Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

2009. július 14., kedd, Belföld
Áradások, földcsuszamlások, jégesők

Felhőszakadások, szélviharok, jégesők sújtották vasárnap Románia nagy részét, harmincöt megyében estig volt érvényben a sárga jelzésű riasztási fokozat. Több települést már elöntött a víz, nagyobb áradásokra is számítani lehet.

A hét végén szinte az ország egész területén hirtelen szakadt le az ,,esőfüggöny", megemelkedett a folyók és a kisebb patakok vízszintje. Több megyében már kiöntöttek medrükből a folyók, néhol a házak belsejében is vízben gázolnak a lakók. Földcsuszamlások is voltak, számos helyen akadozik a közlekedés. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó felügyelőség jelentése szerint tizenöt megye ötvenöt településén vannak gondok. A legsúlyosabb a helyzet Konstanca megyében, ahol már szombaton közel négyszáz háztáji gazdaság és a környező terület került víz alá. Konstanca városában több órán át tombolt a vihar, a tengervíz elárasztotta a part menti utakat, a környéken egy ideig a telefonvonalak sem működtek. Bukarestben százhetven gazdaságot, egy kórház és egy öregotthon földszintjét-alagsorát öntötte el a víz. Országszerte több száz család szigetelődött el, és csak Brassó megyében (Négyfaluban és Törcsváron) harminhét személyt kellett kitelepíteni veszélyessé vált lakásából; Botfaluban átszakadt a Barca-patak gátja, és elöntötte a földeket. Brassó és Szeben között egy pillér meglazulása miatt szünetel a vasúti forgalom (az ígéretek szerint pár napig tart a javítás), a transzfogarasi úton pedig a sok hordalék miatt csak egy sáv járható. Negyvenhárom turistát (belügyi) helikopterrel hoztak le a Negoiu menedékháztól, mert az odavezető út járhatatlanná rongálódott; a gépkocsik ott maradtak.

Crin Antonescu rendet ígér

Van erőnk megváltoztatni a hatalmat — ez a Nemzeti Liberális Párt elnökének államelnök-jelölti jelmondata. Crin Antonescu tegnap mutatta be programját, amelyben az államháztartás reformja mellett ütőképes gazdaságot, a polgár szolgálatában álló politikát és hatékony, gyors igazságszolgáltatást ígér. Rendet a társadalomban és esélyt mindenkinek — foglalta össze. Konkrétan tízszázalékos egységes adókulcsot és kedvezményeket az időben befizetőknek, tizenöt százalékos áfát, a társadalombiztosítási hozzájárulások közel ötvenszázalékos csökkentését, munkahelyek létrehozását az elmaradt vidékeken, az euró bevezetését említette. Mindehhez felelős és hozzáértő kormányra, parlamenti támogatásra, és néhány olyan gazdasági elv bevezetésére lenne szükség, ami pusztán a jóérzésen múlik — szögezte le. Mélyreható változásra van szükség az oktatásban is — jelentette ki —, de hiszek abban, hogy képesek vagyunk egy normális Romániát felépíteni.

Ridzi-ülésszak

Rendkívüli ülésszakra hívják július 27-én a képviselőházat — jelentette be tegnap Roberta Anastase házelnök. Ezen a napon két parlamenti vizsgálóbizottság jelentéseit kellene megvitatni, az egyik a Monica Iacob Ridzi ifjúsági- és sportminiszter elleni bűnvádi eljárás megindítására vonatkozó kérés, a másik Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfőnek a tengeri talapzatok fúrásával kapcsolatos Sterling-ügye.

Szexbotrány miatt lemondott

Lemondott Románia moldovai konzulja, miután egy olyan videofelvétel került nyilvánosságra, amelyen egy fiatal hölggyel szeretkezik. A külügyminisztérium tegnap megerősítette, hogy a múlt héten hazarendelte Ion Nuicát, aki ezt követően benyújtotta lemondását. A Curentul napilap tegnap fotókat, honlapján pedig videofelvételt tett közzé, amelyen Nuica állítólag a konzulátus egyik moldovai állampolgárságú alkalmazottjával látható intim helyzetben. Az újság feltételezése szerint a filmet a moldovai titkosszolgálat készítette, mégpedig politikai szándékkal. A határon túli románokkal való kapcsolatokért felelős bukaresti államtitkár meghívására éppen tegnap érkezett Romániába több moldovai civil szervezet vezetője. A két ország között fagyos a diplomáciai viszony azóta, hogy Kisinyov az áprilisi parlamenti választásokat követő moldovai utcai zavargások megszervezésével vádolta meg Bukarestet. Kisinyov kiutasította a Románia moldovai nagykövetét, saját romániai nagykövetét pedig visszahívta posztjáról. Moldovában július 29-én ismét parlamenti választásokat rendeznek, mivel az áprilisban megválasztott, kommunista többségű parlament nem tudott államfőt választani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-07-14: Belföld - x:

Hírsaláta

BEPANASZOLTÁK TŐKÉS LÁSZLÓT A SZIVOT-NÁL. Tőkés László a sajtó rendelkezésére bocsátott egy levelet, amelyet a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Tanács alelnökének, Virgiliu Leon Ţârăunak címzett egy vagy több ismeretlen személy.
2009-07-14: Világfigyelő - x:

Alakuló plenáris ülést tart az Európai Parlament

Vezető tisztségviselőinek megválasztásával megtartja alakuló plenáris ülését az Európai Parlament a héten Strasbourgban.