Mi, hol, mikor?

2009. május 28., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Megdrágult az újság és a havi előfizetés

Az egyre szigorodó gazdasági feltételek miatt szerkesztőségünk kénytelen volt május 4-től megemelni a szabad árusításban forgalmazott HÁROMSZÉK napilap árát. Akkortól a pénteki számot 1,2 lejért, a hét más napjain megjelent újságot 1 lejért árusítjuk. Természetesen, párhuzamosan emelnünk kell a havi előfizetés árát is. Ez júniustól egy hónapra 16 lej helyett 18 lej. Számítunk olvasóink megértésére és hűségére.

A Háromszék szerkesztősége

Megyénk települései bemutatásának keresztrejtvényes sorozata véget ért. A sorsolást ma 17 órakor tartjuk a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium Refsonor kamarakórusa évadzáró koncertjét ma 18 órától tartja az evangélikus templomban.

* Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglő bárjában pénteken 19 órától Session Jazz Band-koncert Nemes György 60. születésnapja tiszteletére. Belépő: egy szál virág.

* A sepsiszentgyörgyi Bisztróban szombaton 20 órától a Mercedes Band koncertezik. Előzenekar a Shiver.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában A csoda ― Játék Tamásival két részben az Énekes madár című darab alapján Bocsárdi László rendezésében pénteken 20 órától látható a nagyteremben bérleten kívüli előadáson.

* A Csíki Játékszín Parti Nagy Lajos Ibusár-Megálló­hely című ,,huszerettét" pénteken 18 és 20 órától Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Termében mutatja be. Előadja a sepsiszentgyörgyi származású Benedek Ágnes, hegedűn kíséri Kelemen István.

Múzeumi Esték

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 19 órától dr. Obrusánszky Borbála történész-orientalista Szentkatolnai Bálint Gábor életművének újraértékelése címmel tart előadást.

Röviden

Néptánctalálkozó. A kézdivásárhelyi Vigadóban pénteken 10 órától Tágasságot nekünk is címmel néptánctalálkozó gyermekeknek (a Manócska Óvoda rendezvénye).

Táblaavatás. Pákéban szombaton 11 órától avatják a falutáblát. Az ünnepségre hazavárják az elszármazottakat is. Este nyolc órától kosaras-műsoros bált tartanak a kultúrotthonban.

Nők órája. Kézdivásárhelyen az Apor Péter Iskolaközpontban ma 18 órakor a gyermeknap tiszteletére süteménykiállításra várják a Csipkeró­zsika Napközi Otthon óvodásait, akik a nők napja alkalmával előadással kedveskedtek az egyesület tagjainak. Meghívott ifj. László Attila tanuló, aki dalaival szórakoztatja a jelenlevőket.

Táncház. A kézdivásárhelyi Vigadóban ma Folker-táncház 16 órától gyermekeknek, 18 órától felnőtteknek. * Az illyefalvi kultúrházban pénteken 19 órától gyermekeket, 21 órától felnőtteket vár táncházba a Fábián Ernő Községi Könyvtár és a Villa Sancti Elliae Egyesület. Zenél a Folker együttes és barátai, táncoktató: István Ildikó és Virág Endre.

Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a Guzsalyas Alapítvány ma 18 órára gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket vár nemezkészítésre.

Gyermeknapi vásár. Kézdivá­sárhely Polgármesteri Hivatala és a Tanulók Klubja gyermeknapot szervez hétfőn a sportcsarnok melletti parkolóban és a Sinkovits-stadion területén. Ez alkalommal kirakóvásár is lesz (édességet, élelmet, üdítőt, játékot forgalmazó cégeket várnak). Helyet lefoglalni Török Barnánál lehet a 0730 600 310-es telefonon.

Áramszünet. Ma és holnap 8―15 óráig Kézdimárkosfalván a 2-es transzformátor körzetében, ma 8―15 óráig Nagyajtán, Középajtán, Bölönben és Bölönpatakon, 9―15 óráig Vargyason és a Transbar Rt.-nél, pénteken 10―16 óráig Sepsiszentgyörgyön a Hóvirág és a Vadász utcában, valamint a Rózsa utca új részén szünetel az áramszolgáltatás.

Turulmadár Hagyományőrző Napok

Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház tanácstermében és udvarán a Turulmadár Ifjúsági Iroda szervezésében pénteken 18 órától személyiségfejlesztő gyakorlatok Péter Orsolya vezetésével, 21 órától gitárest. Szombaton 10 órától kézműves- és más foglalkozások (népi játékok, néptáncelőadás, népdaloktatás, gyöngyfűzés, nemezelés, bútorfestés, oktatók: Pilinger Mónika, Pál Tünde, Veress Ibolya, Deregus Ildikó, Gödri Judit), a részvétel ingyenes.

Kiállítás

Baróton az Erdővidék Mú­zeuma Kászoni Gáspár Termében pénteken 18 órakor megnyílik Bögi Sándor magángyűjtő (Budapest) numizmatikai kiállítása. Megnyitó­beszédet Demeter László muzeológus mond.

Mozi

A kézdivásárhelyi Vigadóban az Uránia Filmklub ma 20 órától Alfonso Cuarón rendező Az ember gyermeke című japán—angol—amerikai sci-fijét vetíti. Főszerepekben: Julianna Moore, Clive Oven, Claire-Hope Ashitey. A belépés díjtalan.

Fotópályázat

Brassaї (Halász Gyula) világhírű fotográfus születésének 110. és halálának 25. évében a Brassaї Társaság fotópályázatot hirdet város és/vagy portré témakörben. A beérkezett alkotások kiértékelését és díjazását szeptember 9-én tartják a brassói Szépművészeti Múzeumban a Brassaï emlékére készült fotókiállítás megnyitóján. A pályázaton részt vehet minden amatőr és hivatásos fotós életkortól, lakóhelytől és foglalkozástól függetlenül. A pályázatra szánt fekete-fehér és színes fotókat CD-n vagy DVD-n kell beküldeni, illetve személyesen leadni min. 2398 x 3567 pixel méretben, 300dpi felbontásban. (A bejutott és a kiállításra alkalmas fotókat a szervezők utólag kinagyíttatják.) Interneten vagy fotópapíron beküldött képeket nem fogadnak el! Egy szerző legtöbb nyolc képet küldhet be. A felvételek személyiségi jogokat nem sérthetnek. A zsűri döntéséről a szerzőket e-mailben értesítik. A CD-ket és DVD-ket nem küldik vissza. Bővebb felvilágosítás a 0724 795 577-es telefonon (Bálint Ferenc) vagy a brassai.tarsasag@gmail.com címen.

Dohányzásmentes világnap

Május 31. dohányzásmentes világnap, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kezdeményezésére tartják 1988 óta. Jelenleg a világon mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik, ám számuk 2025-re megháromszorozódhat, s az új dohányosok 80 százaléka a fejlődő országokban él majd. Évente ötmillió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira, a cigaretta ugyanis több mint négyezer különböző, a szervezet számára káros vegyi anyagot tartalmaz. A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi tíz évben. A 2003. évi közgyűlésen a 192 tagállam egyhangúan fogadta el a Dohányzásellenes Keretegyezményt (FCTC). A WHO a felnőtt lakosság körében húsz százalék alá kívánja szorítani a dohányzók arányát.

A Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság alkalmazottjai szemléltetni szeretnék a dohányzás ártalmait, ezért a megye városaiban ingyenes tüdőszénmonoxidszint-méréseket tartanak naponta 10—14 óráig a következő program szerint: ma Sepsiszentgyörgyön a belvárosi parkban, pénteken Bodzafordulón, hétfőn Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren, a városháza közelében, kedden Baróton a város központjában, a városháza közelében, szerdán Kovásznán a városháza előtti parkban. Telefon: 0267 351 398.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy építőmérnök polgári építkezésre, faipari mérnök, építőipari technikus (középfokú végzettség — kf.), számítógépes tervező (kf.), általános egészségügyi asszisztens (kf.), állat-egészségügyi technikus (kf.), utazási ügynök (kf.), külkereskedelmi előadó (kf.), titkárnő (kf.), készletkezelő (kf.), szállításprogramozó operátor (kf.), pénztáros (kf.), kereskedelmi dolgozó (kf.), fűtésrendszer- és gázvezeték-szerelő (szakképzett — szk.), fürdőszobaberendezés- és gázvezeték-szerelő (szk.), gépész (szk.), karbantartó villanyszerelő (szk.), két-két szakács (szk.), báros, pincér (szk.), varga (szk.), textilkonfekciós (szakiskola v. szk.), autóbuszsofőr (szk.), épületgondnok, három-három banki tanácsadó (felső- v. középfokú végzettség — ff.—kf.), szakképzetlen munkás épületbontásra, négy egyetemes asztalos (szk.), öt szakképzetlen konfekciós munkás, hat-hat elárusító (szk.), sofőr nehéz kamionra (szk.), hét szakképzetlen munkás csomagolásra, tíz biztosítási tanácsadó (kf.).

Közlekedés

Szerdára virradóra fél há­romkor a sepsiszentgyörgyi közlekedésrendészek a Stadion utcában elfogták B. Csaba (31) helybeli lakost, aki a Váradi Jó­zsef-iskola előtt kocsijával két forgalmi táblát ütött ki. Az alkoholszonda 0,94 mg/l érté­ket mutatott. Kórházba kísérték vérvételre. A keddi nap folyamán történt két koccanás is, emberi áldozatok nélkül.

Kék fény

Ozsdolai rendőrök és a berecki erdőkerület erdészei azonosították a fő gyanúsítottat, aki május 18-án tíz köbméter fát lopott egy kitermelő cég rámpájáról. V. Daniel (29) Vrancea megyei lakos este kilenc óra körül Brassó megyében bejegyzett kamionnal érkezett a Neagu vágtérre, ahonnan tizenegy fenyőrönköt pakolt fel mintegy 1650 lej értékben a Vrancea megyei cég tulajdonából. Eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-05-27: Közélet - x:

Lelkészi lakot építenek Eresztevényben

Összegyűjtött és megpályázott pénzből, önerőből és székely kalákával kezdett új papi lakás építéséhez a kis létszámú református gyülekezet. A régi lelkészi lakás, mert nem volt a falunak állandó lelkipásztora, összeomlott.
2009-05-28: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagyapa, após, testvér, sógor, keresztapa, rokon és jó barát, az imecsfalvi születésű sepsiszentgyörgyi
MOLNÁR GÁBOR
életének 76. évében 2009. május 26-án hirtelen elhunyt.
Földi maradványait 2009. május 28-án, csütörtökön 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a közös temető ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
H.