Mi, hol, mikor?

2009. július 16., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Zene

* Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban ma 19 órától a Vox Humana Kamarakórus és a budapesti Gyöngyvirág Kórus koncertezik.

* A sepsiszentgyörgyi dzsessztábor koncertjei: a táborban részt vevő diákok és tanárok ma 19 órától a színház kamaratermében, pénteken 18 órától az Erzsébet parkban a játszótéren lépnek fel.

* A kézdivásárhelyi kantai római katolikus templomban ma 18 órától a budapesti Gemma kamarakórus lép fel.

* Baróton, a Diákdomb előtti zöldövezetben szombaton 11 órától a nyolcvanéves orosházi fúvószenekar (Békés megye) mutatja be egyórás műsorát. Az ötventagú zenekar vezetője K. Tóth László karnagy (http://www.ofze.hu/). Rossz idő esetén a művelődési házban tartják a koncertet. Házigazda: a baróti Csala Kürtje Fúvósegyesület.

* Rétyen a hét végén a harmincéves Kováts András Fúvósegyesület szervezésében kerül sor a XVIII. Megyeközi Fúvóstalálkozóra. A következő együttesek lépnek fel: Hargita megyéből a Szentegyházi Fú­vósegylet, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a gyergyócsomafalvi Petres Ignác Ifjúsági Fúvószenekar, Brassó megyéből a Szász Fórum zenekara, Szatmár megyéből a Mezőfényi Ifjúsági Fúvószenekar, Maros megyéből a marosvásárhelyi Adventista B Gyülekezet Pro Musica Sacra Fúvószenekara, Magyarországról a tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar, a szentesi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar, az Orosházi Fúvószenekari Egyesület, megyénkből az Antos János Általános Iskola és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola Gyermekzenekara, a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert Fúvószenekar, a Kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának Fúvószenekara, az uzoni Atlantisz Ifjúsági Fúvószenekar és mazsorettcsoport. Pénteken: 18.30 órától Réty központjában felvonulnak a magyarországi zenekarok, utána a jubiláló zenekar történetét bemutató rövidfilm vetítésére kerül sor, majd fellép a Kováts András Fúvószenekar, beszédek, köszöntők hangzanak el.

* A VI. Bikfalvi Reneszánsz Zenei Napok negyedik hangversenyén a bukaresti Lyceum Consort (művészeti vezető Öllerer Ágnes), valamint a budapesti Gemma énekegyüttes (művészeti vezető Tóth Márton) műsorát hallgathatják szombaton 17 órától a református templomban.

Amatőr színjátszók találkozója

Illyefalván a várban mától vasárnapig zajlik a Kovászna megyei ifjúsági amatőr színjátszók találkozója. Ma 18 órától a kultúrotthonban a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad mutatja be Lázár Ervin Tulipán című eladását Molnár János rendezésében. Pénteken 17 órától a kökösi Kabala Amatőr Színjátszó Csoport a Játszmák, tükrök és szerepek című előadást mutatja be, szerző és rendező: Sánta Edit.

Kiállítás

Könczey Elemér legjobb karikatúráiból nyílik kiállítás ma 19 órakor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Mú­zeum Lovagtermében. A Fejadag című vándorkiállítás megnyitóján bemutatják az alkotó azonos című, 365 rajzot tartalmazó kötetét is. Házigazda Sántha Imre Géza, beszédet mond Sántha Attila, fellép Zsók Levente humorista.

Falunapok

Illyefalván az Illés-napok pénteki programja: 16 órától labdarúgó-mérkőzések a sportpályán, 17 órától a színjátszó tábor előadásai a kultúrotthonban, az Illés-napok ünnepélyes megnyitója a református vártemplomban, utána barokk hangverseny a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulói előadásában.

Ozsdolán, Vargyason, Dálnokon és Kézdimartonfalván szombaton és vasárnap tartják a faluünnepet (részletes program következő lapszámainkban).

Megjelent

a Székelyföld kulturális folyóirat júliusi száma. Farkas Árpád, Benő Attila, Tornai József és Ungvári László Zsolt versei mellett Sebestyén Mihály, Szakács István Péter és Vári Attila prózáját, Bertha Zoltán Erdélyi sorsképek a fordulatról című és Vincze Gábor a Magyar—román kapcsolatok 1989 első felében, a magyar diplomáciai iratok tükrében című tanulmányát olvashatják el. Sümegi György Kós Károly és Kecskemét meghiúsult együttműködéséről ír, Ráduly János egy rovásírásos csodatemplomba kalauzolja el az olvasót, Máthé Éva Kiss Levente képzőművésszel beszélgetett, Pécsi Györgyi Szilágyi István újra kiadott regényeit, elbeszéléseit recenzálja. A Fekete Vince szerkesztésében a Magvető Kiadónál megjelent Hosszú­fény — Határon túli magyar írók antológiáját Fekete J. József és Pieldner Judit méltatja. A Szemlében Cseke Péter és Tötszegi Tekla köteteiről ismertető jelenik meg.

Röviden

Szabadtéri aerobik. Az Ida Aerobic pénteken 19 órától díjmentes szabadtéri aerobikórákat tart a sepsiszentgyörgyi Kisstadionban. Bárki csatlakozhat, akinek mozgásra támad kedve.

Lovastábor. A nomád lovastábor harmadik hete kezdődik vasárnap a Vargyas-szoros északi végében. jelentkezni a 0743 987 405-ös és a 0367 408 560-as telefonon.

Fogadóóra. Albert Álmos szenátor pénteken 11 órától erdővidéki irodájában (Barót, bányairoda, 3-as szoba) tart fogadóórát. Kérik az érdeklődőket, előre jelezzék részvételi szándékukat személyesen vagy a 0267 377 773-as, 0743 031 140-es telefonon.

E-lomtalanítás. Ma Szentivánlaborfalván, Sepsimagyaróson, Uzonfüzesben gyűjtik a háztartásokban fölöslegessé vált készülékeket (pl. televíziókészülék, rádió, hűtőszekrény stb.). A meghirdetett napon kihelyezhetik a hulladékgyűjtő konténer mellé, ahonnan a Tega gépjárműve elszállítja.

Áramszünet. Ma 8—16 óráig Árkoson, ma és pénteken 9—14 óráig Dobollón, Dobollópatakon, Bélmezőn és Márkoson, 8—15 óráig Nagyajtán, Bölönben, Bölönpatakon, 8—15 óráig Kézdimartonfalván szünetel az áramszolgáltatás.

Közlekedés

Közúti baleset. Kedden este fél hétkor a 14-es községi úton, Kommandó határában G. Géza (59) kovásznai lakos járművével sáncba borult. A balesetben három, 30 és 59 év közötti, a kocsiban utazó nő könnyebben megsérült. Az áldozatokat a kovásznai kórházban ellátták, nem volt szükséges befektetésük. A járművezető nem volt ittas, de vért vettek tőle ennek igazolására. A baleset körülményeit vizsgálják.

Lopott autót találtak. Kedden délután fél hat körül a kézdivásárhelyi közlekedésrendészek felfigyeltek egy személygépkocsira, amelyet a nyilvántartás szerint 2008. október 21-én Bukarestben elloptak. A kormánynál H. Anghel (36) tecuci-i (Galac megye) lakos ült, aki azt nyilatkozta, hogy a kocsit egy bukaresti lakostól kapta kölcsön, nem tudta, hogy lopott. A járművet az ügy tisztázásáig lefoglalták. (Rendőrségi tájékoztató)

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy eladási igazgató (felsőfokú végzettség — ff.), építőmérnök polgári építkezésre, környezetvédelmi mérnök, menedzsment szakos közgazdász, közgazdász, pszichopedagógus, kereskedelmi ügynök (középfokú végzettség — kf.), kereskedelmi tisztviselő (kf.), raktárnok (kf.), turisztikai ügynök (kf.), szakács (szakképzett — szk.), szárnyasgondozó, fűtésrendszer- és gázvezeték-szerelő (szk.), fürdőszoba-berendezés és gázvezeték-szerelő (szk.), hegesztő (szk.), gépész (szk.), karbantartó villanyszerelő (szk.), csontozó-húsdaraboló (szk.), pék (szk.), mészáros (szk.), fűtő (szk., ISCIR-engedéllyel), operátor számvezérlésű gépre (kf.), takarító, két-két mérnök (CFDP), adatkezelő operátor (kf.), TIR-sofőr (szk.), három-három banki tanácsadó (felső- v. középfokú végzettség), báros, ipari konfekciós operátor (szk.), négy eladási ügynök (kf.), öt általános orvosasszisztens (technikum), hat elárusító (szk.), kilenc szakképzetlen munkás, tíz biztosítási tanácsadó (kf.), huszonegy egyetemes asztalos (szk.).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-07-15: Közélet - x:

Újrafestette a betűket a régi sírköveken

A kézdimárkosfalvi falunapok alkalmával a temetőben is megfordultunk. Nagy meglepetésünkre a régi sírkövek egy részét valaki lepucolta a mohától, és újrafestette a betűket. Felvételünkön a felújított Bodola-sír látható.
2009-07-16: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, nagymama, anyós, testvér, rokon és jó szomszéd, a sepsiszentgyörgyi
ZAY DEZSŐNÉ
CZINTOS MÁRIA MAGDOLNA
életének 52. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2009. július 17-én, pénteken 16 órakor lesz a közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
3291