Sikertelen volt a különalku

2009. június 10., szerda, Közélet

Nem sikerült erősíteni az erdélyi magyarság európai képviseletét, sőt, további harmincezer szavazót veszített az RMDSZ és az EMNT a 2007-es részvételhez képest.

A két szervezet ,,különalkuja" csak egy ,,csonka összefogáshoz" vezetett, ,,egy nemzeti listának jogi és intézményes keretet csak az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt közötti magyar koalíció tudott volna biztosítani" — áll abban a közleményben, amelyet az MPP székelyudvarhelyi sajtóirodája hozott nyilvánosságra tegnap. A dokumentum emlékeztetett, hogy az MPP ,,az önkormányzati választásokra versenyhelyzetet, a parlamenti választásokra koalíciót", az europarlamenti megmérettetésre pedig ,,magyar nemzeti lista létrehozását" szorgalmazta, ám mindenik kezdeményezés az RMDSZ ,,kirekesztő és öncélú" politikája miatt bukott meg, így nem véletlen, hogy a széles körű támogatottság elmaradt, és egyre kevesebb a magyar szavazó. A romániai magyarság képviseletét nem lehet a román szavazók távolmaradásától függővé tenni — írják, valós összefogásra van szükség. Mindezek ellenére végül az MPP is sok sikert és eredményes munkát kíván a mandátumot szerzett képviselőknek az Euró­pai Parlamentben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2009-06-10: Közélet - x:

A magyarság ereje

A magyar választók megértették a szolidaritás üzenetét, az összefogás rendeltetését, célját, így sikerült az RMDSZ-nek ilyen előzménytelen, közel kilencszázalékos eredményt elérnie az európai parlamenti választásokon — jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla szövetségi elnök.
2009-06-10: Közélet - x:

Nem lesz hosszú életű a koalíció

A koalíció előbb-utóbb felbomlik, ha nem is az EP-választások következményeként, de az év vége felé rendezendő elnökválasztások után bizonyosan — véli Stelian Tănase történész, publicista.