Traianus-palota romjai

2009. június 30., kedd, Magazin

Egy valószínűleg Traianus római császár számára épített palota alapjainak jól konzerválódott romjaira bukkantak régészek a nyugat-romániai Závoly településen.

A maradványokat tavasszal találták sírásók a Krassó-Szörény megyei település temetőjében. A sírásók egy idős asszony temetéséhez ásták a gödröt, amikor különös és értékesnek tűnő kövekbe ütköztek. Román tudósok szerint az utóbbi tíz év egyik legjelentősebb romániai régészeti felfedezéséről van szó. A palotát a Krisztus utáni 101. év őszén építhették Traianus számára, aki azt a 101―102-ben zajló első dák―római háború idején használhatta. Különös jelentőségét az adja, hogy a palotát a rómaiak még Dácia elfoglalása előtt építették, így az ,,építmény" tisztán őrzi a római hagyományokat. A tudósok elképzelhetőnek tartják további leletek felbukkanását is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-30: Magazin - x:

Meghalt Farrah Fawcett

Hosszú rákbetegség után 62 éves korában csütörtökön meghalt Farrah Fawcett amerikai színésznő.
2009-06-30: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Fizetés fémpénzben
Harminchárom zsáknyi apróban fizette ki egy cég tulajdonosa Vlagyivosztokban két elbocsátott fiatal lánynak az elmaradt szabadság után járó fizetésüket. A lányok sírtak-ríttak az elbocsátás miatt, de aztán magukhoz térve kérték az elmaradt szabadság után járó kárpótlást, Konszantyin Ljalikov igazgató azonban kijelentette, hogy egy vasat sem ad.