Legyetek önmagatok lámpásai — Jókai Anna

2009. szeptember 8., kedd, Emlékezet
(Ignácz Rózsa sorsa)

Ignácz Rózsa a II. világháború előtt és alatt a magyar nemzet egyik legolvasottabb, szeretett írója volt. Hozta az erdélyi havasok tisztaságát; egyaránt érezte a felelősséget hazája és a protokoll-Istenkép helyett az élő Isten ügyéért.

A mitikus, transzcendens irodalom később szintén agyonhallgatott képviselője, Kodolányi János is tisztelte, nagyra értékelte törekvéseit. A kommunista hatalom azonban nem tűrte az egyéniséget — ha nem is küldte börtönbe, de az irodalmi életből, a köztudatból száműzte Ignácz Rózsát. A balatoni táj fogadta be, s a magány ölelte körül. Nem csak őt sújtotta igazságtalanság — számos jelentős író (pl. Herczeg Ferenc) tűnt el a süllyesztőben. De Ignácz Rózsa akkor is írt. Kopogott az írógépe, felfelé szállt a kis ház kéményének füstje. Megküzdött balsorsával. Írt Szent László­ról, alakját mítosszá emelve. Megszületett A vádlott, ez a kiváló lélektani, társadalomelemző regény.

Micsoda erő kellett ahhoz, hogy a teljes elhallgattatásban se pusztuljon el benne az író, micsoda szellemi biztonságérzet, hogy tovább haladjon a felismert belső úton... Talán a legnehezebb művészi sors a ragyogásból hirtelen sötétségbe zuhanni! Ahhoz is volt bátorsága ennek a kivételesen erős asszonynak, hogy egyetlen fiát, Makkai Ádámot elengedje maga mellől Amerikába: legalább neki legyen módja tehetségét kibontakoztatni. Makkai Ádám — a hű fiú — nagyívű pályáját be is futotta. Nyelvészprofesszor, költő, esszéista, ,,sikeres" ember, aki azonban a hazáját soha nem felejtette el. Voltaképpen, amikor Ignácz Rózsa centenáriumát ünnepeljük, egyúttal az utódban rejlő folytatásnak is örvendezhetünk.

,,Legyetek önmagatok lámpásai" — hirdette Buddha. ,,Én vagyok a világ világossága" — Krisztus kinyilatkozta, mintegy a régi tanítást betetőzve. Ignácz Rózsa — Erdély szép szolgálóleánya — önfényét alázatosan az örök fénybe helyezte.

Nem halt meg — csak levetette a fizikaiságot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-08: Emlékezet - x:

Ignácz Rózsa szellemének idézése — Gyila Sándor

,,Ignácz Rózsa nem halt meg, csak levetette a fizikaiságot."
(Jókai Anna)
Ignácz Rózsa születésének századik, közúti balesetből bekövetkezett halálának harmincadik évfordulóján a kovásznai Őszi sokadalom alkalmával megszervezett háromnapos rendezvénysorozat oly gazdaggá és színvonalassá sikerült, hogy a tudósítás műfajának pontos, ténykövető igyekezete magatehetetlennek bizonyul az információhalmaz előtt. Már csak azok nevének felsorolása, akik koszorút helyeztek el Rózsa Nénénk mellszobra előtt, számottevő teret kívánna. Kötetre elegendő szónoklatokról, a tudományos szimpóziumon elhangzott értekezésekről, hozzászólásokról, szünetben folytatott véleménycserékről, a városi kultúrház termében zajló diákelőadásokról vagy a vasárnapi, a belvárosi református templomban bemutatott istentiszteletről ― melyen Ignácz Rózsa rokona, nt. Makkai Lilla lelkipásztor hirdette az igét ― már nem is beszélve. Ezek felsorolása helyett inkább arra összpontosít a krónika: kinek is a sikere ennek az ünnepnek a sikertörténete?
2009-09-08: Emlékezet - x:

Az ébresztő szép asszony — Czegő Zoltán

Lerozsdált évtizedek mélyéről talál a jól eldobott kő mellkason. Fájjon, hagyom: ,,Temetni, azt nagyon megtanultunk."