JegyzetA szigorúan ­ellenőrzött egyház — Puskás Attila

2009. augusztus 1., szombat, Élő múlt

Felkavaró élmény volt elolvasni ezt a frissen megjelent könyvet, Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium I. kötetét, amelyet a Partium Könyvkiadó jelentetett meg, és amelyet az idei Tusványoson mutatott be a szerző.

Ha közel húsz éve sürgettük már a múltunk feltárását és ,,tisztába tevését" (már, ha lehet a lelkiismeretlenséget ,,tisztába tenni"!), akkor most bárki kezébe veheti ezt a vaskos könyvet, amelyet bizonyára — ha érdekeltek le nem állítják — követ majd a II. és többedik kötet, a szégyenkrónikánkat, egyelőre főleg a protestáns egyház partiumi és a teológia ,,szomorú jelentését". Reméljük, hogy más egyházak és a civil szféra is követi a példát. Legyen hozzá bátorságunk!

Molnár János szintúgy lelkésze egyházának, mint azok — a könyv jellege és mondanivalója szempontjából ezen van a hangsúly — áruló, besúgó papjai, akik nem csupán a jobb anyagi helyzetért, esperességért vagy csupán a fennmaradásért lettek a szekuritáté (horribile dictu!) akár fizetett, judáspénzű árulói, hanem buzgó lelkesedésből is. Ha Papp László, fedőnevén Păun, püspökként az ismert módon leszerepelt, és fiához szökött még idejében Franciaországba, már nem is csodálkozunk azon neves és köztiszteletben álló professzorokon, akik saját diákjaikat adták ki! Csak példaként: Rapp Károly evangélikus teológiai tanár ,,Enyedi Zoltán", Gálfy Zoltán teológiai tanár ,,Bibliotecarul", Kozma Tibor teológiai professzor ,,Dombi Lajos" néven jelent, Izsák Vilmos unitárius teológiai tanár az ,,Incze Walter" nevet viseli a szeku számára, és így tovább. Ezek után egy esperes, aki ,,Zsolt", a mienk, már igazán csak ,,hab a tortán".

A szeku gyakorlata az volt, hogy a hívek bizalma és vallásos elhivatottsága az ,,állambiztonság" javát, és ne a krisztusi ,,szeretetközösséget" szolgálja. Ezért kértek és kaptak tanácsot a beszervezendőkről tanároktól, esperesektől, a pénzesebb ,,kenyérhez" jutni akaró lelkészektől afelől, hogy ki közelíthető meg eredményesen. Természetesen, nem habozott a szekuritáté, mely a könyv tanúsága szerint a vallásügyi megyei megbízotton keresztül, de közvetlenül is, zsarolhatta, kecsegtethette jobb állással, külföldi utazással, sőt, pénzzel is azt a lelkészt, akit először tanulmányoztak, ,,körülszaglásztak", megismerték gyengéit, majd mindezek birtokában kísértették meg, többnyire (de nem minden esetben!) eredményesen.

A könyv a jó áttekinthetőségre törekszik, ezért a fejezetek így oszlanak: megfigyeltek, megfigyelők, megfigyeltből megfigyelő vagy fordítva. A hitelességet 75 melléklet támasztja alá: számos kötelezvényt (,,angajament"), jelentést, a beszervezés módszerét, pénzátvételi nyugtát, jelentéslajstromot közöl az eredeti másolatában.

Nem örömmel, hanem szomorúan tettem le a könyvet. De azt is tudom: nincs más lehetőségünk, mint legyőzni a hazugságot, a testet-lelket megnyomorító nacionálkommunizmus ránk ragadt bűneit feltárni. Talán még nincs minden veszve...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2009-08-01: Élő múlt - x:

Zendülés a Szent Anna-tónál — Bedő Zoltán

A Szent Anna-tó újra csendes
Huszonnyolc esztendővel ezelőtt a Szent Anna-tónál váratlan események játszódtak le. Hírük bombaként robbant a román hatalom berkeiben, de alaposan felkavarta az erdélyi és magyarországi társadalmi élet poshadt vizét is. Mi történt valójában? Néhány magyar diák, alaposan elemezvén nemzete tragikus helyzetét, súlyos következtetésekre jutott. Rádöbbentek, hogy a bizonytalan jelenből fakadó kilátástalan jövő a teljes nemzeti megsemmisülés lehetőségét hordozza magában.
2009-08-01: Világfigyelő - x:

A nyelvtörvény miatt elfajul a szlovák—magyar viszony

A szlovák nyelvtörvény miatt kezd elfajulni a régi keletű viszály Szlovákia és Magyarország között — írta tegnap megjelent kiadásában a The Economist. A tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat szerint a magyar ajkú szlovákiai lakosság az anyanyelv használati joga elleni közvetlen támadásnak tartja a törvényt, csakúgy, mint a szomszédos Magyarország politikusai.