Őskori mérnökök

2009. szeptember 17., csütörtök, Család

Az őskori emberek valóságos mérnökök voltak Dél-Afrikában, ahol 72 000 évvel ezelőtt tűzzel edzették a szerszámkészítésre alkalmas ásványokat — állítják amerikai kutatók.

A leletek tanúsága szerint az ember 800 000 évvel ezelőtt kezdte használni a tüzet ételkészítésre. Tízezer évvel ezelőtt viszont cserépedényeket égettek ki, s fémet nyertek ki az ércből a tűz segítségével. Mindmáig azonban semmit sem tudtak arról, hogy a két időpont között mi történt, miként fejlődött az embernek a tűzzel, a hővel kapcsolatos ismeretanyaga.

A modern ember óriási mentális ugrásra volt képes — hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője, Kyle Brown, az Arizonai Állami Egyetem paleoantropológusa. Mint kifejtette, az ember legkorábban 165 000 éve, de 72 000 éve már egészen biztosan a tüzet nem csak főzésre, melegedésre és világításra alkalmazta. A kövek hevítése a mérnöki tudomány megszületését jelentette — magyarázta a kutató. Hevítés révén könnyebben lepattinthatók a kőből a szükséges alakú borotvaéles szerszámok.

A kutatók a mezolitikumból (átmeneti kőkorszakból vagy középső kőkorszakból) származó lelőhelyen olyan eszközökre bukkantak, amelyeket szilkrétből, egy igen kemény ásványból készítettek, mely kevéssé alkalmas pattintott kőeszközök előállítására. Ám hevítés során megváltozik a kristályszerkezete, s ezáltal könnyebben megmunkálhatóvá válik. Az ásványból kiváló vadászfegyverek és kések készíthetők, amelyeknek igen nagy keletje lehetett a cserekereskedelemben.

A kutatók, hogy kipróbálják ötletüket, a tűzben hevítették több órán át az ásványdarabokat, majd hagyták kihűlni, s ezután már könnyűszerrel le tudták pattintani a szükséges méretű darabkákat.

John Webb és Marian Domanski, az ausztrál La Trobe Egyetem két tudósa a tanulmányhoz fűzött kommentárban megjegyzi: a hő alkalmazása a kőmegmunkálásban tette lehetővé a modern ember számára, hogy elhagyva az enyhe éghajlatú Afrikát, zordabb vidékeken is megéljen Európában. A tűz alkalmazása előnyt jelenthetett a modern embernek a Neander-völgyi emberrel szemben, aki híján volt ilyen ismereteknek — jegyezték meg. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-17: Család - x:

Nebáncsvirág Afrikából - Puskás Attila

A mellékelt felvételeken látható virágok erkélyünk díszei, piros, illetve fehér sarkantyús virágaikkal.
2009-09-17: Család - x:

A génekben a kihalás?

A kihalási hullámok során élőlények egész tárháza tűnik el a föld felszínéről, mivel a rokon fajok együtt pusztulnak ki — fedezték fel amerikai kutatók.