Mi, hol, mikor?

2009. október 22., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Színház

A thaiföldi Marodokmai Színházműhely Az utolsó ösvény Nirvána felé című előadását ma 18 és 20 órától mutatja be Sepsiszentgyörgyön a kamarateremben (magyar és román feliratozás).

*

A Kézdivásárhelyi Városi Színház első évadját pénteken 20 órakor nyitja a Vigadóban az Ábel című, kétrészes színpadi játékkal (az előadásra a Székely János-bemutatóbérlet érvényes). Tamási Áron triló­giáját színpadra alkalmazta Pozsgai Zsolt, zenéjét szerezte Kollár-Klemencz László, rendezte Gergely László. Zenekarvezető: Bakk Dávid László és Cserkész Emese. A következő előadás szombaton 19 órától (Székely-bérlet felnőtteknek).

Zene

* Az Ismerős Arcok rockzenekar székelyföldi turnéja során Sepsiszentgyörgyön pénteken 19 órától a kultúrpalotában koncertezik. Ünnepi műsoruk az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tiszteleg. A másfél órás produkcióban részletek hangzanak el Márai Sándor, Illyés Gyula, Féja Géza, Bartis Ferenc, Wass Albert, Kiss Dénes műveiből. A prózai részeket Simó József előadó­művész tolmácsolja.

* A sepsiszentgyörgyi Codex régizene-együttes In Memoriam Georg Friedrich Händel című műsorát szombaton 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatja be. Műsoron: Händel: C-dúr szonáta furulyára és számozott basszusra, Op 1 No 7 (HWV 365), Händel: c-moll szonáta furulyára, hegedűre és számozott basszusra (HWV 386a), Georg Philipp Telemann: c-moll szonáta furulyára, hegedűre és számozott basszusra, Antonio Vivaldi: g-moll concerto furulyára, hegedűre és számozott basszusra. Fellép: Filip Ignác (furulya/művészeti vezető), Kovács László (hegedű), Cristian Paul (csembaló), Csata István (viola da gamba).

* Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai Krisztus Király-templomban szombaton 11 órától tartják a VIII. Ökumenikus Kamarakórus-találkozót a Laudate kamarakórus és a Vox Caelestis Orgonaegyesület szervezé­sé­ben. Résztvevők: Laudate kamarakórus (vezényel Lőfi Gellért), a kézdivásárhelyi Kanta templom kórusa (vezényel Fórika Balázs), a kovásznai Pastorala kamarakórus (vezényel Szántó Kinga), Harmónia énekegyüttes (művészeti vezető Szilágyi Zsolt), a Szemerjai Református Dalárda és a Pro Musica kamarakórus (vezényel Sipos Zoltán), valamint a brassói Fekete-templom Jugendbach kórusa (vezényel Steffen Schlandt). Közreműködik a Plugor Sándor Művé­szeti Líceum tanáraiból és diákjaiból álló kamarazenekar.

Kiállítás

Kézdivásárhelyen a Céhtörténeti Múzeum Incze László Termében pénteken 17.30 órakor megnyílik Lehel Jenő Törött rácsok című fotókiállítása. A tárlatot Katkó Tamás, a budapesti Kolta Galéria vezetője és Haris László fotóművész nyitja meg. Közreműkö­dik Józsa Irén magyartanár. (d.)

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub meghívottja Kopacz Attila fotóművész, a Cova-Print Kiadó és nyomda társtulajdonosa és vezetője, az Árkosi Művelődési Központ igazgatója. Téma: Művelődési élet Árkoson. Házigazda: Matekovics János.

Kézműves-foglalkozás. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 18―20 óráig kézműves-foglalkozás iskolásoknak, felnőtteknek (nemezkészítés, csuhétárgykészítés). Még lehet jelentkezni a diákoknak, felnőtteknek szervezett bőrműves-tanfolyamra. Érdeklődni és jelentkezni a 0267 311 732-es, 0745 076 531-es, 0745 039 168-as telefonon és a székhelyen.

Iskolanap. A kézdimartonfalvi iskolában pénteken iskolanapot tartanak változatos programmal: megemlékeznek 1956-ról, Benedek Elek unokái címmel mesemondó verseny, műhelymunkák (drámajátékok, rajzolás, kézműves-tevékenység), matematikai fejtörők. Nem hiányoznak a sportvetélkedők sem, s a napot közös tokányfőzés zárja.

Életműdíj. Az RMPSZ Kovászna megyei szervezete életműdíjat ad át pedagógusoknak pénteken 13 órától a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakkö­zépiskola konferenciatermében.

Nyílt napok a sóbarlangban. Sepsiszentgyörgyön a vá­rosi uszoda első emeletén levő sóbarlangba ma és pénteken ingyenes a belépés. Telefon: 0729 961 667, 0267 315 334, 11—19 óráig.

Dénes István-emléktúra, 2009

A Vargyas-szoros Természetvédelmi Területen a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület szombatra negyedik alkalommal szervezte meg a Dénes István-emléktúrát. Gyülekező 9.30 órakor a természetvédelmi területen található hidegaszói erdészháznál, ahonnan 10 órakor — a Kőmező érintésével — indulnak a túrázók a 931 méter magas Felső Mál-tetőre. Az Orbán Balázs-barlang bejáratánál az emléktáblánál 15 órakor megemlékezés lesz, 18 órakor a rendezvénysorozat a baróti művelődési ház kistermében folytatódik, ahol Fények és árnyak címmel fotókiállítás nyílik az Elveszett Világ egyesület tagjainak alkotásaiból. Bővebb felvilágosítás a 0746 089 140-es telefonon Demeter Zoltánnál.

Emlékműavatás

Kézdivásárhelyen a Függetlenség utca elején pénteken 15 órakor emlékművet avatnak a magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére. Az emlékmű Vetró András szobrász alkotása. Beszédet mond Rácz Károly polgármester és Farkas Ferenc történelemtanár. Alkalomhoz illő zenei és irodalmi műsor hangzik el. (d.)

Megemlékezés

* Kovásznán pénteken 18 órától a központi parkban álló ’56-os emlékműnél emlékeznek a forradalom áldozataira. Ünnepi beszédet mond Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, közreműködik a Budapest-Kőbánya egyházközség kórusa, valamint Benedek Ildikó és Balogh István diák. (b. j.)

* Erdővidék Múzeuma a bibarcfalvi református egyházközség, a bibarcfalvi közbirtokosság és a Vitézi Rend tagjainak támogatásával a közelmúltban újraállíttatta Borbáth László ’48-as százados síremlékét. Pénteken 14 órától a bibarcfalvi temetőben a sírnál tartanak megemlékezést.

Fotópályázat

Nekem szülőhazám e föld címmel hirdet pályázatot a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány a Kárpát-medencében élő, 6—18 éves magyar amatőr fotósoknak. A pályázat célja: a Kárpát-medencében élő magyar közösségek életének, hagyományainak, emlékezetes arcainak és pillanatainak, valamint a szülőföld természeti és építészeti szépségeinek megörökítése és bemutatása. Legtöbb tíz saját fotó küldhető be. A beérkezett fotókat szakmai zsűri bírálja el: Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, a zsűri elnöke, Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész, Kresz Albert Balogh Rudolf-díjas fotóművész. Díjak: I. díj 200 euró, II. díj 150 euró, III. díj 100 euró, valamint különdíjak. A beküldés határideje: 2009. október 30. A fotók beküldhetők 2 MB terjedelemben a szulohazametaj@gmail.com e-mail címre. Kérjük, küldje be a fotó címét, az elkészítő nevét, életkorát, címét és telefonszámát. A részvétel díjmentes. További információk Six Editnél, telefon: 0036 20/982 4105, six.edit@godollo.hu; Péterfi Csabánál, telefon: 00036 20/268 2450, peterfi@godollo.hu.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy rendszergazda (felsőfokú végzettség — ff.), út-híd építő mérnök, hidrotechnikai építőmérnök, földmérő mérnök, erdész (szakképzett — szk.), fogtechnikus (szk.), kereskedelmi ügynök (középfokú végzettség — kf.), operátor számvezérlésű gépre (kf.), két-két általános orvos, elárusító (szk.), pék, három építőmérnök polgári építkezésre, négy takarmánykészítő és -mozgató munkás, öt TIR-sofőr (szk.), tizenöt szakképzetlen munkás, tizenhét egyetemes asztalos (szk.), húsz textilkonfekciós (szk.), harminc szakképzetlen konfekciós munkás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-22: Emlékezet - x:

A tűz októbere, 1956 magyar sorsokban - Gazda József

Átdobbanó szívek
Pesten száz és száz anya nem gondozhat többé gyereket, és száz és száz gyerek nem mondhatja többé: mama. Budapesten hullák vannak: anyák és gyerekek.
(Fábry Zoltán)
2009-10-22: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával, de a jó Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó gyermek, férj, testvér, keresztapa, rokon, szomszéd, jó ismerős,
ifj. KOVÁCS LAJOS
életének 54. évében türelemmel viselt betegség után csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2009. október 23-án 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a dálnoki családi háztól a református temetőben.
,,Búcsúztam volna tőletek, de nem volt időm, búcsú nélkül elmegyek, szeressétek egymást, mert én már többé nem leszek."
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
A gyászoló család
4012