MementóKálnoki Bedő Albert - Kisgyörgy Zoltán

2009. augusztus 26., szerda, Magazin

Százhetven évvel ezelőtt született Sepsikőröspatakon. A magyar erdőtörvény egyik jeles megalkotója volt, főerdőtanácsos, szakíró és országgyűlési képviselő, az MTA tagja (1880).

A szülőfalu iskolájából került a kolozsvári unitáriusok gimnáziumába, majd a selmecbányai erdészeti akadémia hallgatója lett. Előbb munkatársa, majd szerkesztője volt az Erdészeti Lapoknak. Részt vett az 1879-es magyar erdőtörvény kidolgozásában. Magyarország erdőségei című munkája 1882-ben jelent meg. 1918. október 20-án hunyt el. Hamvait — kívánsága szerint — édesapja mellé, a kálnoki unitárius temetőbe helyezték el. Síremléke ma is áll. Mint unitárius jótevőt a kolozsvári egyetem tiszteletbeli doktorává avatta. 1957-ben Bedő Albert-emlékérmet készítettek, s azóta is azzal tüntetik ki a tudományos munkában sikereket elérő magyar erdészeti dolgozókat. A Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem előcsarnokában áll Bedő mellszobra, udvarán emlékkopja és három Bedő-emléktölgy látható. Kálnokon utcanév őrzi emlékét, nevét felvette a falu I—IV. osztályos iskolája, melynek falán portré-domborműve is látható (E. Lakatos Aranka alkotása, 2006). A kis intézmény udvarán Bedő Albert-emléktölgyet ápolnak a gyerekek. Mellszobrát — Stróbl Alajos eredeti szobrának másolatát — a falu főterén helyezték el. Állíttatta az ásotthalmi középiskola és az ottani Bedő-alapítvány 2007-ben. Sepsikőröspatak önkormányzata és a kálnoki történelmi egyházak Bedő-emlékszoba létesítését is tervezik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Hitelmérleg
A nem kormányzati hitelállomány ugyan enyhén csökkent júliusban az egy hónappal korábbi adathoz képest (összességében ez a mutató 197,9 milliárd lej), ám a hitelek mértéke az egy évvel korábbi adatokhoz képest növekedést mutatott — áll a jegybank jelentésében. Ez valós értékben 5,4 százalékos valutahitel-növekedést jelent, a lejes hitelek mértéke azonban reál értékben 7,2 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor.
2009-08-26: Magazin - x:

Egymást mustrálják a faluban

Még soha nem voltak ennyire ,,figyelmesek" egymás iránt a lakosok, mint szombat óta abban az olasz faluban, amelyben a rekordnyereményű lottószelvényt vették: mindenki gyanakodva méreget mindenkit, vajon melyikük lett álomgazdag.