VidékfejlesztésIsmét lesz falufelújítási kiírás — Ferencz Csaba

2009. június 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Bár az országos vidékfejlesztési ügynökség még nem hirdette meg, Emil Boc bejelentette, hogy június 15-től ismét megnyitják a 322-es számot viselő, A falvak bővítése, felújítása és az alapvető szolgáltatások javítása a vidéki gazdaság és lakosság érdekében, valamint a vidéki örökség értékének megőrzése című intézkedéscsomagot.

A miniszterelnök szerint ugyanis Románia 2007—2013 között 1,5 milliárd eurót kap az EU-tól, ám a helyi közigazgatások részéről jelenleg hárommilliárd euróra, vagyis a leosztott összeg kétszeresére lenne igény. Mivel a Nemzeti Vidékfejlesztési Programnál ez a legigényeltebb intézkedés, közös döntés alapján 2009-ben a teljes fennmaradt összeget kiosztják. A hivatalos nyilatkozatok szerint már az Európai Bizottság is beleegyezését adta az alap teljes szétosztására. Ebben az évben, beleértve a március-május folyamán már kiértékelt pályázatokat is, a 322-es intézkedés keretében az igénylők 1,1 milliárd euró értékben írhatnak alá támogatási szerződéseket — közölte Boc.

A pályázók köre nem változik, a meghirdetés pillanatától a majdani határidőig községek, kistérségi fejlesztési társulások, civil szervezetek, kulturális és vallási intézmények, valamint olyan jogi és/vagy fizikai személyek pályázhatnak, akik vidéki környezetben található, helyi érdekeltségű tárgyi vagy természeti örökség tulajdonosai vagy vezetői.

Az elszámolható költségek listáján szerepel az infrastruktúra teljes felújítása/kiépítése/felszereltségének bővítése: úthálózat, ivóvíz- és szennyvízhálózat (10 000 lakos alatt), közvilágítás, gáz, szemét elszállítása/rövid távú megfelelő tárolása; a közszolgáltatások felújítása/létrehozása: szabad idő eltöltésére alkalmas területek (park, játszótér, bicikliutak, sportpályák, sporttermek), közintézmények és az ide tartozó, energia újrahasznosítására alkalmas berendezések felszerelése, amennyiben ez fedezi a szükséges energia nagyobb részét, szociális központok (gyermekotthon, öregotthon, fogyatékosok számára kialakított épület), óvodák és ezek teljes felszerelése, szállítási eszközök (mikrobusz), kulturális intézmények; a települések természeti és tárgyi örökségének megőrzése/felújítása: tanulmányok, biztonsági/védelmi felszerelés, restaurálás.

Az elnyerhető összegek félmilliótól hárommillió euróig terjednek.

Románia 2007—2013 között 1,5 milliárd eurót kap az EU-tól, ám a helyi közigazgatások részéről jelenleg hárommilliárd euróra, vagyis a leosztott összeg kétszeresére lenne igény.
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-06-03: Nemzet-nemzetiség - x:

A csíksomlyói búcsú és az unitáriusok

Az Erdélyi Unitárius Egyház hívei és vezetői idén is keserű szájízzel vették tudomásul, hogy a csíksomlyói búcsú történeti alapjáról néhol még mindig valótlanságok jelennek meg. Pünkösd alkalmával évről évre több helyen tényszerűtlenségeket közölnek a híressé vált búcsú eredetéről. Széles körben terjesztik napjainkban is azt a tévhitet, miszerint a csíksomlyói búcsú a János Zsigmond erdélyi fejedelem erőszakos hittérítésével szembeni ellenállásra emlékeztet. A fejedelem állítólag hadsereggel akarta Csík- és Gyergyószék katolikus híveit unitárius hitre téríteni 1567-ben.
2009-06-03: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Magyar—magyar válságkezelés — Ferencz Csaba

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Gazdasági Albizottsága május 27-i ülésén áttekintette a határon túli magyarság gazdasági helyzetének aktuális kérdéseit. A pénzügyi és gazdasági világválságnak a határon túli magyarság helyzetére gyakorolt hatásával kapcsolatban egyetértettek abban, hogy a válság leküzdésében és az utána kialakuló új viszonyok kialakításában Magyarország és a határon túli magyar közösségek célirányos szakmai és politikai együttműködésére van szükség.