Iráni elnökválasztásAz Őrök Tanácsa szerint hiteles az eredmény

2009. július 1., szerda, Világfigyelő

Az iráni Őrök Tanácsa megerősítette a bő két héttel ezelőtti elnökválasztás vitatott eredményét, amely szerint Mahmúd Ahmadinezsád szerezte meg a győzelmet a voksolás első fordulójában — közölte az IRIB állami tévéadó.

A hat világi jogászból és hat vallásjogászból álló befolyásos testület titkára a belügyminiszternek továbbított levelében ismertette a tanács végső döntését, amelyben a testület kinyilvánítja, hogy helybenhagyja az elnökválasztás hiteles eredményét — közölte a tévécsatorna. Az Őrök Tanácsa a szavazatok részleges újraszámlálása után hozta meg határozatát.

A testület javasolta, hogy számolják újra a szavazatok véletlenül kiválasztott tíz százalékát. Az újraszámlálást azután rendelték el, hogy Ahmadinezsád győztessé nyilvánítása után erőszakos tiltakozó megmozdulások robbantak ki Iránban. Az 1979-es iszlám forradalom óta nem voltak ilyen széles körű utcai tüntetések Iránban.

Az állami televízió beszámolója szerint az ország huszonkét kerületében és tartományában számolták újra a voksokat. Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető, vesztes elnökjelölt elutasította ezt a kezdeményezést; továbbra is azt állítja, hogy a voksolás nem volt tisztességes, és követeli, hogy semmisítsék meg az eredményt. A mérsékelt politikus és a június 12-i elnökválasztáson vele együtt alulmaradt másik két jelölt összesen 646 panaszt nyújtott be a voksoláson tapasztalt szabálytalanságok miatt. Az Őrök Tanácsa azonban közölte, a panaszok zöme nem tekinthető a választójogi szabályok megsértésének, ezért — a tájékoztatás szerint a választási eljárás aprólékos, beható tanulmányozása után — elutasította azokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2009-07-01: Világfigyelő - x:

Továbbra is gyorsan terjed az új típusú influenza

Továbbra is gyorsan terjed az új típusú influenza: a világ 116 országában 70 893 fertőzöttet tartanak nyilván, a betegségnek eddig 311 halálos áldozata van — közölte legfrissebb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet.
2009-07-01: Világfigyelő - x:

Obama a legnépszerűbb politikus

Messze Barack Obama amerikai elnök a legnépszerűbb a világ vezető politikusai közül — derül ki a WorldPublicOpinion.org nevű amerikai nem kormányzati testület közvélemény-kutatásából.