Ujjlenyomattal azonosítják da Vinci egy képét

2009. október 20., kedd, Magazin

Meglehet, hogy egy eddig ismeretlen Leonardo da Vinci-portrét sikerült azonosítania egy párizsi laboratóriumnak a reneszánsz mester ujjlenyomata alapján.

A laboratórium szerint a női portrét ábrázoló rajzon Leonardóéhoz ,,nagyon hasonló" ujjlenyomatot találtak — számolt be a bbc.co.uk hírszolgálata az Antiques Trade Gazette cikke nyomán. A képet korábban egy 19. század eleji német munkának tartották. A Reneszánsz ruhás fiatal lány portréja című alkotás 1998-ban 19 000 dollárért kelt el a Christie’s New York-i árverésén, s tavalyelőtt hasonló összegért cserélt gazdát, amikor egy kanadai gyűjtő, Peter Silverman megvásárolta. Azért fordult szakértőkhöz, mert gyanította, hogy valami nagyon értékes alkotás birtokába jutott. Ha valóban Leonardo-rajzról van szó, akár több tízmillió dollárt érhet.

A portrén talált ujjlenyomat Leonardo mutató- vagy középső ujjának lenyomatával mutat hasonlóságot, amelyet korábban da Vinci Vatikánban található Szent Jeromos című festményén találtak meg. Ezt a képet még művészi pályafutása kezdetén festette, amikor köztudomásúlag még nem voltak segédjei. A lány portréjának infravörös elemzése komoly stilisztikai egyezéseket mutatott Leonardónak azzal a női portréjával, amely a windsori kastélyban függ. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a tinta- és krétarajz ráadásul egy balkezes művész alkotása, da Vinci pedig balkezes volt. A szénizotópos kormeghatározás szintén megerősítette, hogy az alkotás a 15. századból származhat, amit a képen megjelenő korabeli hajviselet is valószínűsít.

Martin Kemp da Vinci-kutató, az Oxford Egyetem nyugalmazott művészettörténet-professzora szerint az ábrázolt leány Bianca Sforza lehet, Ludovico Sforza milánói herceg (1452—1508) lánya. A 33x23 centiméteres portrét jövőre Svédország-ban kiállítják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-20: Magazin - x:

Új szakma: művészeti biológus

Az olasz biológusok szövetsége és a kulturális örökségvédelmi minisztérium között a hét végén megszületett szerződéssel gyakorlatilag új szakma született. A ,,művészeti biológus" a műtárgyak biológiai védelmével foglalkozik.
2009-10-20: Magazin - x:

Obama-babák

Michelle Obamát mintázó babával játszhatnak jövő hónaptól az amerikai kislányok. Az igazi amerikai first ladyhez hasonlóan a baba karjait is fedetlenül hagyják a ruhák.