Röviden — Mózes László

2009. október 6., kedd, Világfigyelő

Gazdák tüntettek Brüsszelben

Szakértői csoport létrehozását jelentette be az Európai Bizottság a nehéz helyzetben lévő európai tejágazat problémáinak áttekintésére, Brüsszelben eközben ismét termelők százai tüntettek a felvásárlási árak emeléséért.

Az EU-tagországok mezőgazdasági miniszterei az ágazat egyre nyugtalanítóbb helyzete miatt tartottak rendkívüli találkozót a belga fővárosban. A gazdák szerint nem tűrhető tovább, hogy a literenként legalább szükséges negyvencentes árnak jelenleg sok helyütt a felét sem lehet kapni a tejért. * A gazdák hónapok óta tüntetnek az unió támogatásának növelése érdekében, de Brüsszel eddig nem teljesítette fő követelésüket, a kvóták fokozatos eltörlésének megállítását. Ezúttal közel ezer gazda érkezett a miniszteri tanácskozás színhelyére, jelentős részük traktorral.

Görögországban nyertek a szocialisták

Abszolút többséget szerzett a görög parlamentben a vasárnapi választásokon az eddigi ellenzéki szocialista párt — derült ki a voksok csaknem 99 százalékának összesítése alapján. A végeredményhez közeli hivatalos eredmény szerint a Jeórjiosz Papandreu vezette Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) a szavazatok 44 százalékát söpörte be, és ezzel 160 képviselői helyet szerzett a 300 fős parlamentben. Az új parlament várhatóan Papandreut fogja megválasztani miniszterelnöknek. A Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök vezette konzervatív Új Demokrácia párt 33 százalékot kapott, ezzel 91 mandátumhoz jutott. * Karolosz Papuliasz görög államfő tegnap megbízta a kormányalakítással Jeórjiosz Papandreut. Az alkotmány értelmében Papandreunak három napja van az új kormány összeállítására. A sajtónak kiszivárogtatott értesülések szerint a jövendő kabinet kisebb létszámú lesz, és több nő lesz benne, mint Kosztas Karamanlisz konzervatív távozó kormányfő kabinetjében. Az 57 éves Papandreu, akinek apja, Andreasz alapította 1974-ben a PASZOK-ot, öt ellenzékben töltött év után áll a kormány élére.

Alakuló Magyar Nemzeti Tanács

Kész az ütemterv a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megválasztására, miután a jelenlegi MNT vezetői és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselői a múlt hét folyamán egyeztettek az illetékes minisztériummal az új MNT megválasztásának módjáról és időpontjáról — írta tegnapi számában a Magyar Szó délvidéki napilap. Szerbiában az augusztus 31-én elfogadott törvény értelmében a nemzetiségek képviseletét a nemzeti tanácsok látják el. Ez lényegében kulturális autonómiát jelent a délvidéki magyar közösség számára is. Az egyeztetésnek megfelelően a választói névjegyzék összeállításának folyamata 2009. november 11-én kezdődik, négy hónapig tart, és 2010. március 11-én lezárul.

Párizsi intelem Prágának és Londonnak

Franciaország tegnap felszólította Prágát és Londont, hogy az írországi jóváhagyás után ne hátráltassák tovább a lisszaboni szerződés elfogadását, mert ,,Európa már túl sok ideje csak köldöknézéssel van elfoglalva". Nagykövetek és képviselők előtt a külügyminisztériumban tartott beszédében Pierre Lellouche, Franciaország Európa-ügyi államtitkára arra kérte a cseheket, hogy ,,ne vesszenek el késleltető körülírásokban" a lisszaboni szerződés jóváhagyását illetően. A briteknek pedig azt tanácsolta az államtitkár, hogy ne szigeteljék el magukat Európa-ellenes magatartással.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-06: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Bogdán László

Mint megszokhattuk, Magyarorszá­gon legújabban hétről hétre, mint egy folytatásos szappanoperában, ismétlődnek az arcpirító végkielégítések körüli botrányok.
2009-10-07: Magazin - x:

Szabadságharcos gróf: Kálnoky Dénes (Mementó) - Kisgyörgy Zoltán

Gyárfás Jenő olajképe a Székely Nemzeti Múzeumban
Százkilencvenöt évvel ezelőtt született gróf Kálnoky Dénes, aki főnemes, belső titkos tanácsos létére beírta nevét a háromszéki önvédelmi harc történetébe, azonosult népe igaz harcával.