást eldöntő harmadik Sepsi BC—Govora női kosárlabda-bajnoki mérkőzés.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar szombaton 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban, vasárnap 19 órától pedig Sepsiszentgyörgyön a belvárosi református templomban előadja Joseph Haydn A teremtés című oratóriumát (utóbbi a Szent György-napok kezdő rendezvénye). Közreműködik a sepsiszentgyörgyi Vox Humana és Pro Musica kamarakórus. Karmester: Steffen Schlandt (Brassó), szólista: Ramona Eremia szoprán (Kolozsvár), Szilágyi Zsolt tenor (Sepsiszentgyörgy) és Sándor Árpád basszus (Kolozsvár). A koncertet a Georgius Egyesület szervezi Joseph Haydn osztrák zeneszerző halálának 200. évfordulója tiszteletére.

* A nyíregyházi Hétfő Este Blues Band szombaton 22 órától a sepsiszentgyörgyi Old Man’s Pubban koncertezik. A belépés ingyenes (bővebben: www.oldmans.ro).

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Há­romszék Táncegyüttes ma 19 órától bemutatja Hol jársz, hová mész? című előadását a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében. Rendező, koreográfus: Ivácson László.

Hitvilág

Szombaton 9.30 órától tartják az Élet a lélekben plebániai imacsoportok nagytalálkozóját a csíkszeredai sportcsarnokban. A programban: elmélkedések (Bartos Ká­roly plébánossal és Selymes Jó­zsef atyával), tanúságtételek, imaszolgálat és szentségimádás, 17 órakor Tamás József püspök celebrál szentmisét. (józsa)

Röviden

Dzsesszklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház dzsesszklubjában ma 20 órától a Chick Corea Quartet, a David Murray Quartet és a Peter Weniger Project koncertfelvételei láthatók. A belépés ingyenes. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

Székelyek a magasban. A sepsiszentgyörgyi Tanulók Klubja dísztermében ma 19 órától Szőcs Imre és Wagner Attila az amerikai El Capitain sziklafal The Nose útvonalának megmászásáról tart vetített képes előadást. A belépés ingyenes.

Civil Fórum. Sepsiszentgyörgyön az Eurocenter Amőba Oktatási Központ konferenciatermében szombaton 9.30 órától civil fórumot tartanak. Javaslatokat, visszajelzéseket a következő elérhetőségekre várnak: e-mail cím: civilekharomszekert@yahoo.com, telefon: 0267 351 959, 0742 148 702.

Túrák. A Háromszéki EKE szombaton vártúrát szervez Felső-Háromszékre. Indulás Sepsiszentgyörgyről Bereck felé a 4.50 órai vonattal, visszaérkezés az éjszakai órákban. Útvonal: Kézdialmás—a csomortáni Pé­ter vára—kárpáti vízválasztógerinc (a piros csíkon)—Almás (Álmos) vára—Szent Mihály-vártemplom Lemhény határában—Kézdialmás. Érdeklődni a 0721 599 292-es telefonon Jártó-Kocsis Gábornál. * Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya szombaton tartja meg az április elejéről elmaradt Süsü-túráját a Málnásfürdő—Somoskút—Szilostető—Nádaskút—Zalánpatak—Pinakút—Csuklyontető—Meszesgerinc—Pincevár—Fingoskút—Bodok útvonalon. Távolság: 22 km, össz-szintkülönbség: 1100 m. Indulás 6.46 órakor a sepsiszentgyörgyi állomásról. Tú­ravezető: György Ignác, telefon: 0733 101 810.

Angol társalgás. Mike Luke, csereprogrammal Sepsiszentgyörgyön tartózkodó amerikai, angol társalgási órákat adna különböző témakörökben (gazdaság, szociális kérdések stb.). Érdeklődni, jelentkezni a 0755 563 248-as telefonon, e-mail: luke12nordistb@hotmail.com.

Fogadóóra. Bokor Tibor szenátor ma 10—11 óráig fogadóórát tart kovásznai irodájában. Telefon: 0267 341 990.

Baráti találkozó. A Besenyői-tó maksai oldalán, a Bogdán-csárdában ma 19 órá­tól találkoznak a preferanszbarátok. Telefon: 0267 314 988 és 0744 347 230.

Postagalambot találtak. A RO2005110040-es gyűrűszámú galamb után érdeklődni Cófalva 15. szám alatt vagy a 0742 207 753-as telefonon lehet.

Közlekedés

Súlyos balesetek. Szerdán este háromnegyed kilenckor a 121A megyei úton, Nagyborosnyó területén B. Sámuel (49) helybeli lakos ittasan haladt az úttesten, és egy 23 éves zágoni lakos által szabályosan vezetett jármű elütötte. A gyalogos súlyosan megsérült. A járművezetőt szondázták, nem fogyasztott alkoholt. * Csütörtökre virradó éjjel riasztották a 122-n a sepsiszentgyörgyi rendőröket, hogy az Árkosi úton baleset történt. Előzetes vizsgálatok szerint Sz. Levente (34) sepsiszentgyörgyi (A, B és G kategóriájú jogosítvány tulajdonosa) és G. Csaba (33) kovásznai lakos, akinek nincs járművezetői jogosítványa, egy-egy négykerekű motorral (quad) haladt Árkos felől a város felé, amikor egy kanyarban összeütköztek és felborultak. Az önkívületi állapotban levő áldozatokat a brassói kórházba szállították. A két járművet nem jegyeztették be, ahogyan a törvény kéri. Kivizsgálás indult.

Útlezárás. Ma 8—17 óráig a 117-es megyei úton, Almás területén aszfaltoznak. A teherforgalmat terelőutakra irányítják. * Ma 11—15 óráig a 121C megyei úton a Crono Autóklub gépkocsikat tesztel, a forgalmat korlátozzák, a járműveket 15 percenként engedik át az útszakaszon. * A közlekedésrendészet felhívja a járművezetők figyelmét. hogy június 30-ig a 11-es országutat foltozzák.

Ügyeletes gyógyszertár

Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20―8 óráig a Császár Bálint utcai Farma-Line patika (telefon: 0267 352 350) teljesít szolgálatot.

Focitorna másodszor

Április 17—19. között második alkalommal szervezi meg az SMDSZ az országos egyetemista-focitornát. A rendezvényre a hazai egyetemi városok csapatai mellett a debreceni egyetemisták csapata is nevezett. Szombaton a csoportmérkőzésekkel kezdődik a küzdelem, mely a vasárnapi döntővel és a díjazással zárul. A helyszín a sepsiszentgyörgyi új sportcsarnok. A rendezvény támogatói: Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal, Kovászna Megyei Tanács, Communitas Alapítvány, Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság. Terméktámogatók: Diószegi-pékség, Tib-Giz Kelemen termékek, Fintasport szaküzlet, Sport Shop, Sepsi Rádió.

Puskás Kupa, 2009

Ma 9 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődik az immár hagyományos Puskás Kupa Sepsiszentgyörgyön a Puskás Tivadar Szakközépiskola rendezésében. A versenyek — asztalitenisz, atlétika, bowling, labdarúgás és sakk — 10 és 10.30 órakor kezdődnek a már közölt helyszíneken.

IKE-sportnapok

Április 17—19. között rendezik meg Kézdivásárhelyen az országos jellegű IKE-sportnapokat. Az Erdélyi IKE (Ifjúsági Keresztyén Egyesület) és Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala által szervezett rendezvényre Kolozsvárról, Medgyesről, Olthévízről, Segesvárról, Székelyudvarhelyről, Cserná­tonból és Papolcról érkeznek fiatalok, akik a következő sportágakban mérhetik össze erejüket, tudásukat: atlétika, minifoci, kosárlabda, kézilabda, röplabda, sakk, kerékpár, görkorcsolya, asztalitenisz, lábtenisz, tollaslabda.

Forduló a megyei fociban

Szombaton és vasárnap a IV. ligában: Hidvég—Szitabodza, Sepsiszentgyörgyi Jövő—Szentkatolna, Papolci Zágon—Illyefalva, Barót—Dálnok, Gelence—Bodok, Perkő—Csernáton, Ozsdola—Bardoc, Bölön—KSE, és az V. ligában: Kézdiszentkereszt—Bereck, Réty—Kilyén, Papolci FC—Uzon, Nagyborosnyó—Szotyor, Maksa—Nagybacon, Torja—Kőröspatak. A IV. ligában a Papolci Zágon, az V.-ben a Papolci FC a listavezető.

Ennyire futja

Visszautasítja a lapunkban megjelent vádakat Mădălin Guruianu liberális városi tanácstag, a sport- és ifjúsági bizottság elnöke. Igyekeztek minél tisztességesebben és ésszerűbben elosztani a rendelkezésükre álló összeget — mondotta. A kosárlabdacsapat a szezon elején benyújtott és jóváhagyott pályázat alapján kapta meg a második fél évre szóló 250 000 lejt — mondotta —, nem kellett külön pályázatot benyújtaniuk, mert akkor megkötötték a szerződést, és erről szólt az egyezség. Kisebb összegekkel, de igyekeztek más sportágakat is támogatni, de sajnos, a város túl szegény ahhoz, hogy több nagy csapatot eltartson — fejtette ki. Ezért döntöttek úgy, hogy nagyobb támogatást a két jelentős eredményeket felmutató csapat, a kosaraslányok és a futsal kap, a keretösszeg körülbelül 65 százalékát szánták e célra, 35 százalék oszlott a többiek között. Más megyékben 80—90 százalékot utalnak ki a teljesítménysportra, és alig 10—20 százalékot a tömegsport támogatására — ismertette tapasztalatait. A városi tanács igyekszik megállapodást kötni a megyei önkormányzattal, ígéretet kaptak, hogy a megyei testület is beszáll a kosárlabdacsapat támogatásába. (-kas)

Labdarúgó-bajnokok Ligája

A Chelsea után újabb két angol csapat, a Manchester United és az Arsenal jutott a legrangosabb kontinentális kupaküzdelem elődöntőjébe, miután az United 1—0-ra legyőzte az FC Portót, az Arsenal pedig 3—0-ra a spanyol Villarealt. Az elődöntő négy csapata tehát: FC Barcelona, Manchester United, Arsenal és Chelsea.

Összeállította: Áros Károly

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-04-16: Közélet - x:

Hallássérült a gyermeke?

A kolozsvári, hallássérültek 2-es számú iskolájában (Gruia utca 51. szám, telefon: 0264 432 086) már óvodáskortól szakemberek foglalkoznak hallássérültekkel.
2009-04-17: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagyanya, testvér, sógornő, anyós, anyatárs, szomszéd és rokon, a magyarhermányi
özv. BARTHA JÁNOSNÉ
CSOG IRMA
életének 61. évében hosszas, de türelemmel viselt betegség után 2009. április 16-án elhunyt.
Temetése 2009. április 18-án, szombaton 13 órakor lesz a magyarhermányi családi háztól.
A gyászoló család
4219943