Leonardo Atlanticus-kódexe

2009. július 29., szerda, Magazin

A Codex Atlanticus alapján készített önjáró kocsi

Milánóban tárják elsőként a nagyközönség elé Leonardo da Vinci híres vázlatfüzetét. A Codex Atlanticust szeptember 10-től állítják ki több részletben 2015-ig. A kódex a mestergépekről és anatómiai felfedezésekről készített több mint ezer rajzot és a hozzá fűzött szövegeket tartalmazza.

Az 1119 oldalas kódexet összesen huszonnégy tárlaton mutatják be, amelyek három hónapig tartanak. Egy-egy kiállításon mintegy félszáz oldal lesz látható. A rendezvény 2015-ben a milánói világkiállítás alkalmával éri el csúcspontját, amikor más európai múzeumokból származó Leonardo-művekkel is kiegészítik a tárlatot.

A Codex Atlanticus 1478 és 1518 között készült, és összesen tizenkét kötetből áll, amelyek mérete atlaszokra emlékeztet. Jelenleg a milánói Ambrosiana Könyvtárban őrzik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-29: Magazin - x:

Gyapjúpulóverrel lett befutó

Az 55 esztendős, hófehér hajú és szakállú David Douglas 139 hasonmást utasított maga mögé a hét végi versenyen, amelyet a Nobel-díjas író egykori kedvenc törzskocsmájában, a Key West-i Sloppy Joe’s Barban rendeztek meg.
2009-07-29: Magazin - x:

Nyomtatható elem

Nyomdai technológiával gyártható vékony elemeket fejlesztettek ki német mérnökök elsősorban kis energiaigényű, eldobható eszközök számára.