Ignácz Rózsa századik születésnapja és halálának harmincadik évfordulója

2009. szeptember 5., szombat, Emlékezet

Életének nagyobb részét Magyarorszá­gon élte, ahol színésznőként kezdte pályafutását. 1931-ben végezte a Színiakadémiát Budapesten, ezt követően 1939-ig a budapesti Nemzeti Színház tagja. Ezután 1940-ig a budapesti Színházi Magazin párizsi tudósítója.

Történeteit elmesélte elbűvölt hallgatóinak, helyesebben inkább eljátszotta. Majd erdélyi rokonai biztatására kezdett el írni — ebben jelentős szerepe volt nagyanyjának, Makkai Domokosné Bitay Lilinek, de később Tamási Áronnak is. Jó néhányszor közölte egy-egy darab szerzőjével, lett légyen az maga Tamási, avagy későbbi igaz jó barátja, a Homoróddarócon született Török Sándor, hogy ezt vagy azt a részt nem úgy mondaná, ha ő írta volna a darabot. „Akkor írd meg te!" — felelte Tamási Áron egy cinikus, felindult pillanatában, és ő neki is veselkedett a színdarabírásnak.

Ezer hold pipacs lett a címe a darabnak. A két főszereplő Ajtay Andor és Bajor Gizi volt, bemutatták Budapesten 1933 őszén. Saját elbeszélése szerint az első felvonás kitűnőre sikerült, a második gyengébbre, a harmadik felvonás vontatottan haladt, és a negyedik végén már igen gyéren hullott a taps.

Az Ezer hold pipacs bukását letargikus szünet követte, majd rájött, hogy éppen színészi múltja miatt nem a színdarab lesz az ő műfaja, hanem a regény. (A színészi látásmód ugyanakkor végig meg fog maradni regényeiben, főleg a realisztikus, sokszor tájbeszédet jelző dialógusokban. Ezt ő maga is megírta Ikerpályáimon című művészi önéletírásában.)

Első regénye, az 1937-ben megjelent Anyanyelve magyar (Dante Kiadó, Budapest) tizenhat kiadást ért meg, s megjelent ifjúsági regény formájában is (1925-ben még Benedek Elek közölte). Váratlan sikerét annak köszönhette, hogy valami váratlanul újat hozott az Erdély elvesztésének trianoni fájdalom-irodalmába. Nem sírt, nem jajgatott, nem kiabálta, hogy „mindent vissza!", ellenben reálisan ábrázolta a magyarok életét Kolozsvárott a román uralom alatt. „Ha kell, elmegyek munkásnőnek... de itt maradok" — mondja a regény hősnője a kötet végén. „Emberek élnek itt is, ott is..." Hovatovább egy kis zsidó lányt azért vernek meg a vasgárdisták, mert magyarul beszél. Rózsa, aki Magyarországot „második hazájának" tekintette, és mindvégig erdélyi maradt. „Kéthazájú embernek hontalanságával hánykolódom Erdély s Magyarország közt." A regényt lefordították olasz nyelvre Una della minoranza címmel, s mire négy újabb erdélyi tárgyú kötete, a Született Moldovában, a Rézpénz, a Keleti magyarok nyomában és a Levelek Erdélyből megjelent, ettől kezdve helye biztosítva volt a magyar irodalomban.

Még 1943—44-ben írta meg az Urak, úrfiak című regényt, mely a magyar könyvkiadás államosítása előtt éppen hogy megjelenhetett 1947-ben. A Fővárosi Kiadó jelentette meg a Mámoros malom című kisregénnyel együtt, mely a somogyvámosi cigányság életéről szól a második világháború utáni években. A név című novella, mely új, lélektani-realista hangját mutatja be, a Mámoros malommal egybekötve jelent meg, és így majdnem teljesen elsikkadt.

Igazi író nem tudja abbahagyni az írást és a társadalombírálatot. Rózsa is ezt tette Ünnepi férfiú és A vádlott című hallgató „fiókregényeiben". Mindkettő halált megvető hadüzenet Sztálinnak — egy nő részéről. Kodolányi János így jellemezte az írónőt az Ünnepi férfiú Szent László-regény megjelenésekor: „Több, mint erdélyi, több, mint magyar, több, mint református, több, mint asszony, mint anya és feleség. A teljes ember jelent meg, és ezt a teljes emberséget kell megtartania, fejlesztenie." A könyvet nem a szórakozni vágyó nagyközönségnek írta. Megérté­sé­hez alapos felkészültség kell. Szent László alakját keresi a múltban, a jelenben s a jövőben, interjúk formájában. Leírja, hogy egy nőt hogyan erőszakolnak meg az oroszok, amiről az jut eszébe, hogy Szent László lovagi törvényt hozott a 13. században úton járó nők védelmére. Különféle műfajok keverednek a kötetben a posztmodernen is túltevő merészséggel.

Ugyanez játszódott le a Torockói gyász esetében is, mely — annak ellenére, hogy „tizennégy éven felülieknek" ajánlották a Móra Kiadó által szerkesztett hátsó címlapon — négyszer is elkelt, méghozzá mindegyik esetben harmincezres példányszámban. A felnőttek, akik ebben a műben még inkább 1956 allegóriáját látták, cinikus mosollyal, vállat rándítva mondogatták: „Elmúltam tizennégy, olvashatom..."

Ugyanezt az allegorikus ellenállási vonalat követi az Orsika című, a török hódoltság korában játszódó regény, melyben egy janicsár megtudja, hogy ő magyar, és visszatér népéhez. Ahogy a Kádár-rendszer egyre „puhult", Ignácz Rózsának is egyre tágabb teret adtak a publikálásra. Már halott volt az 1979-es autóbusz-szerencsétlenség következté­ben, amikor megjelent a Hazájából kirekesztve című, Mikes Kelemenről szóló igen érdekes írás, melyben az az ifjúsá­ginak éppen nem nevezhető „irodalom", hogy a képzeletbeli nagynéni válaszol Mikes Kelemennek, mint ahogy a Torockói gyászban is az a csöppet sem ifjúsági szinten írott befejező rész, melyben Rabutin generális beszámol nagynénjének, az „irodalmi szalont" feltalált Madame de Sé­vignének a „helybeli vademberek furcsa szokásairól".

Volt Ignácz Rózsának egy alapvető mondása, ami a sírjára is felkerült: „Kit miben elhívott az Úr, abban legyen hű." Ő úgy érezte, hogy a magyar néphez tartozik, bárhol is lakjanak, s bármily állami fennhatóság alatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-09-05: Emlékezet - x:

A kéthazájú ember (Ignácz Rózsa századik születésnapja és halálának harmincadik évfordulója) - Józsa Miklós, Szabadság

Száz évvel ezelőtt, 1909. január 25-én született Kovásznán és 30 éve, 1979. szeptember 24-én halt meg Budapesten Ignácz Rózsa írónő, aki életének nagyobb részét Magyarországon élte, de írásainak legjelentősebb darabjai szülőföldjéhez, Erdélyhez, a moldvai és a bukovinai csángók világához kötődnek. ,,Kéthazájú embernek hontalanságával hánykolódom Erdély s Magyarország közt" — vallja egyik írásában.
2009-09-05: Emlékezet - x:

Ignácz Rózsa hűsége (Ignácz Rózsa századik születésnapja és halálának harmincadik évfordulója)

Száz esztendeje született és harminc éve halt meg baleset miatt Ignácz Rózsa. Tehetséges és szép nő volt. Ünnepelt színésznő, Bajor Gizi barátja, méltó társa Jávor Pálnak és Kiss Manyinak. Kislány korától ír, első novellája a Cimborában jelenik meg, és Dsida Jenőhöz hasonlóan Benedek apó biztatja szárnypróbálkozásait.