Amerika Hangja, Kóréh Ferenc beszél New Yorkból 1973. június 12.Erdélyi magyar írók Amerikában

2009. augusztus 8., szombat, Emlékezet

A New York-i Könyvesház

A romániai magyar írók csoportja — köztük Sütő András, Kányádi Sándor, Farkas Árpád, Domokos Géza — hazautazott Amerikából tele reményekkel, hiszen a földkerekség egy ismeretlen világa tárult ki előttük. Biztosan nem láttak belőle eleget, amennyit szerettek volna, hiszen alig volt idejük szemlélődésre, úgyszólván mindig úton voltak, a keleti partok után nekivágtak északnyugatnak, a Nagy Tavak mellékének, előadást tartottak a magyarlakta városokban, megnézték a Niagara-vízesést, aztán gépkocsi rohant velük tovább Kanadába, majd újból visszafordultak New York felé; külön állomás volt Washington, majd egy nagy kanyarral — repülőgépen — jutottak el Floridába.

Az erdélyi magyar írók sok élménnyel gazdagodtak; de a találkozás velük felejthetetlen élmény volt az amerikai magyaroknak is. Voltak köztük sokan, akik ismerték már műveiket; és aztán mások, akik csak most vették meg könyveiket, most tekintettek bele először az új erdélyi magyar irodalomba, és talán ezeknek az utóbbiaknak volt nagyobb az örömük: az írót és a művet egyszerre kapták. Az előadások után a közönség nem akart szétoszolni, kérdéseket tettek fel nyilvánosan, vagy csak úgy, baráti beszélgetések során. Az erdélyi magyar írók őszintesége, nyíltsága megnyerte a hallgatóság minden tagját. Szeretném külön is aláhúzni, hogy ilyen túláradó szeretetben az amerikai magyarság még nem részesített semmiféle más óhazából érkezett írócsoportot vagy egyént, talán a magyarországi Csoóri Sándort és Kósa Ferencet kivéve, akik nemrégiben jártak itt, és útjuk során érezhették Magyar Amerika melegét.

Magyar Amerika! Miután visszajöttek Clevelandből, Chicagóból és Kanadából, Kányádi Sándor elgondolkozva jegyezte meg: — Otthon mindig azt hittem, ez a kifejezés, ,,Magyar Amerika", amolyan nagyzolás. Most tudom, hogy valóság. Tanú vagyok rá.

Az erdélyi magyar írók szerényen jártak-keltek Magyar Amerikában, nem próbáltak külön színes tollakat aggatni magukra, teszem fel azzal, hogy még meg nem jelent műveket húzzanak ki a zsebükből a közönség esetleges nagyobb lelkesedése okából. Könyv alakban már megjelent műveikből olvastak fel. Az előadásokat rendszerint Domokos Géza, a Kriterion nemzetiségi kiadóvállalat igazgatója nyitotta meg, és adott kerek ismertetést az elmúlt évek könyvterméséről. Ebből tudtuk meg, hogy az elmúlt négy év során csak a Kriterion kiadásában 737 mű jelent meg, nemcsak magyar, hanem német, szerb, ukrán és jiddis könyvek is; aztán ezekből fordítások is románul — összesen majdnem négymillió példányszámban.

Sütő András Anyám könnyű álmot ígér és Rigó és apostol című műveiből olvasott fel, Kányádi Sándor Fától fáig kötetéből, Farkas Árpád pedig Jegenyekör című kötetéből olvasott fel verseket.

A romániai írók útját dr. Püski Sándor, a Magyar Book könyvterjesztő vállalat vezetője egyengette és szervezte, nem kis nehézségek árán a nagy távolságok miatt. Püski reménykedik, hogy az ötágú síp északi és déli részlege is megszólal Amerikában; tehát a csehszlovákiai és jugoszláviai magyar írók is eljöhetnek ide.

Még valamit szeretnék itt megjegyezni: a romániai magyar írók ittléte során majdnem ötezer dollár értékben vásárolt könyvet a közönség. Ami azt mutatja, személyes jelenlétükkel az erdélyi írók jelentékeny könyvpiacot teremtettek Ameriká­ban, és ez már csak növekedhet. A kérdéseket soha megkerülni nem akaró nyíltságukkal, őszinteségükkel sok barátot szereztek. A kezdet nehézségei ellenére az erdélyi magyar írók amerikai körútja szép siker volt. Szilárd alapot teremtettek ahhoz, hogy folytatása legyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-08-08: Emlékezet - x:

Könyves sors — magyar sors — Sylvester Lajos

A Krisztina körúti Könyvesház
Püski Sándor, a Kárpát-medencei és a nyugati szórványmagyarság egészére figyelő könyvkiadó és könyvterjesztő, a magyar szellemi élet népi-nemzeti értékeit minden időkben, rendszer- és impériumváltásoktól függetlenül támogató, a ,,könyves sorsot" a ,,magyar sorssal" együtt megélő és ezt alakító polihisztor, a magyar szellemi élet Nestora. Az alább közölt szöveg részlet e sorok írójának a Magyarok Észak-Amerikában című könyvének kéziratából.
2009-08-08: Emlékezet - x:

Farkas Árpád levele

Kedves Ilus néni és Sándor bácsi! Sepsiszentgyörgy, 1973. jún. 20.
Szerencsésen hazaérkeztünk, bizonyára már tudják: minden különösebb megrázkódás nélkül vészeltük át Bahamát is. Európában a vissza-út swima volt. Bécsben időztünk két napot. Ott öröm- és gyászhír ért. Távollétem alatt apósomat autószerencsétlenség érte, belehalt. Született egy 4,20 kg-os lányom. Egyébként minden rendben, amennyiben rendnek lehet ugyan nevezni ezt a felforgatott családi állapotot.