Mi, hol, mikor

2009. április 18., szombat, Mi, hol, mikor?
Szent György-napok

A rendezvénysorozat ünnepélyes nyitóhangversenyén vasárnap 19 órától Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma hangzik el a nagy osztrák zeneszerző halálának 200. évfordulója tiszteletére (részletek a Zene címszó alatt).

A hétfői program: 10 és 12 órától Zalán Tibor: Árgyélus királyfi — a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház bábelőadása a kultúrpalota Lajtha László Stúdió­termében; 11, 13 és 17 órától Benedek Elek: A szegény ember királysága — a Tamási Áron Színház bábtagozatának előadása a stúdióteremben; 16 órától Ovis sárkány címmel gyermekrajz-kiállítás a stúdióterem alatti helyiségben; 17 órától a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész-szövetség közös kiállításának megnyitója a városi művelődési házban; 18 órától A sepsiszentgyörgyi céhek története címmel Józsa Lajos előadása a városi művelődési házban.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar ma 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban előadja Joseph Haydn A teremtés című oratóriumát. Közreműködik a sepsiszentgyörgyi Vox Humana és a Pro Musica kamarakórus. Karmester: Steffen Schlandt (Brassó), szólista: Ramona Eremia szoprán (Kolozsvár), Szilágyi Zsolt tenor (Sepsiszentgyörgy) és Marele Valentin basszus (Brassó).

* A nyíregyházi Hétfő Este Blues Band ma 22 órától a sepsiszentgyörgyi Old Man’s Pubban koncertezik. A belépés ingyenes (bővebben: www.oldmans.ro).

Színház

A marosvásárhelyi Gruppen Hecc kabarétársulat és a Rádió GaGa a márciusban elmaradt baróti Lesz Vegasz című előadását hétfőn 19 órától mutatja be a baróti művelődési házban.

Képernyő

* A Duna Televízió vasárnap 20 órától sugározza a sepsiszentgyörgyi Reflex színházi fesztiválon készített filmjét.

* Karinthy Frigyes egy eddig ismeretlen, nyomtatásban soha meg nem jelent versét mutatja be vasárnapi adásában a SZÓSZ?!:), az m2 nyelvi vetélkedője. A Gyászos pindaroszi elégia Csók István ötvenedik születésnapjára készült, de nem volt benne köszönet.

Röviden

Kézműves-foglalkozás. A Guzsalyas Játszóház a sepsiszentgyörgyi Míves Házban hétfőn 17 órára gyöngyfűzésre, gyöngyszövésre vár gyermekeket, fiatalokat.

Jegyárusítás. A kézdivásárhelyi Republic-koncertre Erdővidéken elővételben jegyeket Márton Árpád képviselő irodájában, Demeter Zoltánnál lehet vásárolni. Ha van rá igény, Barótról kisbuszt is indítanak. Telefon: 0267 377 773, 0746 089 140.

Nemzetközi műemléki nap. Ma van a műemlék- és történeti együttesek nemzetközi napja.

Szolgáltatások az ünnepek alatt

Posta. Hétfőn minden postahivatal zárva lesz.

Egészségügyi ellátás. A sepsiszentgyörgyi járóbeteg-gondozó hétfőn zárva lesz, sürgős esetekben a betegeket a kórház sürgősségi és szakosztályai látják el.

Ügyeletes gyógyszertárak

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16—20 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057), hétfőn 8—20 óráig az Elixir, a Dona 1 és Dona 2, csütörtökig naponta 20―8 óráig a Császár Bálint utcai Farma-Line (0267 352 350), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Dona, hétfőtől a Salix (0267 364 974), Kovásznán szombaton 8―13 óráig a Farmacom, 8―12 óráig a Vipera, vasárnap 8―12 óráig a Farmacom, hétfőn 8―16 óráig a Vipera, 8―17 óráig a Farmacom patika tart ügyeletet.

Fogászati ügyelet

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.

Kék fény

Szerdán éjjel fél tizenkettőkor a 112-n riasztották a rendőröket, hogy a kisborosnyói G. Vilmost (31) egy férfi megtámadta. Mint kiderült, az áldozat együtt ivott a helybeli R. Csabával (44), összevesztek, s utóbbi karóval fejbe verte. Az áldozatot a sepsiszentgyörgyi kórházba szállították, a cselekményt a gyógyuláshoz szükséges napok számának függvényében sorolják majd be.

(Rendőrségi tájékoztató)

Továbbjutottunk!

Sepsi BC—Govora 72—65 (17—13, 21—20, 16—14, 17—18)

Szabó Kati Sportcsarnok, kb. 1100 néző. Játékvezetők: Laurenţiu Grigoraş (Buzău) és Doru Vinaci (Kolozsvár). Sepsi BC: Zoll 10, Vass 12, Ambrus 8, Diatta 2, Duffy 18, Kajdacsi 7, Cazac 15. Govora: Bors 4, Rus T. 23, Krstajic 10, Diaconu 14, Latinovics 11, Ivovic 3.

Az előző két mérkőzés tanúsága s így a papírforma szerint is nekünk állt a mérkőzés. A pályán aztán már az első tíz percben látni lehetett, hogy nem nagyon megy a játékunk, nem találjuk önmagunkat. Két és fél perccel a negyed vége előtt még 7—7 volt az állás, aztán jött Duffy egy hárompontossal, Ambrus egy közeli kosárral, és megfordult a helyzet. Az első negyedet négy ponttal nyertük. A második tíz perc még kiegyensúlyozottabb küzdelmet hozott, igazolja ezt a csak egypontos előny. A szünetben aztán rághattuk a körmünket, természetesen idegességünkben, mert tagadhatatlanul gyengén játszott a csapat. Na de hátha javul a játékunk a második húsz percben? — így mi. Aztán rá kellett döbbennünk, hogy nem javult. Szerencsénkre Duffy szíve, keze a helyén volt, és időben dobta meg két hárompontos kosarát. Az utolsó tíz percre összejött hétpontos előny — csak hétpontos — nem nyugtatott meg. Aztán szerencsénkre a negyed első percében a govoraiak egyik legjobbja, Diaconu hordágyra került, s nem is tért vissza. Ez sem nagyon zavarta a vendégeket, s bizony a 39. percre felzárkóztak három pontra (68—65), ráadásul 35 másodperccel a vége előtt Latinovics dobhatott kosárra, természetesen távolról. Szerencsénkre a gyűrűről jött vissza a labda. Az utolsó másodpercekben a vendégek idegei feladták a szolgálatot, személyi hibákat követtek el, ráadásul technikai büntetőkkel is sújtották őket a bírók, s a „szolgálatban" lévő Duffy sorra értékesítette a dobásokat. Így alakult ki a végeredmény. A mérkőzés legnagyobb örömét a továbbjutásunk jelenti (Sepsi BC—Govora 2—1), így tehát az elődöntőt mi vívjuk Alexandriával. Leányok, arra pedig jobb játék kell, mint a mai. (áros)

Adára került a Puskás Kupa

Szép, sportszerű versengés döntött a 22. Puskás Kupa sorsáról. Az öt sportág vetélkedőjének végén az összesített pontversenyt és ezzel a vándorserleget a szerbiai Adai Műszaki Iskola nyerte, megelőzve a Nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskolát, a Szegedi Gábor Dénes Gimnázium, Műszaki Szakközép és Kollégium együttesét. A rendező Puskás Ferenc Szakközépiskola a negyedik helyen végzett. Gratulálunk a nyerteseknek, a dobogósoknak és természetesen a dobogóközelben végzett szentgyörgyieknek. (á)

Vereség Bákóban

A női kézilabda A-osztályának tavaszi 4. fordulójában a listavezető Bákói Tudomány vendége volt a Sepsiszentgyörgyi MSC. Tanulni mentek a leányok, s a tisztes helytállás szándékával. Az első biztosan sikerült, a második kevésbé. A mérkőzés végeredménye: 42—12. A további eredmények: Slobozia—Activ Ploieşti 28—20, Piatra Neamţ—Bukaresti CSM 25—26. A Naţional Rm. Vâlcea—Târgovişte találkozót elnapolták. A következő fordulót április 25-én rendezik: Sepsiszentgyörgyi MSC—Piatra Neamţ, Bukaresti CSM—Naţional, Târgovişte—Slobozia, Activ—Bákói Tudomány.

Összeállította: Áros Károly

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-04-17: Közélet - x:

Trópusi klímában

Szotyorban a Bedő-porta csak egyike azoknak, ahol gyökeret vert az egyre jobban jövedelmező virágkertészet.
2009-04-18: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a komollói
vitéz id. DIMÉNY JÁNOS
életének 89. évében rövid szenvedés után örökre megpihent.
Drága halottunktól a Barót városi ravatalozóháznál búcsúzunk 2009. április 18-án 13 órakor.
Földi maradványait a komollói temetőben helyezzük örök nyugalomra 15.30-kor.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
H. L.