Képzés és tapasztalatA klaszterszervezésről - Iochom István

2009. május 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Kovács Ödön

Klaszterszervezés és -menedzsment, a vállalkozások hálózatosodásának lehetősége címmel szervez május 15. és június 6. között ingyenes képzésprogramot az Asimcov és a miskolci egyetem innovációs vállalkozása, az Uni-Flexys Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft.

Klaszterszervezés és -menedzsment, a vállalkozások hálózatosodásának lehetősége címmel szervez május 15. és június 6. között ingyenes képzésprogramot az Asimcov és a miskolci egyetem innovációs vállalkozása, az Uni-Flexys Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft.

A hatvanórás képzés, amelyre közösen megnyert pályázat támogatásával kerülhet sor — sajnos, kisszámú kézdivásárhelyi magánvállalkozó részvételével —, május 15-én és 16-án kezdődött, és május 22—23-án ugyancsak Kézdivásárhelyen folytatódik, majd június 5-én és 6-án Sepsiszentgyörgyön a Vállalkozói Inkubátorházban fejeződik be. Az előadások során a résztvevők megismerhetik a klaszterszervezési és klasztermenedzsment-tapasztalatokat, valamint a témához kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudnivalókat, fejleszthetik pályázatírói készségeiket, ugyanakkor a program a határon átnyúló klaszterszerveződéseket is elősegíti.

Kovács Ödön magánvállalkozó, az Asimcov kézdivásárhelyi elnöke elmondta: nagyon fontosnak látja Háromszéken is a vállalkozások hálózatosodását, szakmák szerinti csoportosulását, ezzel a céllal indították el a tanfolyamot, melynek előadói a miskolci egyetem marketing tanszékének tapasztalt tanárai. Mindhárom hét végén más előadók érkeznek Miskolcról, de itthoniak is lesznek, akik a romániai klaszteresedésről számolnak majd be.

Bárkányi Péter miskolci előadó, egyetemi adjunktus az elmondottakhoz hozzáfűzte: sajnos, a mai nehéz gazdasági helyzet leginkább a kis- és középvállalkozókat sújtja. Számukra a globális verseny eddig is megnehezítette a fejlődést, ám tanulva az amerikai autóipar vagy az olaszországi textilipar klaszteresedése tapasztalataiból, ha a cégek össze tudnak fogni, jelentősen növelik versenyképességüket, sokkal nagyobb eséllyel vészelik át a gazdasági világválságot. A program célja a klaszteresedés előnyeinek bemutatása, segítséget nyújtva a háromszéki magánvállalkozóknak. A miskolci egyetem már eddig is több határon átnyúló szerveződés létrehozásban vett részt. Az eddigi tapasztalatukat akarják átadni a háromszékieknek, hogy azt helyben kamatoztatni tudják — hangsúlyozta a miskolci előadó.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-05-20: Közélet - x:

Hol kerékpározzék a gyerek? (Jegyzet) - B. Kovács András

Hadüzenet nélküli háború, méghozzá polgárháború dúl a megyeszékhelyen. Nemcsak engem sodortak magukkal az események, más szülők is ugyanabban a hajóban eveznek, telefonon keresnek, szóvá kellene a dolgot tenni, mert a helyzet tűrhetetlen.
2009-05-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Térségi érdekképviselet alakul - Ferencz Csaba

Hargita, Kovászna és Maros megyei vállalkozók közös érdek-képviseleti szövetség létrehozását fontolgatják.