Mi, hol, mikor

2009. május 30., szombat, Mi, hol, mikor?
Zene

* Az Árkosi Művelődési Központban ma 18 órától a bukaresti George Enescu Zenelíceum tanulói, Nicolae Dumitru professzor tanítványai koncerteznek. Autóbusz a színház elől 17.30-kor indul.

* A sepsiszentgyörgyi Bisztróban ma 20 órától a Mercedes Band koncertezik. Előzenekar a Shiver.

* Sepsiszentgyörgyön az Old Man’s Pubban szombaton 21.30 órától a kolozsvári Knock Out együttes koncertezik, utána retróbuli Gusoline Dj-vel.

Színház

Pálffy Tibor egyéni előadása ― Samuel Beckett: Az utolsó tekercs (Szenczei László és Zilahy Péter fordításai alapján) ― Sepsiszentgyörgyön a színház kamaratermében ma 19 órától látható.

Tánc

A Háromszék Táncegyüttes a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében hétfőn 19 órától mutatja be a Mátyás király ajándéka című mesejátékot. Rendezte: Ivácson László.

Röviden

Hazatalálás. Sepsiszentgyörgyön a megyei könyvtárban ma 10 órától dr. Obrusánszky Borbála történész-orientalista tart előadást Hunok nyomában — Kína címmel.

Mikes-napok. Ma 18 órakor kezdődik a gálaműsor a színház nagytermében, 21.30-kor bál a megyei könyvtár Gábor Áron Termében.

Bikfalvi Falunapok. Ma 10 órakor kezdődik, a kétnapos programban kiállítás, kamarazene-hangverseny, modern tánc, népzene, futballmérkőzés, főzőverseny szerepel, ma este Dancs Annamari-koncert.

Tüdőszénmonoxidszint-mérés. Az ingyenes mérést10―14 óráig hétfőn Kézdivá­sárhelyen a Gábor Áron téren, a városháza közelében, kedden Baróton a város központjában, a városháza közelében tartják. Telefon: 0267 351 398.

Bőrrákszűrés. Az Együtt az egészségért egyesület tekintettel az egyre nagyobb érdeklődésre Sepsiszentgyörgyön az 1918. December 1. úti rendelőben (bejárat a Nicolae Bălcescu utca felől) a következő két hétfőn, június 1-jén és 8-án újra ingyenes bőrrákszűrést szervez. Az érdeklődők a 0267 352 266-os és a 0724 573 354-es telefonon kérhetnek időpontot.

Gombavizsgálat. A sepsiszentgyörgyi központi piacon szombaton és vasárnap 10—13 óráig a László Kálmán Gombászegyesület és a Tega gombavizsgálatot és tanácsadást tart. A szolgáltatás ingyenes.

Indul a sugási járat. A sepsiszentgyörgyi helyi szállítóvállalat június 1-jén elindítja az autóbuszokat Sugásfürdőre. A járatok naponta (szombaton és vasárnap is) 9 és 15.30 órakor indulnak a belvárosi buszmegállóból, Sugásfürdőről vissza 11 és 18 órakor.

Vasárnap a magyar hősök emlékünnepe; nemzetközi gyermeknap; nemdohányzó (dohányzásmentes) világnap; az élet napja.

Gyermeknap

Árkoson. Zorkóczy Zenóbia június 1-jén 10 órától az Árkosi Művelődési Központban bemutatja Túl az Óperencián című új gyermekműsorát. A belépés ingyenes.

Kézdivásárhelyen június 1-jén a Sinkovits-stadionban és a sportcsarnok előtti parkolóban 17 órakor kezdődik a gyermeknap. Fellép a Tanulók Klubjának könnyűzenekara, énekesei, esztrádzenekara, megtekinthető a dizájnkör divatbemutatója, 17.45-től a stadionban futóverseny, kerékpár- és tricikliverseny, aszfaltrajzverseny a kosárlabdapályán, gyurmázás a Tanulók Klubja udvarán, énekverseny a színpadon, görkorcsolya és bicikli ügyességi próbák a parkolóban, kekszevés a színpad mögött. Iratkozás a versenyekre helyben.

Sepsiszentgyörgyön. A Gróf Mikó Imre utcai színpadon hétfőn 11 órától a rétyi Kováts András Fúvószenekar koncertjével indul a műsor, 12 órakor a Máltai Szeretetszolgálat tombolája, utána a város iskolásai lépnek színpadra, 14 órától az Andrei Mureşanu Színház a Anyó lánya, apó lánya című Ion Creangă-mesét játssza, utána színházi improvizációs gyakorlatok Mirela Bucur Pal vezetésével, 16 órától a városi művelődési ház Fenyőcske ifjúsági néptánccsoportja. Az Erzsébet park előtt a sétányon és az utcán 10 órától a fogyatékkal élők különleges világába tekinthetnek be, óriás ereszkedő, műfalmászás, 11 órától Élő Mesepark az Osonó Diákszínházzal, Gyermeknapi Játszóház, streetball, ládarakás, arcfestés, 12 órától pónilovas kocsikázás, kézműves-tevékenységek, ügyességi játékok, Minidiáknapok — alkotói versenyek, Cserebereklub, minigolf, 13 órától karting, 15 órától a Sepsi BC kosárlabdázik a gyermekekkel, Könyvtár-Hangtár, Gyermeknapi Varázskuckó, Kritikus Tömeg — biciklis felvonulás, 16 órától ládarakás-verseny, sakk, 17 órától lepkézés, 18 órától bicikli- és futóverseny. Poligon: 11 órától repülőmodellezés. Az Állomás negyedi halastónál 8 órától horgászverseny. A csendőrlaktanyában: 11―13 óráig nyitott kapuk gyermekeknek.

Baróti Napok

Vasárnap 9 órától főzőverseny, teniszverseny, 10 órakor felavatják az Erdélyi Baráti Kör Barótért Egyesületnek a városi művelődési ház falán elhelyezett emléktábláját, 11 órától sakkverseny az ifjúsági irodában, 12 órától az Erdővidék Múzeuma udvarán honfoglaláskori harci bemutatót tart a Bakony Baranta Csoport, 14 órától amatőr gyorsasági autó- és motorkerékpár-verseny a Szabadság úton, a központi színpadon 15 órától sorban fellép: Fábricz Emília, az ürmösi moderntánc-csoport, az Anonym Band, a felsőrákosi női kar, a Csipike Bábcsoport, Tókos Melinda, a Vadrózsák együttes, 19 órától koncertek: Knock Out, TransylMania, 22 órakor tűzijáték.

Hitvilág

Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai Szivárvány Házban hétfőn 19 órától az Imitatio Christi-találkozón Makkai János (Kolozsvár) tartja a bevezető előadást Isten, ember és természet törvényeiről.

* Vasárnap 16 órától a kovásznai központi református templomban unitárius istentisztelet lesz, úrvacsoraosztással és konfirmálással egybekötve.

Ügyeletes gyógyszertárak

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig az 1918. December 1. úti Hypocrate (telefon: 0267 311 355), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Nicolae Iorga úti Concordia (0267 315 607), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Proxima (0267 362 280), hétfőtől a Dona, Kovásznán szombaton 8―12 óráig a Vipera, 8―13 óráig a Farmacom, vasárnap 8―12 óráig a Cella-Zărnescu patika tart ügyeletet.

Mozog a város

Tegnap délelőtt rajtolt a harmadik sepsiszentgyörgyi Sportnapok. Az esemény megnyitójára a városi stadionban került sor, ahol a részt vevő csapatok mellett jelen volt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is, aki kerékpárral érkezett a helyszínre. Az Ida Aerobic rövid programja után az ünnepélyes zászlófelvonás és a szervezők meglepetése következett: a labdarúgó Szent György Kupa labdáját egy motoros siklóernyős hozta a futballpályára, s a torna első összecsapásának kezdőrúgását Antal Árpád végezte el. A kétnapos rendezvény talán legérdekesebb eseménye ma 18.30 órától a Mikes Kelemen Sepsi BC és támogatói közötti idényzáró kosárlabdameccs lesz, amelynek szünetében a Sportnapok szervezői és a polgármesteri hivatal díjazza a 2008. év legjobb sportolóit. De nem szabad megfeledkeznünk az újságírók és színészek közötti minifoci-mérkőzésről sem, amelyre szintén ma 16.30-tól kerül sor. Mindkét összecsapásnak a Szabó Kati Sportcsarnok ad otthont. A szombatra beütemezett öregfiú-kézilabdatornát objektív okok miatt vasárnap 10 órától tartják az új sportteremben. Ha elfáradtak a sok sportolástól, vasárnap a Moka Bringas Klub 10 órától montainbike-versenyre és 10.30-tól kerékpártúrára hívja önöket, mindkét program a stadionból indul.

Labdarúgás

* A IV. liga 28. fordulójának mérkőzései: Barót—Hidvég, Gelence—Papolci Zágon, Perkő—Jövő, Ozsdola—Szitabodza, Bölön—Szentkatolna, KSE—Illyefalva, Bardoc—Dálnok, Csernáton—Bodok. * A megyei bajnokság hét végi meccsei: Nagyborosnyó—Nemere, Maksa—Papolci FC, Torja—Réty, Kökös—Kilyén, Kommandó—Uzon, Kőröspatak—Nagybacon.

Ünnepelték a barcelonai hősöket

Végeláthatatlan tömeg, mintegy 750 000 barcelonai tódult az utcákra csütörtök este, hogy közösen ünnepelje a város futballcsapatának szerdai Bajnokok Ligája-győzelmét. ,,Olé, Olé, campeones!, Barca, Barca y Barca!" (Olé, olé, bajnokok!, Barca, Barca és Barca!) — kiabálták az örömittas szurkolók, miközben a Rómából hazatérő csapat nyitott buszon rótta az utcákat mintegy három órán keresztül. A Manchester Unitedet 2—0-ra legyőző futballisták útja a Camp Nouba vezetett, ahol több mint 90 000 drukker gyűlt össze. A főszereplők a pályára vonultak — mezükön az idei mesterhármasra, a BL, a bajnokság és a spanyol kupa megnyerésére utaló felirat volt látható —, s magukkal vitték a Barcelona által kiharcolt Bajnokok Ligája-címekért járó három trófeát. Az ünneplés a stadionban konfettiesővel és a We are the champions (Mi vagyunk a bajnokok) taktusaival zárult.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-05-29: Közélet - x:

Roma csoport épít Egerpatakon

Szépül a falu kultúrotthona. A helyi tanács önerőből javíttatta az épület tetőzetét, rendezte belső részét, új színpadot építettek a régi helyébe.
2009-05-30: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, testvér és anyós, a kézdivásárhelyi
özv. BÖLÖNI KÁLMÁNNÉ
HEGYESSY IRÉN IBOLYA
életének 82. évében hosszas szenvedés után 2009. május 28-án elhunyt.
Temetése 2009. május 31-én, vasárnap 16 órakor lesz a kézdivásárhelyi református ravatalozóháztól.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
A gyászoló család
357