Szekértábor Erdővidék nélkül - Váry O. Péter

2009. május 16., szombat, Közélet

Úgy tűnik, felfogták a háromszékiek az Óriáspince-tetőre hívott szekértábor értelmét-lényegét, s egyelőre csak sziklaszilárd ígéretek szintjén ugyan, de legtöbb város, falu jelezte részvételét. Ilyen-olyan okok miatt az erdővidékiek bemutatkozása lesz csupán hiányos, onnan több helység nem képviselteti magát a rendezvényen.

Szeretnők azt hinni, minapi írásunk vette rá a településeink jövőjében gondolkodó elöljárókat, hogy máris készítsék a szekereket, bár azt reméljük, mégis a rendezvényen való önreklámozás lehetőségét ismerték fel, hiszen május 24-én ott lesz az Óriáspince-tetőn a megelőzően zajló Kovászna Megyei Turisztikai Napok minden díszvendége Elena Udrea turisztikai minisztertől a National Geographic folyóirat főszerkesztőjéig. És ugyancsak reméljük, a felajánlott díjak is nyomtak valamelyest a latban, merthogy egy éven át minden olyan nemzetközi turisztikai kiállításon részt venni, melyen a megyei tanács is, illetve a helység értéktérképét szakavatottan összeállítani — szintúgy hatalmas lehetőség. Ennyit a várhatóan a tavalyinál sokkal sikeresebb HáromszÉKünk nevű rendezvény résztvevőiről, illetve érdemes még megemlíteni a hiányzókat: Baróton a polgármester egymaga szervezi az óriáspince-tetői szekértábor utáni hétre időzített városnapokat, nincs lehetősége ezzel is foglalkozni; Bölönben épp azon a hétvégén tartják a falunapokat; Nagyajta, bár eleinte jelezte részvételét, az akkor esedékes konfirmálás miatt mégis visszamondta; a bardociaknak nincs anyagi lehetőségük, hasonlóképp a málnásiaknak, Nagyborosnyón pedig megállt az élet, merthogy a polgármester beteg. A román vezetésű települések közül mindössze Hidvég jelezte részvételét, a többiek még csak válaszra sem méltatták a szervező Kovászna Megyei Művelődési Központ felhívását.

S ha némileg foghíjas lesz a szekértábor, más egyébben nem szenvednek hiányt az oda látogatók — ígérik a szervezők. Tavaly többen felrótták, hogy csupán egyetlen lacikonyhát engedtek fel a tetőre — idén három vendéglős lesz, de csomagolt árut nem, csupán helyben készített ételféleségeket árusíthatnak, s abból is lehetőleg háromszéki vagy legalább székely termékeket. Mesterségüket bemutató, illetve árujukat kínáló kézművesekből is több lesz a tavalyinál. Kicsik szórakoztatásáról a játszóházasok gondoskodnak, bár valószínűleg sokukat érdekli majd a Csillagőrző Egyesület honfoglalás kori, illetve a Szabad Lovagok Rendje középkori bemutatója is — még ha íjat a sokféleképp értelmezett fegyvertartási törvény miatt nem is használhatnak. Ugyancsak értékeink felmutatását-népszerűsítését szolgálja a néptánctalálkozó, valamint a képVidékes fotográfusok fotópiknikje, esti koncertet ezúttal a Transylmania együttes tart, újdonságot ígérve ők is, hiszen lemezbemutatóra használják ki az alkalmat. A napot végül tábortűz s még azután is tartó táncház zárja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2009-05-16: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Strasbourgban és Brüsszelben is tiltakoznak
A szövetség számára teljességgel elfogadhatatlan a magyar intézményvezetők leváltása, és ezt nem is fogjuk annyiban hagyni: a jövő héten Hargita megyében nagy tiltakozó akciót tartanak, az RMDSZ ugyanakkor az Európa Tanácsba és az Európai Unióba is tovább kívánja vinni a kérdést — jelentette be Markó Béla tegnap Marosvásárhelyen a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának (TEKT) ülését követően.
2009-05-16: Közélet - x:

Képzőművész-palánták 37. kiállítása - Iochom István

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum V—VIII. osztályos rajztagozatának év végi tárlatát csütörtök délután nyitották meg a céhtörténeti múzeum Incze László Termében több mint száz kantai tanuló, szülő és nagyszülő jelenlétében.