Az első udvari költőnő

2009. május 5., kedd, Magazin

A brit monarchia történetében első ízben neveztek ki nőt hivatalos udvari költővé a T. S. Eliot-díjas Carol Ann Duffy személyében. Az 53 éves leszbikus skót költőnő Andrew Motiont váltja a koszorús költő tisztében; megbízatása tíz évre szól, akárcsak elődjéé. ,,A ma is alkotó nagy költőnők elismerésének tekintem a kinevezésemet" — mondta a kinevezés csütörtöki átvételekor Carol Ann Duffy, aki elárulta, hogy sokáig őrlődött, mielőtt elfogadta volna a felkérést. A költőnő egyszer azt mondta, hogy egy önmagára valamit is adó költő soha nem írna az uralkodóház tagjait dicsőíti verseket.

Tony Blair volt brit miniszterelnök már 1999-ben is Carol Ann Duffyt akarta javasolni koszorús poétának, de meggondolta magát, attól tartva, hogy felzúdulást váltana ki egy vállaltan leszbikus költőnő kinevezése. A mostani kinevezést előterjesztő Gordon Brown jelenlegi miniszterelnök szerint a skót költőnő ,,egy igazán ragyogó modern költő, aki kitágította képzeletünket azzal, hogy emberi érzelmek egész skáláját foglalta az érzelmeket tökéletesen megragadó sorokba". A költőnő leginkább 1999-es, A világ felesége (The World’s Wife) című antológiájáról ismert, amelyet 2006-ban az Arktisz Kiadó magyarul is megjelentetett. A budapesti Trafóban két művét is színpadra adaptálták, A világ feleségei (sic!) mellett a Női Gospeleket. Legutóbbi verseskötete, amellyel négy éve a T. S. Eliot-díjat elnyerte, egy ismeretlen női szeretőhöz szóló, szenvedélyes hangú költeményekből áll. A Sziget.hu szerint Carol Ann Duffy ,,az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású költője. Művei, gondolkodásmódja, nyelvezete költők egész nemzedékének látásmódját befolyásolta, fellépése valóságos fordulatot jelentett. Költészete átmenetet képez, átjárást biztosít az úgynevezett mainstream, tehát elfogadott, kanonizált, nagy kiadóknál megjelenő irodalmi fősodor és az alternatív, szabadon kísérletező, peremhelyzetből megszólaló költészet között."

Az udvari megbízatással járó évi 5000 font honoráriumot Carol Ann Duffy a brit Költők Társaságának utalja át, hogy abból egy költészeti díjat finanszírozzanak. Hagyományosan a tisztséggel jár hatszáz palack sherry is, amelyet a spanyol Sherry Intézettől kap.

Udvari költője — mint a Kultúra.hu írta — Oroszlánszívű Richardtól kezdve minden angol királynak volt, de az udvari költő (Poet Laureate) címet csak a 18. században hozták létre, hogy versben örökítse meg a fenségek érdemeit. Míg régen a kinevezés tartama nem volt időhöz kötve, Tony Blair miniszterelnök bevezette a tíz évig tartó szolgálatot. Az 56 éves Andrew Motion kiemelkedő teljesítménye volt Erzsébet anyakirályné temetésére írt elégiája, majd Károly walesi herceg és Camilla esküvőjének versben való köszöntése. 2003-ban az iraki háború ellen írt egy allegóriákban bővelkedő verset. Ez protokollon kívüli alkotás volt, de senki sem vetette a szemére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-05: Magazin - x:

Mel Gibsonnak egyszerre három orosz barátnője van?

Mel Gibson állítólag egy orosz hölgy miatt válik, de a nagy feltűnést keltő hír ismertté válása nyomán a sajtó legalább három szóba jöhető orosz nőt azonosított be: mindháromnak Okszana a keresztneve, s mindhárom zenész.
2009-05-05: Magazin - x:

Fluoreszkáló kutyákat klónoztak

Vörösen fluoreszkáló kutyákat klónoztak dél-koreai tudósok, akik szerint módszerük révén genetikai megbetegedéseket is lehet majd gyógyítani. Korábban amerikai, japán és európai tudósok már klónoztak fluoreszkáló egereket és sertéseket, ám ez az első eset, amikor ,,világító" ebeket hoztak létre a kutatók. Négy beagle-ről van szó, ,,akik" mind a Ruppy névre hallgatnak. Nevük a ruby, azaz a rubinvörös és a puppy, vagyis kutyakölyök szavak ötvözetéből született, azaz rubinkutyát jelent.