Koncz Zsuzsa új lemezei és turnéja

2009. november 7., szombat, Magazin

Dupla koncertválogatással jelentkezett Koncz Zsuzsa: a tavaly Kossuth-díjjal is kitüntetett énekesnő Ha én zászló volnék... címmel DVD-n és CD-n is összeállítást készített az utóbbi időszakban született legjobb élő felvételeiből; az előadóművész hamarosan újra turnéra indul.

,,Bródy János dala, a Ha én rózsa volnék az egyik legfontosabb számomra. Értelmezésemben az utolsó versszak arról szól, hogy nincs fontosabb, mint az autonómia, az emberi tartás, a szabadság. Azért is választottam ezt a címet, mert kicsit szimbolizálja a hazaszeretetet és az önazonosságunkat, amely a dal megszületése óta folyamatos. Ma ugyanaz vagyok, aki akkor voltam, amikor először énekeltem" — mondta Koncz Zsuzsa az MTI-nek adott interjúban. Mint kifejtette, a kiadvány válogatás az utolsó tizenkét év koncertfelvételeiből, ilyenformán áttekintése is több mint négy évtizedes sikeres pályafutásának.

,,Ha úgy tetszik, két virtuális koncertről van szó, a dalok elhangzása között akár öt-tíz év is eltelt, de sorrendjük tükröz egyfajta hangulatot, mondanivalót, dramaturgiát. Az egész egyfajta fejlődés valahonnan valahová: a DVD a kezdetektől, a CD pedig az újra meg újra ismétlődő születéstől jut el a leglényegesebbig, a szabadság kérdéséig" — fogalmazott a művész.

Koncz Zsuzsa november 9-től másfél hónapos turnén vesz részt; az első koncert Komlón lesz, ezután Miskolc, Győr, Kaposvár, Sopron, majd a felvidéki Dunaszerdahely következik, decemberben pedig a debreceni és kecskeméti fellépés között 11-én a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa) találkozik a közönséggel. ,,A Müpa-koncertre meglepetéssel is készülök, de nem árulhatom el, mivel. A Sportarénához képest ez egy intim közeget jelent számomra, ugyanakkor semmivel sem könnyebb helyszín egy előadó számára, mivel a Müpa belmagassága szinte kiszívja az ember energiáit, ezért is nagyon komoly felkészülést igényel" — jegyezte meg.

Az énekesnő elmondta, hogy legutóbb meglehetősen régen, 1995-ben jelent meg koncertje CD-n, azóta nagyon sok minden történt, és számos olyan emlékezetes találkozása volt a közönséggel, amelyről készült kép- és hangfelvétel is, ezért úgy gondolta, eljött az idő ezekből egy összevont DVD+CD válogatást kiadni. A DVD-n vannak bizonyos átfedések az eddig megjelent koncert-DVD-kkel, ugyanakkor az új kiadvány több mint tízéves periódust ölel át; a DVD-n a legkorábbi dal egy 1997-es élő felvétel, a CD pedig az 1998 és 2008 közötti időszakból válogat. ,,Volt, hogy egy-egy koncertemet leadta a Magyar Televízió vagy a Duna Televízió, de ezek a felvételek nem jelentek meg, tévéműsorok voltak, mint például az 1998-ban készült, Csodálatos világ című duettlemezemből megvalósult koncert, amelyet az akkor még álló Budapest Sportcsarnokból közvetítettek. Most öt dalt ebből az anyagból is kiadtunk. A soksávos technikának köszönhetően újrakeverve, modernizált hanggal tudtuk megjelentetni az összeállítást" — fejtette ki az énekesnő.

Beszélt arról is, hogy a tavalyi Aréna-koncertről csak hangfelvétel készült, erről hallható a mostani CD-n például a Vörös Rébék, Arany János versének feldolgozása Szörényi Levente zenéjével vagy egy klasszikus Szörényi—Bródy-szerzemény, a Levél a távolból.

Koncz Zsuzsa legutóbb versfeldolgozás-lemezt készített (Egyszerű ez..., 2006), pop-rock stúdióalbumot négy évvel korábban, 2002-ben adott ki (Ki nevet a végén).

,,Vannak már kész vagy félig kész új dalok, úgyhogy legközelebb minden bizonnyal egy új anyaggal jelentkezem majd" — mondta ezzel kapcsolatban Koncz Zsuzsa.

Arról is beszélt, hogy örömmel fogadta az Európai Parlament idén tavasszal hozott döntését, amellyel a jelenlegi ötvenről hetven évre emelték az előadói jogokra vonatkozó védelmi időt. Enélkül egy-két év múlva például Koncz Zsuzsa több hangfelvétele sem részesülhetett volna védelemben és jogdíjakban sem. Hozzáfűzte: végre beköszöntött az állapot, amelyben a zenében is egyenrangú partnerként kezelik az előadókat és a szerzőket.

Az énekesnő kitért arra, hogy meglehetősen rossznak látja a mai magyar könnyűzene helyzetét, de nem a tehetségek miatt. ,,Az elektronikus médiát oly mértékben kiengedte kezéből a politika, hogy teljesen ki vagyunk szolgáltatva a magyar viszonyokat, előadókat és szerzőket sem ismerő külföldi tulajdonosoknak, akik koncepció nélkül garázdálkodnak, teszik tönkre a magyar nyelvet és kultúrát. A kereskedelmi tévékben az úgynevezett tehetségkutató műsorokon kívül a zene egyáltalán nincs jelen, a felfedezés így hiábavaló, mert a tehetségek útja a vetélkedő után gyakorlatilag véget ér" — jelentette ki Koncz Zsuzsa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-11-07: Magazin - x:

Az Utolsó vacsora Rubik-kockából

Bűvös kockából rakta ki egy kanadai művészcsoport Leonardo da Vinci híres freskójának, az Utolsó vacsorának a mását.
2009-11-07: Közélet - x:

Valami történt — Józsa Péter

Budapest, 1989. március 15.
Krónika abból az időből, amikor még minden lehetett volna. Tudósítás az Országgyűlési, valamint az Erdélyi Tudósításokról és egy rejtélyes zöld díványról, ahonnan páran valóban (majdnem) mindenné lehettek.