Liberális érdeklődés Háromszék irántHarcban a kormány ellen - Farkas Réka

2009. május 6., szerda, Közélet

Egyre nagyobb figyelmet igyekszik fordítani a Nemzeti Liberális Párt Háromszékre. Szombaton a megyei könyvtár Gábor Áron Termében mutatják be EP-jelöltjeiket, és a rendezvényen várhatóan jelen lesz Crin Antonescu pártelnök is. A kampányt előkészítendő érkezett a hét elején a megyébe Mariana Câmpeanu, a párt egyik alelnöke, a Tăriceanu-kabinet egykori munkaügyi minisztere, aki rövid sajtótájékoztatón a jelenlegi kormány hibáira világított rá.

A Boc-kormány eddigi eredményei katasztrofálisak, a miniszterek — kevés kivétellel — nem szakértők, amit tesznek, annak köze sincs kampányígéreteikhez — jelentette ki Sepsiszentgyörgyön Mariana Câmpeanu. Bírálta a Boc-kormány legutóbbi intézkedéseit, az intézményvezetők cseréjével azt érik el, hogy az eddigi szakértők helyett politikai komisszárok kerülnek funkcióba.

Nem sikerült megfelelő minisztereket találniuk, honnan szednek elő több ezer igazgatót, amikor egy-egy ilyen szakember megfelelő felkészítéséhez legalább öt esztendőre van szükség? — tette fel a kérdést a liberális politikus. Az elfogadott kormányrendelet másik nagy hibája, hogy többé nem lesz kizáró szempont az összeférhetetlenség, a politikusok saját birtokukként kezelhetik a decentralizált intézményeket. Az ország gazdasági helyzete egyre rosszabb, és ebben nagy szerepe van a mostani hatalomnak. Legutóbbi költségvetés-módosításuk alkotmány- és törvényellenes, a parlament által megszavazott büdzsét nem lehet kormányrendelettel megváltoztatni. Bár jelentős befektetéseket ígértek, az év első hónapjában ezek alig hét százalékát teljesítették, a kampányban adócsökkentésről szónokoltak, de emelték a társadalombiztosítási hozzájárulást, különböző illetékeket, és bevezették az átalányadót. A munkahelyek megőrzése és létrehozása helyett a kényszerszabadságolást támogatják, a tevékenységüket néhány hétre, hónapra felfüggesztő vállalkozások mentesülnek a járulékok kifizetésétől. A gazdasági válságnak két következménye van: a munkanélküliség növekedése és a jövedelmek csökkenése, a kormány eddigi összes intézkedése éppen ezeket fokozza, minden lépésük szöges ellentétben áll az európai országok által elfogadott válságkezeléssel. Pártja nyílt harcot indított a jelenlegi kormány ellen, bár nem képviselnek nagyon jelentős erőt, az RMDSZ-szel közösen mindent megtesznek, hogy gátat vessenek ezeknek, vagy legalább figyelmeztessék a társadalmat a hibákra, rámutassanak, hogy a jelenlegi hatalom képtelen a válságkezelésre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-05-06: Közélet - x:

Sokan hazatérnének - Váry O. Péter

Sikeresnek bizonyult Antal Árpád András polgármesternek a fiatal értelmiségiek hazavonzására indított programja, ez ideig 141-en jelezték, hogy építkeznének Sepsiszentgyörgyön, ha a város adja a telket.
2009-05-06: Máról holnapra - x:

Az államfő bűnbánó vallomása - Farcádi Botond

Amikor a Victoria-palotában a kormány képviselői éppen a beharangozott sztrájk elhalasztására próbálták rávenni a tanügyi szakszervezetek képviselőit, a diákok és a tanárok pedig a televíziók képernyőin csüngtek órákon keresztül, hátha kiderülne legalább estig, kell-e iskolába menniük, Traian Băsescu akkor látta jónak, hogy nyilvánosan is hamut szórjon fejére, elismerje, tévedés volt jóváhagyni a pedagógusok 50 százalékos béremeléséről szóló törvényt.