László Károly Jó Ember Díjas

2009. április 30., csütörtök, Közélet

Káplár Lászlóra, az MTI hat évvel ezelőtt, ötvenéves korában elhunyt Baranya megyei szerkesztőségvezetőjére emlékeztek szombaton barátai, kollégái, családtagjai a pécsváradi várban, ahol nyilvánosságra hozták a Káplár László Jó Ember Díj idei kitüntetettjének nevét is.

Az újságíró emlékét őrző alapítvány Káplár László kedvenc virága, a bánáti bazsarózsa virágzásának idején adja át évről évre a nevét viselő elismerést. Az emberi kezet ábrázoló díjat Judit Hagner Németországban élő szobrászművész alkotta.

Az idén — tizenhét jelölt közül — László Károlynak, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nyugdíjas, és még ma is aktív színészének, a magyar gyermekkultúra fáradhatatlan terjesztőjének ítélték az elismerést.

László Károly sepsiszentgyörgyi színházi ,,beugrása" miatt szombaton nem tudta átvenni a díjat, ezért — mint azt L. Csépányi Katalin, a kuratórium elnökségi tagja bejelentette — július elején Sepsiszentgyörgyön adják át a művésznek az elismerést. A rendezvényen a díjat a László Károlyt Jó Ember Díjra jelölő Adorján Viktor vette át jelképesen.

*

László Károlyt Adorján Viktor székesfehérvári rendező jelölte a díjra, s így nyilatkozott róla: 2008 agusztusában—szeptemberében rendezőként volt alkalmam dolgozni vele a Kovászna Megyei Művelődési Központ által létrehozott Dorombszó című előadás színrevitelekor, amelyet egy, szintén hivatásos kolléga közreműködésével a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad tagjaival készítettünk. A próbák során és szüneteiben volt módom közelebbről megismerni László Károlyt — ahogyan ott ismeri mindenki: Puki bácsi —, múltbéli munkásságának szilánkjait, amelyek mindig az elhivatottságról, a gyermek- és felnőttközönségért érzett fáradhatatlan tenni akarásról tanúskodtak. Tiszteletet parancsoló volt az a megértés és türelem is, amellyel az amatőr fiatalok felkészülését és fejlődését segítette a próbafolyamat során. Megható volt tudni, hogy a napi kétszer négyórás próbák mellett — bár maga is betegséggel küzdött — hogyan ápolta egy haldokló kolléganőjét, majd annak sajnálatos halála bekövetkeztével hogyan gondoskodott a temetéséről is. Nap mint nap hozta magával szatyorját a városi hajléktalanoknak szánt étellel, s mindig akadt a zsebében édesség az Erdélyben, sajnos, gyakorta látható koldus gyermekek számára is. Mindezt csekélyke nyugdíjából, s a fáradhatatlanul végzett, alkalmi fellépéseinek nem túlságosan nagy gázsijából fedezte.

A jelölést követően a sepsiszentgyörgyi Cimbora gyermekújság főszerkesztője, Farkas Kinga írta a kuratóriumnak:

,,László Károly színművészt Háromszéken Puki bácsiként ismerik gyermekek és felnőttek egyaránt. Köszönhető ez annak is, hogy már tizenegy éve útjára indította a Mesekaláka gyermekszínházat, és kitartóan végzi dolgát kicsiny csapatával. A fiatalokból, gyermekekből álló társulat színdarabokat, játékokat, megzenésített verseket mutat be, a gyermekirodalom jelentős alkotóit ismerteti meg közönségével. Így hivatásos színházi tevékenysége mellett László Károly színművész a magyar gyermekkultúra fáradhatatlan terjesztője lett, ifjú közönsége körében elért népszerűségét nem csupán annak a közvetlen, szeretetteljes hangnemnek köszönheti, mellyel megszólítja hallgatóságát, hanem annak is, hogy vérbeli komédiás ő, a minőség szolgálatába állítva tehetségét. Teszi mindezt önzetlenül, úgy, hogy minden gesztusából a szeretet sugárzik kis- és felnőttközönsége felé egyaránt, részt vállalva a kultúra terjesztésének közösségformáló erejéből. László Károly emberi tartását is a kitartás, az önzetlenség és áldozathozás határozza meg, csakhogy ő nem elégszik meg azzal, hogy közvetlen környezetében tegye a dolgát, részt vállal a közösségi értékteremtésben is." (-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-04-30: Közélet - x:

A Nyelvőrzés Díja Gazda Józsefnek — Borcsa János

Gazda József a díjátadó ünnepségen
Akit most köszönthetünk, immár húsz visszhangos rendezvény keretében állította a magyar, sőt, a nemzetközi tudományosság, illetve az erdélyi és az anyaországi közélet középpontjába a legendás székelymagyar tudóst, Kőrösi Csoma Sándort, megszervezvén minden év tavaszán a Csoma-napokat. 1990 óta évről évre tudósok, képzőművészek, közéleti személyiségek, írók, tanárok, diákok, előadóművészek szólalnak meg és lépnek fel Kovásznán és a tudós szülőfalujában Gazda József hívó szavára, hogy a szellem és a szépség fényével világítsák be a magyarságnak eme perifériáját, illetve hogy a lélek felemelő ünnepévé tegyék a szülőföld népe számára azokat a tavaszi napokat.
2009-04-30: Világfigyelő - x:

Tovább csökken a választási kedv

Tovább csökken a választási hajlandóság Magyarországon; a TÁRKI legutóbbi felmérése szerint már csak a szavazásra jogosultak 44 százaléka ígérte biztosra részvételét egy most vasárnapi választáson; a Fidesz előnye továbbra is jelentős a kormánypárttal szemben. A közvélemény-kutató cég februárban és márciusban még 48—48 százalékos részvételi arányt mért.