A Tuzson-porta sziklaszirtjére szállt a turulmadár — Sylvester Lajos

2009. június 3., szerda, Közélet

Turulavatáson Tőkés László püspök

Kurtapatakon Tuzson Csaba és felesége, Póka Erzsébet romantikus épület- és kertépítészeti hétvégi portájának díszkertjében egy sziklaszirtre rászállt a páratlanul gazdag magyar mondavilág egyik turulmadara. Nem menekülve rebbent ide, pedig van, ahol üldözik, nem csak Kurtapatak ölelő erdőkaréjában megpihenni ereszkedett egy kőoromra, nem, Vetró András szobrászművész madara olyan biztonsággal áll a sziklaszirt vártán, mintha mondáinkat elevenítve, Attila király címermadaraként már másfél ezer, Árpád honfoglalóinak több mint ezer éve óta itt lelt volna otthonra. Szárnyállása sem utal arra, hogy innen elröppenni készülne. Nem az alkalmiságot, az ideiglenességet sugallja, hanem a biztonságos ittmaradást, a megmaradás bizonyosságát.

A madár érkeztének csodájára és a patinás nevű házigazdák — Tuzson és Póka — kedves meghívására sokan sereglettek Kurtapatak leghosszabb utcalabirintusának felső fertályába. A többség egyenesen a csíksomlyói Mária-búcsúról érkezett, vallásfelekezetük felől nézvést mind a négy magyar történelmi hit képviselőiként Tőkés László református európai parlamenti képviselővel az élen, akiket a vendégfogadó házigazda stílusosan a Nyergestetőn várt és vezetett onnan kurtapataki otthonáig. (A ’48-as Tuzson-ős — Tuzson János őrnagy — thermopülai csatához hasonlatosan védelmezte az akkor még létező hazát.) A kurtapataki összejövetel egyik érdekessége tehát, hogy az idesereglők a csíksomlyói Mária-búcsúról érkeztek, ahol — mutatis mutandis — a magyar történeti hagyomány pogány kori elemei — például a napimádat — ugyancsak beépültek a mai szokásrendbe, akárcsak a magyar krónikák Attiláig, Emese álmáig, az Árpád-házi királyokig visszavezető turul-/kerecsensólyom-mondái. Tudomásunk szerint az első „magánturulmadár" leleplezésére, mint amilyen a kurtapataki, egy olyan baráti csoport is érkezett — többnyire építészmérnökök és hozzátartozóik —, amely a 70-es évek elején Kolozsvárról és más erdélyi városokból vette röptét, és rajzott Székelyföld felé, s amelyet régi diákkori, egyetemi hallgatói és szakmai barátság köt össze ma is. És a másik érdekesség, amelynek ugyancsak jelképi értéke is van, hogy a kurtapatakiak, esztelnekiek, kézdivásárhelyiek és a máshonnét érkezők rácsodálkozhattak erre a földrajzi értelemben „kurtának" nevezhető falura, amely az előző választásokon egész Erdélyben a legmagasabbra röppentette a részvételi mércét: 92,5 százalékban, azaz a 223 szavazópolgárból 207-en adták voksukat a magyar jelöltekre.

Ezek után ne csodálkozzunk, ha Vetró András eredetileg Felsőcsernátonnak szánt turulmadara Kurtapatakon keresett és talált a nemzet megmaradása fölötti őrködésre alkalmas sziklaszirtet.

És ez a madár egyben a házastársi frigyre lépés, a figyelmesség és szeretet szimbóluma is, mert Erzsébet asszony férjének valahányadik születésnapjára ajándékként reptette ide a család, a nagyobb közösségek és a magyar nemzet egészének sorsa fölött őrködő bronzmadarat, amelyet az egyházi méltóságok áldása mellett az aranyat érő májusi eső is megszentelt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-06-03: Közélet - x:

Folyamatban a hulladéktelepek felszámolása — Szekeres Attila

Az előzményekhez képest jó ütemben halad a háromszéki hulladéktelepek felszámolása — derült ki a polgármesterekkel tartott munkaülésen a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron Teremben. Bartha Ibolya, a környezetvédelmi hivatal tanácsosa emlékeztette az elöljárókat, hogy európai uniós előírás szerint július 16-ig fel kell számolni a szeméttelepeket.
2009-06-03: Közélet - x:

Tőkés László Kovásznán

Ma 10 órától Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselőjelölt a kovásznai központi református parókián a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye lelkészeivel tanácskozik, majd 11 órától istentiszteletet tart a református nagytemplomban. (bodor)