Nem avatkozhat be

2009. szeptember 15., kedd, Világfigyelő

Az Európai Uniónak nincs olyan jogköre, hogy beavatkozhatna a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán kialakult szlovák—magyar vitába — jelentette ki szlovák tájékoztatás szerint Leonard Orban, a nyelvi sokszínűségért felelős román EU-biztos tegnap Brüsszelben azt követően, hogy találkozott a szlovák külügyminiszterrel.

A szlovák nyelvtörvény nincs ellentétben az európai jogrenddel, de végrehajtásakor problémák adódhatnak, ezért nagyon óvatosan kell eljárni — tolmácsolta a biztos álláspontját közleményben a szlovák külügyminisztérium. Orban megjegyezte: az európai többnyelvűségi politika egyik alaptétele, hogy a kisebbségeknek ismerniük kell az államnyelvet.

Miroslav Lajcák biztosította Orbant, hogy Pozsony felelősen járt el, és a jövőben is felelősen fog eljárni a törvény alkalmazásakor, összhangban Knut Vollebaeknek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának ajánlásaival. Meggyőződé­sem, hogy Szlovákia és Magyarország már annyira fejlett tagja az EU-nak, hogy a törvény miatt keletkezett vitát képes korrekt, szomszédokhoz illő párbeszéd keretében is megoldani, anélkül, hogy megterhelné vele az európai, illetve a nemzetközi intézményeket — állapította meg Lajcák. A minisztérium szerint Lajcák megpróbálta meggyőzni Orbant arról, hogy a szlovák nyelvtörvényről külföldön terjesztett információk tévesek és félrevezetőek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-15: Világfigyelő - x:

Az EP-ben bírálták a nyelvtörvényt

Élesen bírálták magyar európai parlamenti képviselők a nyáron módosított szlovákiai államnyelvtörvényt az Európai Parlament plenáris ülésén tegnap Strasbourgban.
2009-09-15: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Mózes László

Bajnai Gordon szerint az ellenzék felrúgta a szlovák államnyelvtörvény kapcsán kialakult nemzeti konszenzust a magyar—szlovák kormányfői találkozó után tett nyilatkozataival.