KézdivásárhelyMagánterületre építettek - Iochom István

2009. április 22., szerda, Közélet

2007-ben adták át a teherforgalomnak az oroszfalvi vasúti átjáró közelében, a Bem utcától a Vágóhíd utca felé épített terelőutat, melyet az év augusztusában el is kereszteltek a Kézdivásárhelyen született Földi István íróról, lapszerkesztőről és tanárról.

A 350 méter hosszú utcában azóta sem épült egyetlen ház sem, de van egy használtkocsi-park. Az út azzal a céllal készült, hogy eltereljék a teherforgalmat a Domo nagybani lerakata felé, ami addig — és sajnos jelenleg is — a Temető utcában zajlott, és ami miatt a lakók sokat panaszkodtak. Annak idején a terület tulajdonosa hiába figyelmeztette a városvezetést, hogy az ő telkére építik a földutat, beadványa süket fülekre talált. Marthi Áron látva, hogy a magántulajdont semmibe vették, nemrég bekerítette a 2005 óta egyik cége, a Tirex Kft. tulajdonában szereplő 7833 négyzetméteres telket, és lezárta a forgalmat a terelőúton. Marthi cége a területet árverésen vásárolta meg, annak eladását bírósági végzés mondta ki.

A földút építkezési terv és engedély nélkül, a tulajdonos tiltakozását figyelemre sem méltatva készült el 2007 folyamán, amikor feltöltötték az útszakaszt, és a közvilágítást is megoldották. A Tirex cég 2008 novemberében engedély kért és kapott az általa telekkönyveztetett parcella bekerítésére.

Marthi Áron magánvállalkozó a megoldást a jelenlegi városvezetéstől várja, számára a legmegfelelőbb a hasonló értékű területcsere lenne, de bármilyen más megoldásra nyitott.

Rácz Károly polgármester érdeklődésünkre elmondta: egy hasonló értékű területet próbálnak felajánlani a tulajdonosnak. Mindkét területet a csere előtt fel kell értékeltetni. Az ügyre pár hónapja keresik a megoldást, de előbb a város tulajdonában levő, felajánlható parcellákat kellett azonosítani. Végre találtak a Molnár Józsiás park bejáratánál egy telket, mely a legutóbbi tanácsülésen át is került a város magántulajdonába. A polgármester bízik abban, hogy az elkövetkező hetekben megoldódik a Földi István út körüli bonyodalom.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2009-04-22: Belföld - x:

Belföldi hírek - Ferencz Csaba

Növeli a korrupciót
A korrupció növekedéséhez vezet a decentralizált intézmények vezetőinek leváltását előíró kormányrendelet, mivel a kormány ezzel bizonyos üzleteknek kedvez, és politikailag, illetve gazdaságilag alárendeli a közintézmények tevékenységét — állítják a köztisztviselők szakszervezetei.
2009-04-22: Közélet - x:

Egyirányúsítás az Állomás negyedben is (Sepsiszentgyörgy) - Váry O. Péter

Folytatódik Sepsiszentgyörgyön a forgalmi rend átszervezése, húsvét után az Állomás negyedben az 1918. December 1. út—Állomás utca—Román Hadsereg út határolta lakónegyedben lettek többnyire egyirányúak az utcák.