Mi, hol, mikor

2009. április 25., szombat, Mi, hol, mikor?
Szent György-napok

A vasárnapi műsor: 9 órától duatlon (indulás a Szent József katolikus templom elől); 10.30-tól orgonaszentelő ünnepség: ft. Tamás József segédpüspök felszenteli a Krisztus Király katolikus templomban az orgonát, Steffen Schlandt, a brassói Fekete-templom orgonistája koncertet ad; 11 órától hagyományos étkek bemutatója a Román Fiatalok a Közösségért sátorban a Bodok Szálló előtt; 12 órától hagyományos román népi mulatság a Román Fiatalok a Közösségért sátorban; ökörsütés és óriáskürtőskalács-kóstoló a Park Szálló előtti téren; 12.30-tól Mátyás király ajándéka ― Háromszék Táncegyüttes, Lajtha László Stúdióterem;

13 órától a Pro Urbe-díjak átadása, fellép a Strike Quartet, a Bod Péter Megyei Könyvtárban; 14 órától lovas ügyességi verseny és tokánykóstoló a sugásfürdői út melletti legelőn; 15 órától Mitől buli az EU? (előadás) a MIÉRT-sátorban, a Lábas Ház előtt; 17 órától kamionhúzó verseny (iratkozás 14 órától) a Tribel vendéglő előtt; 18 órától Részletek a bolyongás meséiből (Osonó Diákszínház) a Mikes Kelemen Főgimnázium dísztermében; Comedy Club Erdély a MIÉRT-sátorban; 22 órától Whisky Party az Energy Play Clubban, dj TMK a Tein Teaházban, Jam Session a Bistro-kertben. A Szabadság téri színpadon: 12 órától Koncz Zsuzsa-hangpróba; 14 órától Brassói Opera-hangpróba; 16 órától Plai Întorsurean Néptáncegyüttes és Rodica Stan; 17 órától a III. Néptánc-antológia záróműsora; 19 órától Háromszéki bajuszverseny; 19.30-tól Dancs Annamari, Tarján Pál tenor, a Brassói Opera balettkara és zenekara operett- és musicalgálája; 21.15-től Koncz Zsuzsa és zenekara; 22.45-től tűzijáték és lézershow. A Szent György téri színpadon: 12 órától hagyományos őrkői cigánytáncok; 13 órától a Székely Mikó Kollégium néptáncegyüttese; 14 órától az uzoni Atlantisz Fúvószenekar és a mazsorettek; 15 órától modern tánc (Váradi József Általános Iskola); 15.15-től Langaléta Garabonciások (gólyalábas bemutató); 16 órától Humoróra: Nagy István, Gáspárik Attila; 17 órától Kék Hold Táncklub; 18 órától Grand Hotel Budapest (britpop); 19.30-tól Talent Show-gála. A vásári színpadon az Erzsébet parkban: 11.30-tól Mozsikácska (gyermekkoncert, közreműködik: Porzsolt Erzsébet, Orbán Ferenc, Fazakas Albert, Kerezsi Csongor); 12.30-tól Gitármuzsika 36 húrra ― Arpeggio gitárzenekar; 13.15-tól Pajkos tánc ― Százlábú Néptáncegyüttes; 14.15-től Virág Endre moldvai táncokat tanít; 15 órától Benedek Elek: A szegény ember királysága (a Tamási Áron Színház bábtagozata); 16 órától a kézművesvásár tombolasorsolása.

Állandó műsorok:

* A vásár meséje — néprajzi kiállítás a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeumában, nyitva ma 9―18, vasárnap 9―15 óráig

* Néprajzi és népi ipari kiállítás az Árkosi Tájmúzeum anyagából a Bazár-sor sarkán

* Szentgyörgy Expó nemzetközi kiállítás és vásár, megtekinthető ma 10—18, vasárnap 16 óráig a sportcsarnokban

* Kézműveskedj velünk! — szabadtéri kézművesműhely a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeumának udvarán naponta 9—18 óráig

* Könyv-tér, hang-tár — hangoskönyvek ,,ízlelgetése", olvasónapló-készítés, újságok, folyóiratok lapozgatása, gyerekkönyvek böngészése, keresgélés a könyvtár internetes katalógusában az Erzsébet park Civil sétányán a Bod Péter Megyei Könyvtár által felállított sátorban

* Játékos középkor — a Székely Nemzeti Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozása az Erzsébet parkban naponta 10—18 óráig

* Lukács Sándor-Lucky Szent György-szobor-, politikus- és színészkarikatúrái naponta 11—18 óráig a Szent György-szobor körül

* A kőröspataki Póniklub és Lovarda naponta 11―17 óráig a stadion melletti kertbe lovasbemutatóra, lovaglásra, lovas kocsizásra vár gyermekeket és felnőtteket

* Szent György-napok a MIÉRT Kabaláinak szemével, filmvetítés a Sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Tanács MIÉRT-sátrában naponta 19—20 óráig

* Karaoke a MIÉRT-sátorban naponta 20 órától.

Háromszék-sátor

A Háromszék szerzői az Erzsébet parki sátorban dedikálnak: ma 11—13 óráig Kisgyörgy Zoltán, 15—17 óráig Bogdán László, dr. Nagy Lajos, vasárnap 11—13 óráig Kisgyörgy Zoltán, 15—17 óráig Sylvester Lajos, Váry O. Péter.

Könyvbemutató

A sepsiszentgyörgyi színház előcsarnokában ma 18 órakor bemutatják Jánosi József Erdővidéki táncélet című kötetét.

Színház

* A sepsiszentgyögyi Tamási Áron Színház ma 19 órától a kamarateremben bérleten kívül előadja Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című színművét (rendezte: Bocsárdi László).

* A Csíki Játékszín ma 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban bemutatja Szép Ernő Lila ákác, szerelmes história két részben című előadását. Rendezte: Parászka Miklós.

Hitvilág

A szemerjai református templomban a generális vizitáció alakalmával hétfőn 18 órától dr. Pap Géza, az erdélyi református egyházkerület püspöke hirdet igét.

Röviden

Parnasszus. Az irodalmi önképzőkörön hétfőn 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében irodalmi műhelymunkára várnak friss prózai és lírai alkotásokat.

Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön hétfőn 8—17 óráig a Józef Bem és a Gróf Mikó Imre utcai 1-es tömbházban.

Pályázatíró képzés

A Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) és az Amőba Alapítvány pályázatíró képzést szervez civil szervezetekben tevékenykedőknek a Fiatalok Lendületben (Youth in Action) program keretében. A képzés időpontja: április 28—30., az Eurocenter Amőba Oktatási Központban. Jelentkezési lapot igényelni, érdeklődni a 0267 351 959-es és a 0742 148 702-es telefonon, a civilekharomszekert@yahoo.com, office@eurocenter.ro internetes elérhetőségeken lehet.

Fogászati ügyelet

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.

Ügyeletes gyógyszertárak

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig a Csíki negyedi Endyfarm (telefon: 0267 351 025), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea patika (0267 351 057), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Salix (0267 364 974), hétfőtől a Salvator (0267 362 961), Kovásznán szombaton 8―13 óráig a Farmacom, 8―12 óráig a Vipera, vasárnap 8―12 óráig a Farmacom patika tart ügyeletet.

Sepsi BC—Alexandria — második meccs

Ma este hat órától a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban rendezik meg az A-osztályos női kosárlabda-bajnokság elődöntőjének második mérkőzését a Mikes Kelemen Sepsi BC és az Alexandria között. Mint ismeretes, a Déri Csaba irányította együttes szerdán nagyszerű játékkal egyszerűen lesöpörte a parkettról vendéglátóját (100—71), és ezzel összetettben átvette a vezetést (1—0). Egy esetleges holnapi sikerrel a csapat egy óriási lépéssel közelebb kerülne a bajnokság döntőjéhez, ahol nagy valószínűséggel Târgovişte lesz az ellenfél. A másik ágon ugyancsak ma Szatmárnémeti látja vendégül az alapszakaszt fölényesen megnyerő Dâmboviţa megyei alakulatot. A háromszéki lányok meccsét a Sepsi BC támogatóinak jóvoltából teljes egészében élőben közvetíti a Régió Rádió 17.50-től.

Labdarúgás

* A IV. liga 23. fordulója: Szitabodza—Jövő, Szentkatolna—Papolci Zágon, Illyefalva—Barót, Dálnok—Gelence, Bodok—Perkő, Csernáton—Ozsdola, Bardoc—Bölön, KSE—Hidvég.

* A megyei bajnokság hét végi mérkőzései: Bereck—Réty, Kilyén—Papolci FC, Uzon—Nagyborosnyó, Szotyor—Maksa, Nagybacon—Torja, Kommandó—Nemere.

* A Sepsiszentgyörgyi Futsal Club és a sportiskola egykori labdarúgói ma 15 órától Székelykeresztúrt látják vendégül a városi stadionban egy barátságos focimeccsre. A szentgyörgyi teremfocicsapatot erősítő Klein László és Szőcs Loránd a mai mérkőzés erejéig a vendégcsapat mezét fogja magára ölteni.

* A I. liga 27. fordulójának mérkőzései: ma Beszterce—Temesvári FC (GSP TV, 16 óra), Jászvásári Poli—Urziceni, FC Vaslui—Brassói FC (GSP TV, 18 óra), Kolozsvári CFR—Oţelul (GSP TV, 20.30 óra); vasárnap Craiova—FC Argeş (GSP TV, 17 óra), Buzău—Gaz Metan, Otopeni—Steaua (GSP TV, 20.30 óra). Tegnap rendezték meg a Farul—Dinamo és a Rapid—Pandurii összecsapásokat, amelyek lapzárta után értek véget.

Kézilabda

Ma fél egytől A-osztályos bajnoki mérkőzés helyszíne lesz a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnok, az MSC Piatra Neamţ csapatát fogadja. Vasárnap 11 órakor ugyancsak ott a Sepsiszentgyörgyi ISK―Marosvásárhelyi Maros SC ifjúsági I-es bajnoki találkozóra kerül sor.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 802
szavazógép
2009-04-25: Nemzet-nemzetiség - x:

Kisebbségtörténeti képzés Árkoson (Interjú dr. Bárdi Nándor történésszel)

Dr. Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének munkatársa rendkívül sokrétű kutatási területeiről készült tanulmányai, az általa szerkesztett kiadványok, kötetek, az erdélyi és általában a határon túli magyarság történetének tanulmányozása és iskolai oktatása vonatkozásában megkerülhetetlenek.
2009-04-25: Magazin - x:

Örömzenét a közönség örömére - Ferencz Csaba

Kétszer is alkalma volt a szentgyörgyi közönségnek a magyar dzsessz egyik legjobb együttesét hallani-látni. A két szerdai koncert — az unitárius templomban, illetve a Di Stefano dzsesszkocsmában — már a helyszínek miatt is jelzi: a modern zene legnyitottabb műfaján belül a Balázs Elemér Group egyfajta mércét mutat. Elsősorban befogadásból, a különböző zenei korok és stílusok „beszívásából" (ahogy Balázs Elemér, az együttes alapítója az alábbi interjúban fogalmazott).