Az önzés szólama - Jártó Kocsis Edit

2009. július 23., csütörtök, Család

Törődj magaddal! — Egyre többször találom magam szembe ezzel a tömör, de sokatmondó felszólítással, különösen reklámszövegekben. Persze úgy értik, hogy törődj a külsőddel, hiszen megérdemled, hogy szép légy.

Ez rendben is lenne, ha néha legalább az is elhangzana, hogy törődj a belsőddel, s törődj a melletted élővel. Valahogy úgy kezdett alakulni a helyzet, mint amikor minden második reklám a cigarettázás örömeiről szólt, hogy aztán amikor majdmindenik tinédzser már fújta a füstöt, kiderüljön a reklámokból, feliratokból is, hogy káros az egészségre.

Gyakran meglep minket, hogy eltűntek az összetartó kisközösségek, mindenki csak a maga érdekét követi, önző lett. Tulajdonképpen nem tett egyebet, csak követte az idők szavát, azaz csak magával törődött. Persze, nagyobb sikereket tudhat magáénak, ha kitúrja a mellette levőt, ha mindent magának harácsol, nem kell osztoznia senkivel. Minden energiáját saját személyére fordíthatja, csak a szűk családjával osztja meg, amije van, de az is lehetőleg csak anyagi vonatkozású. Idejéből már nem szentel sokat a családtagokra sem, hiszen akkor nem marad annyi a saját kényelmére, pihenésére, alakformálására.

Persze, ennek a modern emberfajtának is szüksége van néha társaságra, de ilyenkor ,,beszerzi" ezt a szolgáltatást is. Elmegy a klubjába, a saját kasztjához, ahol engedhet az ösztöneiben még fellelhető önzetlenségnek is, hiszen egyenrangúak közt van.

Tulajdonképpen mindenkinek szüksége van közönségre, hiszen ellenkező esetben nincs, aki megcsodálja az újabb szuperautót, a keményen megfizetett síleckék eredményét, a legújabb külföldi útról készült videofelvételt. Ebben a társas életben mindenki csodálja a másikat, hogy cserébe ő is beseperhesse a hasonló elismerést. Itt mindenki magával törődik, így nem csoda, ha hamar kiküszöbölődik az, aki nem idevaló.

Ez a fajta szemléletmód egyre nagyobb teret hódít, csak a vagyoni kategóriák nem egyformák, a szabályok hasonlóak. A kölcsönös csodálat megerősíti az önbizalmat, de persze a versengési vágyat is. Így egyre több a kötelék és egyre több a visszaigazolás a csoporton belül, hogy jó úton haladnak. A sikeresség és önzés fogalma egybemosódik, és már csak a sikeres él tovább a köztudatban. A baj csak akkor kezdődik, ha vagyonvesztés, egészségkárosodás, a befolyásos kapcsolattartó kegyvesztése miatt megváltozik az alaphelyzet. Ilyenkor már fáj a részvéthiány, a mások önzése, időszerűnek tűnik a szemléletváltás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-23: Élő múlt - x:

A Joósok kisborosnyói összejövetele (Újabb háromszéki família világtalálkozója) - Sylvester Lajos

Dr. Joós Lajossal, a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem klinikai főorvosával év elején hozott össze a sors, aki döbbenetes dolgokat mondott kisborosnyói felmenői történetéről.
2009-07-23: Család - x:

Nem elég határozottak a szülők (Túlsúlyos gyerekek)

A szülők egy részének nincs elég önbizalma, hogy életbe léptessen és fenntartson olyan változásokat gyereke életvitelében, amelyek csökkentenék az elhízás kockázatát — állapították meg a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatói tanulmányukban. Azt is megfigyelték azonban, hogy az orvosok és védőnők érdeklődése segítheti az effajta önbizalom erősödését.