A szoptatás véd

2009. június 25., csütörtök, Család

A szklerózis multiplexben szenvedő szoptató nők bizonyos mértékben védettek állapotuk romlásától. Ez összefüggésben lehet a szokásos havi ciklusuktól való eltéréssel — írják amerikai kutatók az Archives of Neurology szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók úgy találták, hogy azok a páciensek, akik legalább két hónapig kizárólag szoptatták csecsemőjüket, ritkábban estek vissza betegségükbe a szülést követő egy évben, mint azok a nők, akik ezt nem tették. ,,Jól ismert, hogy terhesség alatt ritkábban romlik a szklerózis multiplexben szenvedő nők állapota, a szülést követően azonban nagy a visszaesés kockázata" — írják közleményükben a kutatók.

A szoptatás alatt nem ajánlják a szklerózis multiplex elleni gyógyszerek szedését, ezért a nők egy része inkább a szoptatásról mond le, hogy állapota ne romoljon tovább. A követéses vizsgálat megállapította, hogy a nem szoptató vagy két hónapnál rövidebb ideig szoptató nők 86 százalékánál, míg a szoptatóknak csak 36 százalékánál jelentkezett állapotromlás.

A szklerózis multiplex akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer a saját szervezet ellen támad, tévesen idegenként azonosítja és károsítja a sejteket. Az idegsejtek elveszítik a nyúlványaikat védő burkot, ezért az ingerület átadásába rendre hibák csúsznak. Ennek következtében egyre inkább romlik a páciens mozgása, koordinációja, de látása is károsodhat. A betegség — mely világszerte 2,5 millió embert érint — hullámokban jelentkezik, jobb és visszaeső időszakok válthatják egymást. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-25: Család - x:

A sokhasznú záporvirág — Puskás Attila

A fészkesvirágzatúakhoz (Compositae) tartozó záporvirág (nevezik napvirágnak is), tudományos nevén Gazania x splendens (az x utal hibrid voltára) azért sokhasznú, mert cserepes virágként, kerti vagy sziklanövényként, de vágott virágként is megfelel.
2009-06-25: Család - x:

Nem a modellek kellenek

Nem a modellalkatú és a Playboy középső oldalán szereplő nőkre vágynak a férfiak, hanem az átlagos méretekkel bírókra — állítják tudósok. A kutatók szerint a férfiak a 14-es, vagyis az európai méret szerint a 42-es ruhákat viselő hölgyeket részesítik előnyben a szupermodellek alkatával szemben — olvasható a The Daily Telegraph internetes kiadásában.