Polanski kiadatását kérték

2009. október 27., kedd, Magazin

Az Egyesült Államok hivatalosan kérte a liliomtiprás miatt körözött Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező kiadását Svájctól — közölte pénteken a berni igazságügyi minisztérium. Polanskit szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, ahova életműdíj átvételére érkezett.

Az Egyesült Államok 1977 óta akarja felelősségre vonni a most 76 éves művészt, aki a vádhatóság szerint alkohollal és kábítószerrel kínált, majd szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 13 éves lánnyal. Az ítélethirdetés előtt, 1978 februárjában azonban Franciaországba szökött, és azóta sem tette be a lábát az Egyesült Államokba. A svájci hatóságok egy 2005-ben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el. A svájci igazságügyi minisztérium közölte, hogy a berni amerikai nagykövetség csütörtök este továbbította a tárcához a kiadatási kérelmet. Az Egyesült Államok betartotta azt a negyvennapos határidőt, amelyen belül az amerikai—svájci kiadatási egyezmény értelmében elő lehet terjeszteni a szóban forgó kérelmet.

A zürichi hatóságok később meghallgatják Polanskit, hogy határozzanak kiadásáról. A meghallgatás időpontját még nem tűzték ki. A svájci igazságügyi minisztérium szerint Polanski fellebbezést nyújthat be az esetleges kiadatási döntés ellen, végső fórumként a svájci szövetségi legfelsőbb bírósághoz. Amerikai igazságügyi források szerint a kiadatás bonyolult folyamat, amely évekig elhúzódhat, ha Polanski él fellebbezési jogával. A svájci bűnügyi bíróság kedden elutasította Polanski szabadlábra helyezési kérelmét arra hivatkozva, hogy nagy a szökés kockázata.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-27: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Édesanyánk,
özv. TORMA SÁNDORNÉ
GYERŐ ETELKA
temetése ma 14 órakor lesz a miklósvári katolikus temetőben.
594/b
2009-10-27: Magazin - x:

Elhunyt Dargay Attila

Dargay egyik ,,gyermeke", Vuk
Életének 83. évében a múlt héten elhunyt Dargay Attila filmrendező, Balázs Béla-díjas művész, a magyar animációs filmművészet kiemelkedő alakja.