Elhalasztják a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést — Farkas Réka

2009. május 18., hétfő, Közélet

A székelyföldi RMDSZ-es önkormányzati vezetők ké­résére jövő szombatról június második felére halasztják a tervezett Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést ― erősítette meg a Háromszékhez eljutott híreket Toró T. Tibor, az EMNT alelnöke. Markó Béla RMDSZ-elnök az elmúlt napokban konzultált a megyei tanácselnökökkel és a nagyobb vá­rosok polgármestereivel, ők fogalmazták meg, sokkal fontosabb ez a nagygyűlés annál, hogy kampánymegmozdulássá silányítsák külső és belső ellenzői.

Tamás Sándor háromszéki megyeitanács-elnök kifejtette, egy ilyen horderejű rendezvény előkészítéséhez több idő kell, szeretnék, ha az összesereglő megválasztott székelyföldi önkormányzati vezetők, képviselők elfogadnának egy Székelyföldi Memorandumot, melynek kidolgozását megkezdték, de egy hét alatt nem biztos, hogy sikerült volna kellő súlyú dokumentumot összeállítaniuk. Fontos az is, hogy a következő hónapban tisztázódik az intézményvezetők helyzete, létezett egy politikai egyezség Bukarestben, de a román fél egyoldalúan felrúgta, és olyan folyamat indult el, amelyre húsz éve nem volt példa mondta el Tamás Sándor. Úgy értékelték, nem tenne jót a nagygyűlésnek, ha az emberek vagy a román politikum egyszerű kampánymegmozdulásnak minősítené, hatásosabb, erősebb üzenetet fogalmazhatnak meg a választások után.

A Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte január 22-én, javaslatuk és elképzelésük szerint Románia küszöbön álló közigazgatási átalakítása előtt nagyon fontos lenne, hogy kellő hangsúlyt kapjon a székelyföldi önkormányzatok véleménye. Ezért kívánták összehívni a székelyföldi megyék összes választott tisztségviselőjét, több mint hatszáz, népakarat által kijelölt vezető döntése, állásfoglalása a hatalom számára sem lehet megkerülhető vélekedtek. Az RMDSZ és EMNT, majd az MPP is csatlakozott az elképzeléshez, pénteken Markó Béla a Duna Televízióban is megerősítette a május 23-i időpontot. A háttéregyeztetéseken azonban felülkerekedtek a halasztás melletti érvek. Izsák Balázs, az SZNT elnöke sajnálja a nagygyűlés elnapolását, úgy véli, tudatos politikusoknak sikerült volna különválasztaniuk a kampánytól, és reménykedik abban, hogy június második felében sor kerülhet a rendezvényre, amelyet elengedhetetlenül fontosnak tart Székelyföld jövője szempontjából.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-05-18: Közélet - x:

Háromszéken kampányolnak a Magyar Összefogás jelöltjei (Orbán Viktor Kézdin és Sepsiszentgyörgyön)

Erdővidékre érkezik ma a Magyar Összefogás Lista kampánykaravánja, Tőkés László, az RMDSZ és EMNT jelöltei 17 órától Nagybaconban a kultúrházban találkoznak az érdeklődőkkel, este 19 órától Baróton tartanak lakossági fórumot.
2009-05-18: Közélet - x:

Tízméteres kürtőskalácsot sütöttek Uzonban — Demeter J. Ildikó

Nincs olyan korosztály Uzon környékén, amely ne talált volna valami kedvére valót az idei községi napokon, a pénteki iskolaavatótól a vasárnapi zárókoncertig és tűzijátékig: a szervezők apait-anyait beleadtak. A hivatalos megnyitót egyébként pontosan az események közepére, szombaton 16 órára időzítették: Ráduly István polgármester ekkor köszöntötte a jelenlevőket.