Mi, hol, mikor

2009. április 29., szerda, Mi, hol, mikor?
Zene

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 19 órától a csellóra és zongorára írt Beethoven-szonátákat bemutató sorozat zárókoncertjének előadói Ávéd Éva (zongora) és Kozma Péter (cselló). Műsoron Ludwig van Beethoven: G-dúr variációk egy Händel-témára, F-dúr variációk egy Mozart-témára és A-dúr szonáta, op. 69.

Kiállítás

Miniatűr történelem ― az őskortól az 1848―1849-es szabadságharcig címmel csütörtökön 19 órakor Demeter László történész ólomkatona-kiállítást nyit meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében. A múzeumpedagógiai foglalkozáson 15 órától többek között ólomkatona-festéssel (a kifestendő katonákat a helyszínen lehet majd megvásárolni 7 lejért) és a negyvennyolcas szabadságharc résztvevőinek öltözékét, harci felszerelését bemutató kifestősökkel várják a gyermekeket.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Kék Hold Táncklub a tánc világnapja tiszteletére vasárnap 19 órától a színház nagytermében vetítéssel és bemutatóval egybekötött társastánc-történeti előadást tart.

Röviden

Sajtóklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Holló Ernő Sajtóklubja évadzáró találkozójának meghívottja ma 19 órától Bálint Ferenc számítástechnikai mérnök, tanár, brassói televízió­stú­diók magyar adásának főszerkesztője. Bemutatja Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztő-menedzsere, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) elnöke. Té­ma: Magyar képernyő Brassóban. Házigazda: Matekovics János.

Gyűjtők klubja. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebereklub ma 16 órára a városi művelődési ház pinceklubjába vár minden gyűjtőt.

Fogadóórák. Szerkesztősé­günkben a mai jogi tanácsadás elmarad. * A Magyar Polgári Párt székházában ma 18―19 óráig Gazda Zoltán tart fogadóórát.

Áramszünet. Ma 9―15 óráig Sepsiszentgyörgyön a Templom, Palló, Dakó, Konsza Samu, Erege, Daczó, Vojkán, Borvíz, Vár, Malomgát utcában és a Kálvin téren szünetel az áramszolgáltatás.

A tisztább környezetért

A berecki Comenius Iskola és partnerei csütörtökön kerékpáros környezetvédelmi akciót szerveznek Két keréken a tisztább környezetért mottóval. Céljuk a kerékpáros közlekedés előnyeinek tudatosítása, a közúton való kerekezés szabályainak elsajátítása, szemétgyűjtés. A kerékpáros felvonulás Bereckben 9 órakor kezdődik (akinek nincs kerékpárja, szemétgyűjtésben vesz részt), 10 órától kerékpártúra a Bereck―Kézdialmás útvonalon, 11.30 órakor találkoznak a résztvevők a kézdialmási csoporttal, 12 órakor indulnak vissza ugyanazon az útvonalon, a kézdialmásiak 13 órakor indulnak haza Bereckből. A kerékpáros rendezvény rendőri biztosítással zajlik.

Megnyitják az Írisz Házat

Csütörtökön 11 órakor hálaadó istentisztelettel kezdődik a fogyatékkal élők sepsiszentgyörgyi foglalkoztató központjának megnyitó- és egyben névadó ünnepsége a Gyöngyvirág utcai új létesítményben. Az Írisz Házban többek között varroda, fa- és fémfeldolgozó műhely kezdi meg működését, amelyben ötven csökkent munkaképességű fiatal fejlesztheti képességeit, és szerezhet örömet magának és másoknak az elvégzett munka által. (fekete)

Közlekedés

Hétfő éjjel Torján a 113-as megyei úton S. Tibor (53) ozsdolai lakos ittasan vezetett, nem vette észre az út szélén parkoló furgont, és nekiment. Az ütközés nem volt nagy, ezért a sofőr ép bőrrel megúszta, de mivel a szonda 0,95 mg/l alkoholt mutatott ki a leheletében, vérvételre kísérték, és bűnügyi iratcsomót állítottak össze ittas vezetésért. A véreredmény függvényében 1—5 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Kék fény

Apai engedéllyel loptak. Hétfő éjszaka egy sepsiszentgyörgyi rendőrjárőr két testvért, egy 21 és egy 19 éves nagypataki lakost ért tetten, amint éppen egy cég udvarán az ott parkoló kamionokból fejtette le az üzemanyagot. P. Adrian Nicolae és P. Dumitru már megtöltött négy, egyenként húszliteres műanyag kannát. Azonnal a helyszínre érkezett a bűnügyi nyomozó­csoport is, és kiderült, hogy a fiatalok apjuk, P. Aurel (43) éjjeliőr engedélyével dézsmálták a cég tulajdonát. Nyomozás indult a három férfi bűnügyi tevékenységének felderítésére, s a kárt is az ügy felgöngyölítése után állapítják meg.

Leszúrta, mert utat kért. Egy 30 éves sepsiszentgyörgyi férfi nyaki szúrt sebbel került kórházba. Bölönben sérült meg, amikor I. János (20) nem volt hajlandó kitérni az úton szabályosan közlekedő jármű elől, ezért annak vezetője megszólította. Összeszólalkoztak, majd I. János követni kezdte a kocsit, s amikor megállt, bicskával nyakon szúrta a sofőrt. Az áldozatot kórházban ápolják, a gyógyuláshoz szükséges napok függvényében sorolják majd be a bűncselekményt.

(Rendőrségi tájékoztató)

CEC Bank Cho Oyu Northland, 2009

A CEC Bank Cho Oyu Northland, 2009 expedíció tagjai a hét végét a 3750 méter magasan fekvő Nyalamban töltötték. Ruszuly Éva elmondta: kevés szabad idejében tibeti kislányokat tanít magyarul, és ő is megpróbál néhány szót elsajátítani a helyiek nyelvén. Hétfőn akklimatizációs túrát tettek egy 4000 méter fölötti csúcsra, és egyelőre a csapat többi tagjával együtt kitűnően érzik magukat. Tulit Zsombor elmondása szerint az akklimatizációhoz feltétlenül szükséges, fejenként számított 4—5 liter vizet nem helyben szerzik be, hanem a még Katmanduban feltankolt készletükből isszák. A hegymászókat ugyanis többször is figyelmeztették, hogy a helyiek által használt víz fertőzött lehet. A csapat tegnap reggel indult tovább az utolsó lakott település felé, a 4300 méter magasan fekvő Tingribe. Egy közbeeső hágón az út magassága meghaladja az 5100 métert, és onnan ereszkedik vissza négyezer közelébe, ami akklimatizációnak sem utolsó — nyilatkozta Tulit.

Kosárlabda

Ma 18 órától Alexandrián rendezik meg a helyi együttes és a Mikes Kelemen Sepsi BC közötti harmadik — remélhetőleg utolsó — elődöntőbeli mérkőzést a 2008—2009-es A-osztályos női kosárlabda-bajnokság rájátszásában. Mint ismeretes, a háromszéki lányok összesítettben 2—0-ra vezetnek már, miután egy hete (április 22.) idegenben 100—71-re és szombaton (április 25.) hazai parketten 88—64-re verték meg szerdai vendéglátóikat. Ha ma a szentgyörgyi kosarasok győzedelmeskednek az alapszakaszt második helyen záró Alexandria elleni meccsen, akkor zsinórban másodszor jutnak be a pontvadászat fináléjába, s ezzel egy újabb fejezetet nyitnak a megyeszékhelyi kosárlabda történelemkönyvében. A találkozót a Sepsi BC támogatóinak jóvoltából teljes egészében élőben közvetíti a Régió Rádió 17.50-től. Hajrá, lányok! Hajrá, Sepsi BC!

Négyen a döntőben

Az ifjúsági II-es birkózók országos bajnokságának körzeti szakaszán — tájékoztatott Kertész Dávid testnevelő tanár és edző — négy birkózónk harcolta ki a továbbjutást: Dima Balázs (42 kg), Dragoş Băncescu (50 kg), Kohán Attila (54 kg) és Baczoni Levente (85 kg), s vesz majd részt az Oneşti-en június 5-én sorra kerülő döntőn. Addig is jó munkát, legények. (á)

Az MU közelebb kerülhet a címvédéshez

A labdarúgó Bajnokok Ligájában legutóbb győztes Manchester United ma este közelebb kerülhet idei legfőbb célja beteljesülésé­hez, a címvédéshez, ha hazai pályán, az elődöntős párharc első mérkőzésén kellő különbséggel legyőzi szintén angol riválisát, az Arsenalt. A várható kezdőcsapatok: Manchester United: Edwin van der Sar—John O’Shea, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra—Anderson, Michael Carrick, Ryan Giggs—Cristiano Ronaldo, Dimitar Berbatov, Wayne Rooney; Arsenal: Manuel Almunia—Emmanuel Eboue, Kolo Toure, Johan Djourou, Kieran Gibbs—Theo Walcott, Alex Song, Samir Nasri, Cesc Fabregas-Emmanuel Adebayor, Nicklas Bendtner. A ma 21.45-kor kezdődő mérkőzés játékvezetője a dán Claus Bo Larsen és élőben közvetíti a Pro TV.

Zujeva világcsúcsot úszott 50 m háton

Anasztaszija Zujeva 27.48 másodperccel világcsúcsot úszott 50 m női háton az orosz bajnokság keddi versenynapján. A penzai illetőségű, 19 éves sportoló a délelőtti selejtezőben javította meg az előző rekordot, amelyet 27.67-tel tartott az ausztrál Sophie Edington tavaly március óta.

A rajt előtt világcsúcsban reménykednek

Már az augusztus 15-i rajt előtt szeretnének felállítani egy világrekordot a berlini atlétikai világbajnokság szervezői. A következő hetekben a szurkolók küldeményeiből összeállítanak egy óriási képeslapot, amely 40 négyzetméteres felületével bőven túlszárnyalja majd az ebben a kategóriában eddig csúcstartó 28 négyzetméteres ,,levelezőlapot".

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-04-28: Közélet - x:

Leégett a közbirtokosság székháza

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka két óra körül eddig ismeretlen okok miatt az altorjai Székely Közbirtokosság székházában tűz keletkezett.
2009-04-29: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, anyós, rokon és ismerős, az uzoni születésű sepsiszentgyörgyi
özv. BAJKA GÁBORNÉ
KARÁCSONY ROZÁLIA
életének 64. évében türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.
Temetése 2009. április 29-én 15 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4220283